Vaddisznó ragu

A vadhúsból készült ételek a kedvelt, de mégis (eddig) mellőzött fogások közé tartoznak nálam. Gyerekkoromban próbálkoztunk néha vaddisznó, vagy szarvas pörkölt készítésével, de annak ellenére, hogy jól sikerült – legalábbis úgy emlékszem –, mégsem vált rendszeres étellé, legnagyobb sajnálatomra. Így maradt, hogy alkalmanként étteremben hódoltam a vadhús iránti szenvedélyemnek.

Egy kolléganőm, akinek az édesapja szokott vadászni, tudván, hogy bírom a vaddisznót, nemrég meglepett egy frissen lőtt, ráadásul fiatal vadmalaccal. Azóta a fagyasztóban didergett és várta, hogy számos szakácskönyv, internetes oldal, valamint youtube video áttanulmányozása után, végre a tányéron kössön ki.

img_2343.JPG

Jó néhány hét kellett, hogy bátorságot gyűjtsek a vadmalac comb elkészítéséhez, de megérte kivárni. Végül ragut készítettem belőle, ami már így elsőre is igen jól sikerült – és nem csak szerintem, hanem azok szerint is, akik kóstolták. Örülök, hogy minden félelmem alaptalannak bizonyult, ugyanis nem volt nehéz a húst megszabadítani a hártyától, 3 óra alatt olyan omlósra főtt, hogy a csonton egy szál hús nem maradt.

A ragunak nem kerítettem nagy feneket, és szerintem ettől lett nagyszerű. A combot sóztam, borsoztam, majd hirtelen lesütöttem, hogy kérget kapjon. Mikor már szép barna lett, kivettem a lábosból, helyére apróra vágott répa, angol zeller és hagyma került, amit kicsit megpirítottam. Dobtam bele egy marék babérlevelet, kakukkfüvet és 5-6 borókabogyót. Egy kis só, bors, majd felöntöttem kb. fél liter vörösborral. Ezután került vissza a lábosba a hús, és kapott még egy kis vizet, hogy a lé teljesen elfedje. 3 órán keresztül nagyon kis lángon fedő alatt főztem, ennyi idő kellett, hogy a hús teljesen leváljon a csontról. A fedőt levéve még fél óra alatt beforraltam, hogy a leve besűrűsödjön.

img_2349.JPG

Én tésztával szeretem, de kínálhatsz mellé galuskát vagy főtt krumplit is. Igazi ráérős vasárnapi, családi fogás. Nálam ezentúl biztos, hogy többet kerül ilyen étel az asztalra. A húst köszönöm Kadlok Nellinek és családjának!

img_2350.JPG

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (102) fűszer (21) gasztro túra (7) halak (22) húsok (90) ital (46) karácsony (33) kenyér (54) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (106) leves (40) négy szuper (23) nektek (44) pastamía (46) pénteki gyors (46) reggeli (36) saláta (26) tipp (34) ünnep (33) vega (87) vendégváró (21) Címkefelhő