Focaccia

Azért jó, ha az ember szeret a konyhában sürögni-forogni, mert ha úgy érzi, hogy – gasztronómiai szempontból – rossz helyre született, ilyenkor elrepülhet a világ bármely szegletébe. Én rendszeresen „járok” Olaszországban, és magam készítem el azokat az ételeket, amik déli barátaink asztalán nap, mint nap terítékre kerülnek.

A focaccia a pizzához hasonló kenyérféle, amit általában előételként fogyasztanak. De abban is eltér a pizzától, hogy ez jóval több élesztővel készül, és általában szögletesre nyújtják ki.
Van, ahol csak a nagy szemű tengeri sóval megszórt tésztát szolgálják fel, és valamilyen fűszervajat kínálnak mellé. A legelterjedtebb verzió a rozmaringos és a rozmaringos-paradicsomos változat. Ez utóbbit készítettem el most én is.

Hozzávalók
1 kg liszt
85 gr friss élesztő
600 ml víz
4 evókanál olívaolaj
2 teáskanál barnacukor
1 fürt koktélparadicsom
5-6 szál rozmaring

Elkészítés
A langyos vízben keverd el a cukrot, az olajat és az élesztőt, majd hagyd állni 3-4 percig. Add hozzá a liszthez és 8-10 perc alatt gyúrj belőle egy homogén tésztát. Ehhez egy kis karizomra és kitartásra lesz szükséged. Ebben az esetben ne használj robotgépet, mert a tészta lényege pont a kézi erővel történő kidolgozásban van.

img_3039.JPG


Ha kifulladtál a gyúrástól, kapsz egy kb. óra pihenőt, ugyanis ennyit kell langyos helyen egy konyharuhával lefedve kelesztened a tésztát. Az én tésztám, hogy annyira jól sikerült, hogy 45 perc kelesztés elég volt neki. Nézzétek, milyen hatalmasra nőtt a tészta:

 img_3040.JPG

Ha legalább duplájára kelt, borítsd ki a tésztát és egy sütőpapírral borított magasabb tepsibe. Olajos kézzel egyengesd el a tésztát a tepsiben. Most ismét pihenő jön, mert a tészta újabb egy órát kel egy konyaruha alatt.
Ezután már csak a végső simítások és a sütés van hátra. A koktélparadicsomokat mosd meg és töröld szárazra, vágd félbe, majd nyomkodd bele a tésztába. Tedd ugyan ezt a rozmaringgal. Az egészet locsold meg olíva olajjal és szórd meg nagy szemű tengeri sóval. Így told a sütőbe. 220 fokon süsd 30 percig. Arra vigyázz, hogy a rozmaring ne égjen meg.

img_3043.JPG

TIPP: Próbáld ki póréval és kakukkfűvel, sonkával és olíva bogyóval, vagy aszalt paradicsommal és mozzarellával.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő