Fejre állt torta - Tart Tatin

A Tatin nővérek fordított almás tortáját évek óta szeretném elkészíteni. Nem csak azért, mert a karamellizált almánál nincs finomabb, hanem mert a torta történetéért is rajongok. Bár a cukrászok vitatják a sztori hitelességét, szerintem bájos, hiszen akár velünk is történhetett volna.

Stéphanie and Caroline Tatin Párizstól nem messze vezették kis hoteljüket az 1800-as évek végén, ahol egy szakács baki következtében készült el az első fordított almás sütemény. Stéphanie egyik este hagyományos almás pitét készített desszertnek, de túl sokáig hagyta a tűzön az almát a cukor és vaj keverékében, így az odaégett. Azért, hogy mentse, ami menthető, az almát befedte a tésztával és betette a sütőbe. A vendégek elcsodálkoztak a megoldáson, de annyira ízlett nekik a vajas tésztaágyon ülő karamellizált alma, hogy a nővérek után Tatin tortának (Tart Tatin) nevezték el.
A történet akár igaz, akár nem, most végre beszereztem az elkészítéséhez szükséges serpenyőt, melyet be lehet tenni a sütőbe. Így már semmi nem állíthat meg, hogy én is elkövessem Stéphanie bakiját.

img_2720.JPG

Hozzávalók
5 db nagy alma
100 gr cukor
50 gr vaj
1 dl Calvados
1 rúd vanília kikapart magja vagy 1 csomag vanilin cukor
1 csomag leveles tészta

Elkészítés
Ha nem kinyújtott leveles tésztát vettél, akkor egy lisztezett deszkán nyújts ki kb. ½ cm vékonyra. Akkorának kell lennie, hogy a serpenyő széléről, amiben majd az almákat karamellizálod, 3-4 cm-t lelógjon.
Az almákat hámozd meg és vastagon karikázd fel. A magházat a kés segítségével vágd ki a szeletek közepéből.
Egy olyan serpenyőt, amit a sütőbe is be tudsz tenni, tegyél fel közepes lángra, dobd bele a cukrot, a vajat, a vaníliát és a Calvadost, majd főzd addig, míg aranybarna karamellt nem kapsz. Ekkor tedd bele az alma karikákat és főzd 5-6 percig, míg az alma kicsit megpuhul. Ekkor zárd el alatta a gáz, és óvatosan, nehogy megégesd magad, tedd be a tésztával. A szélén lelógó részt, hullámosan hajtogasd vissza a serpenyő oldalához. Tedd 190 fokos sütőbe, 20-25 percre. Ha kész, a serpenyőre tegyél egy tányért, és fordítsd rá ki a tortát.
Tejszínhabbal és/vagy vanília fagyival tálald.

img_2735.JPG

TIPP: a Tart Tatint ma már számos változatban készítik. Próbáld ki te is körtével, eperrel, banánnal vagy ananásszal.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő