Csirkés-gombás pite

Néhány hete, március elején volt Nagy-Britanniában a British Pie Week, azaz a Brit Pite Hét. Az angoloknál annyira népszerű ez az étel, hogy egy egész hetet szentelnek az ünneplésének. Nem csoda, hogy ekkora felhajtást csapnak neki, hiszen már az 1400-as években VI. Henrik koronázási ünnepségének főfogása is pite volt, amit akkor pávahússal töltöttek.

pite.jpg

Fotó: www.onlinesocialmedia.net

A töltött tészta ötlete egyébként az egyiptomiakhoz köthető, az első receptet azonban az ókori Rómában jegyezték fel, mely szerint a tésztát rozslisztből gyúrták a töltelék pedig mézzel ízesített kecskesajt volt.

A mai pite a 12. század körül alakult ki, amikor gondot jelentett – főleg a tengeren – az élelmiszerek tartósítása. Sokszor a hajókon egész állatsereget és egy hentes is vittek magukkal, hogy megoldott legyen a legénység megfelelő étkezése. Ez azonban túl nagy terhet jelentett a hajók számára, így találták ki, hogy tészta kéreggel tartósítsák a húsokat. Abban az időben ezt a kérget nem is fogyasztották el. Nagyon sokáig csak húsos pitéket készítettek, az első édes, egy cseresznyés pite a 16. században Erzsébet királynő számára készült. Azóta készítik édesen és sósan is, a közös nevező a vajas tészta, amit megtöltenek a sok finomsággal, majd megsütnek.

A Brit Pite Hét adta az ihletet, hogy húsvétra ilyen ételt készítsek. Jön az egyik legelterjedtebb verzió, a csirkés-gombás pite Viki verziója.

Hozzávalók a tésztához
25 dkg hideg vaj
40 dkg liszt
csipet só
1 tojás a megkenéséhez

Hozzávalók a töltelékhez
1/2 kg csirkemell filé
20 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
5-6 szál újhagyma
2 répa
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt
1 teáskanál angol mustár
fél csokor kakukkfű
só, bors
kevés víz

Elkészítés
Először a tésztát gyúrd össze, mert pihentetni kell a hűtőben. Ehhez mérd ki a lisztet egy tálban, darabold bele a vajat, majd morzsold el kézzel a lisztben a vajat, vagy dolgozd össze robotgéppel. Adj hozzá annyi vizet, hogy összeálljon, és jó alaposan gyúrd át, vagy dolgoztasd össze a géppel. Ha kész, tekerd folpakba és tedd a hűtőbe.

Most jöhet a töltelék! A csirkét mosd meg és kockázd fel. Az vöröshagymát aprítsd fel, a répát vágsd apróra, az újhagymát karikázd fel, a gombát pucold meg és vágd kisebb darabokra. Egy mélyebb lábosban hevítsd olajat és pirítsd le benne a csirkét, majd vedd ki, ha kész. A lábosba ezután párold üvegesre a vöröshagymát, makd add hozzá a répát az újhagymát és a gombát. Sózd, borsozd és morzsold bele a kakukkfüvet és add hozzá a mustárt. Jól fograsd össze, és főzd néhány percig. Eztuán mehet vissza a tálba a hús. és annyi víz, hogy épp ellepje az egészet. Kis lángon, fedő alatt főzd 30 percig.

img_2752.JPG


1 kis tálban keverd össze a tejfölt, a lisztet és adj hozzá pár kanállal a hús levéből. Az egészet öntsd a húsra, jól keverd el, és forrald össze, hogy a lé besűrűsödjön. Ha a lé krémes, vedd le a tűzsől, és hagy kicsit kihűlni a tölteléket.

Nincs más hátra, mint a pite összeállítása! Vegyél elő egy pite formát és vajazd ki. Vedd ki a hűtőből a tésztát, vágd el 1/3 – 2/3 arányban. Mindkét részt nyújtsd ki akkorára, hogy 3-4 centivel nagyobb legyen az átmérője, mint a pités tálé. A nagyobbik tésztával béleld ki a tálat, kanalazd bele a húst, majd fedd be a kisebbik tésztával. A tészta széleit hullámosan hajtogasd vissza és nyomkodd össze. A pite közepére egy késsel óvatosan vágj egy keresztet, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon, majd jól kend meg felvert tojással. 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt szép barnára sül.

img_2761.JPG

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (98) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (84) ital (46) karácsony (29) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (34) saláta (23) tipp (32) ünnep (32) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő