Négy szuper krémleves

Leveses vagyok. Nem csak télen, nyáron is simán lecsúszik 1-2 hatalmas tányér tűzforró húsleves jól megpakolva zöldséggel, hússal és tésztával. Ősszel és télen egyértelműen a krémleveseké a főszerep. Most megosztom veletek a négy kedvencemet, amit gyakran készítek, mert nincs velük sok munka és egyik finomabb, mint a másik.

Brokkoli
Ez a leves aztán tényleg villámgyors, nem is tudok ennél egyszerűbbet. A megmosott brokkolit szedd rózsáira, tedd egy lábosba, öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Dobj bele egy húsleves kockát (ha van otthon alapleved, akkor azzal öntsd fel), és tedd fel főni. Ha megpuhult a brokkoli, botmixerrel turmixold krémesre, adj hozzá 2 dl tejszínt, sózd, borsozd ízlés szerint és főzd össze. Pirított bacon-nel tálald.
Ha a brokkolit valamiért nem szeretnéd, de a karfiolt igen, abból is elkészítheted.

Sütőtök
Ha beindul a sütőtök szezon, szinte minden héten tudnék enni egy nagy tállal belőle. Ráadásul még egyhangúvá sem válik, mert többféle ízesítéssel is elkészíthető: almával vagy naranccsal, gyömbérrel vagy zsályával, tejszínnel vagy kókusztejjel, vagy ezek bármely kombinációjával. Szerintem a legjobb a gyömbéres-kókusztejes verzió.
A kettévágott sütőtököt tedd egy tepsibe, sózd és borsozd, majd locsold meg olíva olajjal. 200 fokos sütőben 30-40 perc alatt süsd puhára. A sütőtök húsát kapard ki egy fazékba, botmixerrel pürésítsd és adj hozzá annyi alaplevet (itt azzal szoktam csalni, hogy forró vízben feloldok egy húsleves kockát), hogy krémes leves állaga legyen. Reszelj bele egy ujjnyi gyömbért, adj hozzá 2 dl kókusztejet és forrald össze. Ha kell, a végén sózd és borsozd. Tálaláskor kínálj mellé fokhagymás vajon pirított garnélát.

img_0167.JPG

Póréhagyma
Vágj apróra egy póréhagymát és dinszteld meg egy kanál vajon. Öntsd fel 1 liter vízzel és adj hozzá 2 db húsleves kockát, majd főzd össze. Ha a hagyma teljesen megpuhult, kicsit turmixold össze botmixerrel.
Egy kis lábosba önts 2 dl tejszínt, majd nyomj bele 2 gerezd foghagymát és forrald fel. Közben egy tálkában keverj el 3 evőkanál keményítőt egy kis vízben, ha teljesen felolvadt, add hozzá a tejszínhez. Az egész keveréket add hozzá lassan, sűrű kevergetés mellett a leveshez, sózd, borsozd és forrald össze. Pirítóssal tálald.

Kukorica krémleves
A krémlevesek közül talán ez a legbonyolultabb, mert kicsit több vele a munka, mint az előzőekkel, de ezt is elkészítheted 30 perc alatt. Egy nagy lábosban piríts le egy jó nagy marék kockára vágott bacont. Ha kész, szedd ki egy tálra és tedd félre. A szalonna kisült zsírjára dobj rá egy felszeletelt póréhagymát és párold puhára. Ekkor adj hozzá fél kiló megpucolt és felkockázott krumplit. Forgasd össze egy kicsit. Öntsd fel egy liter alaplével (itt is csalok a leveskockás megoldással), és adj hozzá 25 deka kukoricát, sózd, borsozd. Ha megpuhult a krumpli, botmixerrel turmixolt össze, adj hozzá 3 dl tejszínt és forrald fel. Ha tányérokba szedted, szórd meg reszeld chedarral, a pirított baconnel és adj mellé tortilla chipset. Aki szereti a csípős ízeket, jalapeno paprikát is kínálhat mellé.

kukorica_leves.jpg

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő