Alioli

Nemrég a barátnőimmel a Vicky Barcelona tapas bárban jártunk, ahol csupa-csupa finomságot ettünk. A spanyolok kreálmányát, a tapast azért szeretem, mert sokfélét lehet rendelni, hiszen mindenből néhány falatnyi adagot hoznak. Így több dolgot is meg lehet kóstolni, az asztal közepére felszolgált kis tálakból lehet csipegetni.

Az egyik, és szerintem elmaradhatatlan fogás, ha az ember tapas bárban jár a katalán kenyér/baguette paradicsommal és aliolival. Az utóbbi foghagymából és olíva olajból készült krémes mártás, ami annyira ízlett Via barátnőmnek, hogy kérésére itt a receptje.

Hozzávalók
3 gerezd fokhagyma
pár szál sáfrány (elhagyható)
egy csipet só
70 ml olívaolaj

Elkészítés
A megpucolt fokhagymát tedd egy mozsárba, add hozzá a sáfrányt és a sót, majd zúzd pépesre. Ekkor nagyon-nagyon lassan csurgatva add hozzá az olívaolajat úgy, hogy közben folyamatosan kevergeted. 3-4 perc alatt egy gyönyörű, sárga szószt kapsz.

Ha szeretnéd, ízesítheted egy kis borssal, vagy mustárral, esetleg kevés paradicsom pürével. Én a hagyományos verzióra szavazok. Nem csak kenyérrel, bármilyen húshoz, halhoz, és salátához is fogyasztható.

alioli.jpg

Fotó: www.recelaalioli.com

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő