Csirkemell zöldséges kuszkusz ágyon tzatzikivel

Több, mint 10 éve jártam a legjobb barátnőmmel Tunéziában. Az volt az első közös, külföldi nyaralásunk. A kuszkuszt ott ismertem meg, és azóta szoktam én magam is készíteni köretnek vagy egytál ételnek.

A durumbúzából készült, leginkább a tarhonyára hasonlító tészta a berberek ősi eledele. Főzést nem igényel forró vízbe áztatva 10-15 perc alatt megpuhul. Azért is szuper, mert bármivel elkészíthető, így úgy variálja az ember, ahogy szeretné. Ma már itthon sem nehéz beszerezni a nagy áruházakban is kapható, én azonban a Nagycsarnokban a Magos boltban kimérve szoktam venni.

Ez a receptet Jamie Oliver ihlette. Egyik este kapcsolgattam a tévét és az egyik adón épp a 15 perces kaják sorozata ment. Ugyan nem figyeltem oda, mert közben épp házias teendőimmel foglalkoztam, ezért csak annyi maradt meg, hogy csirkét sütött, amit zöldséges kuszkusszal és tzatzikivel tálalt. A friss zöldségekre már annyira ki vagyok éhezve, hogy akár magában is elrágcsálnék egy répát vagy retket, de a csirkével és a kuszkusszal azonban laktató ebédet lehet belőlük készíteni. Bevetettem magam a piacra, vettem jó sok finomságot, így készült el az én igazi, tavaszi kuszkusz receptem.

Hozzávalók
1 bögre kuszkusz (kb. 25 dkg)
1 kanál paradicsom püré
friss zöldségek (répa, újhagyma, paprika, retek, vagy bármi, amit megkívánsz)
1 nagy csirkemell
1 kígyóuborka
1 pohár natúr joghurt
1 gerezd fokhagyma
fél citrom leve
só, bors, oregánó
feta sajt

Elkészítés
Mérj ki egy bögre kuszkuszt, tedd egy hőálló tálba és öntsd fel 2 börge forró vízzel. Add hozzá a paradicsom pürét, keverd össze, majd fedd le. 15 perc alatt megpuhul.
Az uborkát pucold meg (ha nem szép a héja) és vágd fel gyufaszál vékony csíkokra. Tedd egy tálba és sózd meg. Hagy állni 10-15 percet, hogy kieressze a levét.
Addig tisztítsd meg a csirkemellet, és vágd fel vastagabb szeletekre. Mindkét oldalát dörzsölt be sóval, kevés borssal és bőségesen oregánóval. Egy serpenyőben hevíts olajat, és süsd meg benne a húst.
A répát, paprikát, retket csíkozd fel, az újhagymát vágd vékony karikákra. Vedd le a kuszkuszról a fedőt és keverd bele a zöldségeket. Tedd az egészet egy szép tálba, a megsült csirkét vágd ujjnyi csíkokra és rendezd el a köret tetején, és morzsolj rá feta sajtot.
Az uborkáról öntsd le a vizet és kézzel is jól nyomkodd ki, ami benne maradt. Add hozzá a joghurtot, nyomd rá a fokhagymát, majd csavard rá a citrom levét, és jól keverd össze. Mehet is a kuszkusz mellé.

Friss, tavaszi ízek könnyedén tálalva!

kuszkusz.jpg

 

 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő