Fűszervajas pisztráng zöldségekkel

Sokan nem szeretik a halat, mondván, hogy annak pocsolya íze van. Igen, van olyan is: nagy, kövér, zsíros ponty vagy a harcsa, amit halszerető emberként én sem tudok megenni. Azonban számos olyan fajtát lehet választani – és nem csak hideg vízi vagy tengeri halat – ami fehér húsú, omlós, zsírmentes és nincs alga bukéja. Volt már, akivel sikerült megszerettetnem „a nem hal ízű halakat” és egyéb tengeri herkentyűket.

Nem is kell messzire, valamilyen tengerparti országba menni, ha jó halat szeretnénk enni, szerencsére már itthon is van néhány hely, ahol beszerezhetünk friss és jó minőségű alapanyagot. Ott van a Belvárosi Piacon a Vörös Homár, vagy Budaörsön a halpiac, ahol olyan különlegességeket is találunk, mint az osztriga, de a Metro áruház halas pultjában is sok finomsághoz juthat az ember.

halpult.jpg

Az alapanyag árusok mellett szépen növekszik a halas ételekre specializálódott éttermek száma is. Budapesten érdemes kipróbálni a Halkakast, a Nemo-t, a Big Fish-t, vagy a már említett Vörös Homárt, merthogy ott készételeket is kínálnak. A Halkakast kifejezettem azoknak ajánlom, akik magyar halakat kóstolnának egyedi köntösben, a halgyros egyenesen zseniális.

Ha egy kis kirándulással kötnéd össze a halazást, látogass el a dunabogdányi pisztrángoshoz, vagy keresd fel a szigligeti strandon Oszi Bácsi Keszegsütödéjét.

Én Dunabogdány helyett a hétvégén otthon pisztrángoztam. Ezt az egyszerű receptet te is gyorsan összedobhatod. 

A pisztrángot mosd meg, töröld szárazra és mindkét oldalán srégen irdald be.
A fűszervajhoz keverj ki 2 kanál vajat 3-4 ág apróra vágott rozmaringgal. A hal mindkét oldalát sóz és borsozd, majd dörzsöld be a fűszervajjal úgy, hogy a kis „zsebekbe” is jusson.

Pucolj meg és karikázz fel krumplit, édesburgonyát, répát, lilahagymát, darabolj össze piros, zöld és sárga kaliforniai paprikát, cukkinit, padlizsánt (vagy bármilyen idény zöldséget, amit szeretsz). Dobd egy tepsibe, sózd és borsozd, locsold meg olíva olajjal és jól forgasd össze. Erre a zöldség ágyra fektesd a halakat és tedd 200 fokos sütőbe. Ha a hal egyik oldala megsült, fordítsd meg, hogy az is ropogósra süljön.

Na most velem az történt, hogy a sütőm úgy döntött, nem kell neki a hal, ezért a zöldségeket és a halat is serpenyőben sütöttem meg. Ez sem tart tovább a sütős verziónál. Először a zöldségeket tettem a seprenyőbe, kb. 10 perc alatt elkészültek. Azért, hogy az édesburgonya is megpuhuljon 4-5 percet lefedte sütöttem. Ezután pedig 8-10 perc alatt ropogósra sütöttem a hal mindkét oldalát. Onnan tudod, hogy a hal is átsült, hogy a bevágásoknál a bőre szétnyílik, és kikandikál közte a fehés hús.

img_2431_2.jpg

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő