Olasz húsgombóc tésztával

A húsgombóc az az étel, amivel szinte bárhol a világon találkozhatunk. A neten kutatva magam is meglepődtem, hogy eredete Kínába, a Qin dinasztiáig nyúlik vissza. Az első recept Shandong tartományhoz köthető, ahol egy régi szakácskönyv őrzi az eredeti verziót. Később arab szakácskönyvekben is megjelentek hasonló receptek, majd szépen lassan elterjedt az egész világon.

Ma már minden nemzetnek megvan a maga húsgombóca a saját jellegzetességével. Gondoljatok csak a mi fasírtunkra, amit jellemzően krumplipürével és kovászos uborkával fogyasztunk, a svédek húsgombócára, amit barnamártással és áfonyalekvárral kínálnak, a törökök bárányból készült köftéjére, ami mellé joghurtos padlizsán saláta dukál vagy a horvátok cevapcici-jére, amit ajvárral fogyasztanak. De Albániában például feta sajttal töltik és úgy sütik meg, a finnek rénszarvas és disznó vagy csirke keverékéből készítik, a németek pedig heringgel gyúrják össze a darált húst.

Ami a szívemhez és az ízlésemhez legközelebb áll, az mégis a déli népek verziója rengeteg paradicsommal, parmezánnal és tésztával. Igazi családi étel, hiszen nagy mennyiségben is könnyen elkészíthető. Látom is magam előtt, ahogy egy igazi olasz család ül a kerteben az oliva fák árnyékában egy hosszú asztalnál, 15-20 rokon beszélget, borozik, a gyerekek pedig körülöttük szaladgálnak, majd amikor a Mamma megjelenik a hatalmas adag ebéddel, mindenki ráveti magát.  

Hozzávalók a húsgombóchoz 6 személyre
Fél kg darált hús
1 tojás
2 evőkanál reszelt parmezán
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál oregánó
3 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors

Hozzávalók a paradicsom szószhoz
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
7 dl passata
1 dl tej
ízlés szerint só, bors, oregánó

Elkészítés
A hús hozzávalóit tedd egy tálba és keverd jól össze. Vizes kézzel formázz kis gombócokat a masszából és tedd egy tálra őket. Amíg elkészíted a paradicsom szószt, tedd be a hűtőbe.

A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel, és kevés olajon párold üvegesre. Öntsd rá a passata-t és a tejet, majd ízlés szerint fűszerezd meg. Azért, hogy elvedd a paradicsom savasságát, adj hozzá egy kis cukrot. Tedd bele a gombócokat, 20-25 perc alatt időnként megkevergetve főzd készre.

img_2455.JPG

Ez idő alatt főzz hozzá tésztát. Ez lehet spagetti, linguine, fettuccine, tagliatelle. Ha a tésztát is magad készítenéd, olvasd el erről szóló korábbi bejegyzésemet.

TIPP: Így forralj gyorsan tésztafőző vizet.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő