Fish and chips

Az angolok nemzeti eledele a sörbundában sült hal, krumplival, zöldborsó pürével és majonézzel. Hamisíthatatlan street food, amit a legtöbb helyen kis sütödékből elvitelre kínálnak. Eredetileg régi újságpapírból tekert tölcsérbe csomagolták, aminek számomra külön bája van. Ezt sajnos az EU-s szabályozások ma már nem engedik, de akadnak olyan sütödék, ahol a régi csomagolásra emlékeztető zsírpapírt használnak.

 8_-fish-and-chips-new-zealand.jpg

Az étel a 19. század második felében vált igen népszerűvé a szigetországban, mikor a szállítmányozás eljutott arra a fejlettségre, hogy a kikötőkből gyorsan el tudták juttatni a friss halakat szinte bárhova. Majd szépen lassan begyűrűzött Európába is ez a fogás.

Az igazán jó fish and chips alapja a friss, jó minőségű hal és a tökéletes sörtészta, aminek birtokában otthon is könnyen elkészítheted.

Sörtésztás hal
Szerezz be egy nagy tőkehal filét, és vágd nagyobb darabokra. A sörtésztához keverj össze 22 dkg lisztet, 1 csomag sütőport egy kis üveg sörrel. A tészta állaga akkor jó, ha egy sűrű palacsinta tésztára emlékeztet. A halat forgasd meg liszt, só és bors keverékében, majd mártsd bele a sörtésztába, és forró olajban süsd ropogósra.

Zöldborsó püré
Dobj egy lábodba 4 marék mirelit vagy egy konzerv zöldborsót, 1 felkockázott krumplit és fél csokor apróra vágott mentát, sózd, borsozd és forgasd össze. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a borsót és főzd addig, míg a krumpli megpuhul. Hagyd kicsit kihűlni, majd botmixerrel turmixold össze. Annyi víz nem kell hozzá, mint a főzőlé, ezért én mielőtt elkezdem pépesíteni, leszűröm és apránként adom hozzá a folyadékot úgy, hogy egy sűrű krémet kapjak.

Házi majonéz
Egy keverőtálba üsd bele két tojás sárgáját, adj hozzá egy púpozott evőkanál mustárt és robotgéppel kezd el kikeverni. Lassan csurgass bele 150 ml olajat, és verd 4-5 percig. Ekkor adj hozzá 1 evőkanál fehérbor ecetet. Verd tovább és közben lassan adj hozzá újabb 150 ml olajat. Ízesítsd sóval és borssal, egy fél citrom levével, és ha még szükséges egy kis fehérbor ecettel. Hűtőben 1 hétig áll el.

Ha már elkészült a tökéletes hal, a zöldborsó püré és a házi majonéz, a sült krumplit is igazi krumpliból készítsd, ne pedig mirelitet használj. Hámozz fejenként meg pár szemet, vágd hasábokra, mosd meg és itasd le róla a vizet. Már mehet is az olajba. Aki igazán bevállalós, locsolja meg ecettel a sült krumplit, ahogy az angolok is teszik.

Felnőttek, gyerekek egyszerűen imádni fogják!

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő