Bagel

Emlékszel a New York Bagel-re? A ’90-es években az Oktogonnál a Dunkin Donuts-val karöltve volt egy üzletük. Akkor még zsebpénzből gazdálkodtam, amit sokszor költöttem bagelre reggel a gimibe menet. Finom volt, laktató és persze újdonságnak is számított, mert addig maximum császárzsömlét látott az ember, amit néha napján egy sima zsömle többszöröséért lehetett kapni.

A New York Bagel egyszer csak kivonult, és azzal meg is szűnt létezni ez a pékárú / szendvics. Szerencsére az utóbbi időben kezdik felismerni, hogy nem csak az amerikai nép vevő a lyukas közepű zsemlére, és vannak már kifejezettem bageles helyek. Ha a Kálvin tér környékén jártok és megéheztek, érdemes betérni egy szendvicsre a Baross utca elején a Budapest Bagelhez.

A kenyerek sütése mindig is nagyon érdekelt, és régóta fontolgattam, hogy készítek otthon bagelt is. Mivel nincs még gyakorlatom semmilyen kenyér-féle készítésében, kicsit féltem tőle, mert nem tudtam, hogy kellően sikerül-e megdagasztanom a tésztát, a bageleim össze fognak-e állni és át fognak-e sülni rendesen. Ahhoz képest, hogy először csináltam, tök jól sikerült: az állaga tömör, de ruganyos lett, teljesen átsült és 4 nap után is tökéletesen fogyasztható volt. Bátran fogjon bele bárki a bagel készítésbe mindenféle sütési tapasztalat nélkül, mert az utasítástok követve nem lehet elrontani.

Hozzávalók 12 db-hoz
1 kg liszt
20 gr friss élesztő
560 ml meleg víz
2 evőkanál só
2 evőkanál cukor
2 evőkanál méz
szezámmag vagy mák

Elkészítés
A lisztet mérd ki a robotgép keverő táljába, és add hozzá a sót.
A meleg vízbe keverj bele 1 kanál cukrot és morzsolt bele az élesztőt. Addig kevergesd, míg az élesztő felolvad, a víz zavaros, barnás színű lesz. A vizet lassan, fokozatosan öntsd a liszthez, miközben alacsony fokozaton elindítod a robotgépet – arra figyelj, hogy a dagasztó kart használd. Ha már összeállt a tészta, 2-es vagy 3-as fokozaton 6-8 percig dagaszd a tésztát. Ha már szép fényes, takard le egy konyharuhával, tedd meleg helyre 2 órára, hol ez idő alatt duplájára kel.
Ha gyönyörűen feljött a tésztád, borítsd ki egy nyújtódeszkára, kicsit gyúrd át, majd oszd el 12 részre. Egyesével formázz belőlük hengereket, a végüket egy kicsit vizezd meg és formázz belőlük gyűrű alakot. Az így elkészült bageleket tedd lisztezett felületre és letakarva további 30 percig hagyd kelni őket.

img_2791.JPG

A forma nem mindehol sikerült tökéletesre, de ez csak arra ösztönöz, hogy máskor is süssek bagelt. Minél többet gyakorolok, annál szebb lesz!

Ez idő alatt egy nagy lábosban forralj vizet 1 kanál sóval és 4 kanál mézzel, a sütőt pedig melegítsd elő 230 fokra. A megkelt bageleket először dobd a forrásban lévő vízbe, oldalanként 30-30 mp-re van szükség, majd tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Kend meg felvert tojással, szórd meg a tetejét szezámmaggal vagy mákkal és told a sütőbe 25-30 percre.

img_2794.JPG

Ilyenek lettek 25 perc sütés után.

A bagel fogyasztás nálam egyet jelent azzal, hogy megkenem vajkrémmel, jól megtömöm lazaccal és ruccolával, de bárhogy fogyasztható. Én is arra kényszerültem, hogy mellőzzem a lazacot és a ruccolát, ugyanis egyik sem volt otthon, amikor a bageleket elkészítettem. Helyette salchichónt (spanyol szalámi, a Tescoban lehet kapni) és hatalmas mennyiségű vaj- és sörretket tettem bele.

img_2793.JPG

Ez lett a legszebb bagel. Szinte tökéletes. :)

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (98) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (84) ital (46) karácsony (29) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (34) saláta (23) tipp (32) ünnep (32) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő