Colomba pasquale, az olasz húsvéti kalács

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, Jézus feltámadására emlékeznek meg. Azok, akik a farsangot követően tartják a 40 napos böjtöt, ekkor vesznek magukhoz először húst. Innen is a húsvét elnevezés.
Az ünnep azonban nem csak a vallásokban jelenik meg, a tavaszvárás, a megtisztulás és a termékenység ünnepeként is számon tartják, ezért lett a nyúl – a szapora állat – és a tojás – ami az élet ígéretét jelenti – a húsvét jelképe.

Mint minden ünnepnek, a húsvétnak is megvannak a maga gasztronómiai sajátosságai. Ilyenkor sonka, kalács, torma kerülnek az asztalra. Ezt mind nagyon szeretem, de gyerekként mégsem ezért vártam annyira ezt az ünnepet. Most gondolhatjátok, hogy az ajándék, amit a nyúl hozott, vagy a locsolók érdekeltek, de rossz fele kapizsgáltok. Nekem a húsvét a friss zöldségek megjelenését jelenti. Gyerekkoromban ilyenkor ettünk először a téli, nélkülöző hónapok után retket, újhagymát és uborkát. Most ezekhez már egész évben hozzájuthatunk, azonban ilyenkor tavasszal friss, zsenge íze van mindennek, és sokkal finomabb, mint egy melegházban termet zöldség.

Már most, a cikk írása közben látom magam előtt azt a szín kavalkádot, ami az ünnepi asztalon lesz: fehér, piros, zöld, sárga…. Libabőrös leszek, ha csak rá gondolok, annyira szeretem!

Nálunk a sonka és a hagyományos, családi kalács elkészítése anyukám dolga, de nem múlhat el ünnep valami különleges fogás nélkül, amit én készítek el. Mi más lehetne ez idén, mint egy olasz édesség, a Colomba pasquale, ami Itália népszerű húsvéti kalácsa. A karácsonyi panettone kistestvére Lombardiából származik, eredetileg galamb formára sütik (a neve is galambot jelent), ami a szent lélek szimbóluma.

colomba.jpg

Fotó: www.castelluzzoassicuratori.it

Én ilyen formát sajnos nem tudtam beszerezni, ezért szögletes formába tettem, de ez az ízén nem változtat semmit.

Hozzávalók
14 gr friss élesztő
100 gr puha vaj
100 gr cukor
2 nagy csipet só
1 vaníliarúd kikapart magja
1 narancs lereszelt héja
3 tojás
3x125 gr liszt
1 kávéskanál sütőpor
200 gr cukrozott gyümölcshéj
170 ml tej
50 gr mandulapehely

Elkészítés
Az élesztőt morzsold bele 50 ml langyos tejbe, majd takard le és hagyd, hogy felfusson.
A vajat és a cukrot tedd egy tába és a robotgép habverőjével keverd habosra. Ezután add hozzá a vanília magokat, a sót és a narancshéjat. Keverd össze, majd mehetnek bele egyesével a tojások. Az újabb tojást akkor ad hozzá, ha a krém már sima. Ha benne van mind a három tojás, jöhet az első adag liszt és a sütőpor, majd a cukrozott gyümölcshéj is.
Ennyi idő alatt az élesztő felfutott a tejben. Add hozzá a többi, szoba hőmérsékletű tejet, jól keverd össze, majd a felét add a tésztához. Innentől a robotgép dagasztó karjaival keverd tovább a masszát. Ha a tej elkeveredett, mehet hozzá a következő adag liszt. Pár perc keverés után a tej másik fele, végül az utolsó adag liszt is. Keverd legalább 5 percig, hogy sima, homogén masszát kapj. Ha kész, egy nedves konyharuhával takard le és tedd meleg helyre, ahol másfél óra alatt a duplájára kel a tészta.

img_2716.JPG

Ha szép magas lett, tedd át a tésztát egy süteményes formába, és még 30 percig hagy kelni. Utána mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe 40 percre. Ennyi idő alatt a teteje szép aranyszínűre sül. Vedd ki, jól kend meg tejjel felvert tojással, majd szórd meg nagy szemű cukorral és a mandulával. Tedd vissza annyi időre, hogy a mandula is szép színt kapjon.

img_2721.JPG

Kínáld reggelire finom teával.

img_2742.JPG

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő