Farsangi almás fánk
2016. február 06. írta: Városi konyha

Farsangi almás fánk

Itt a farsang, ami nem csak a maszkabálok ideje, hanem bizony megvan a maga gasztronómiai sajátossága is. A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó másfék-két hónap bővelkedik a mulatozásban, bálozásban, és az evésben-ivásban, hiszen ezt az időszakot Húsvétig a 40 napos böjt követi. Így a farsangi terülj-terülj asztalkámon megtalálható minden, ami szem-szájnak ingere: húsban gazdag levesek, sültek, kolbászok, és természetesen az édességek sem maradhatnak el.

Ha, farsang és édesség, akkor természetesen mindenkinek a fánk jut eszébe, mely egy kelt tésztából készült, szalagos fánk. Számos verziója létezik: töltött, töltetlen, porcukorral megszórt, vagy mázzal borított és ezek számtalan kombinációja. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek megvan a maga fánkja, és mindenki szerint a saját családjában készülő fánk az igazi.

Az én családomban azonban nem a szalagos fánké a főszerep a karácsonyt követő időszakban, hanem a csöröge, ami egy sokkal szárazabb fánkféle. Ezt még forrón porcukorba forgatjuk, és házi baracklekvárral kínáljuk. Ez a fánk roppanós és sokkal szárazabb, mint bármelyik másik fajtája, így nem is tartozik a kedvencem közé. Annál inkább az az almás fánk, vagy bundás alma, amit tél vége felé rendszeresen sütöttünk.

Emlékszem, hogy gyerekkoromban roskadoztak az almafák a telkünkön. Az ősszel leszedett gyümölcsök egy részét megettük, másik részéből kopót készült, rengeteget pedig eltettünk télre. Ez azt jelentette, hogy az almákat egyesével újságpapírba csomagoltuk, dobozokra raktuk és kitettük az ablakpárkányra, hogy hűsösben legyenek. Január/februárra azonban kicsit összeestek, a héjuk ráncos lett, ezért nem ettük már meg. Süteménybe azonban tökéletes volt. Így vált az almás fánk családunk hagyományos farsangi fánkjává.

img_2337.JPG

Hozzávalók
2,5 dl víz
2,5 dl tej
2 tojás
300 g liszt
10 g instant élesztő
0,5 dl olaj
csipet só
2 db közepes alma

Elkészítés
A lisztből, tojásokból, tejből és vízből készíts palacsinta tésztát. Add hozzá az élesztőt, az olajat s egy csipet sót. Az almákat pucold meg, és reszeld finomra, majd add a palacsinta tésztához. Ha túl hígnak érzed, adj még hozzá annyi lisztet, hogy a tészta sűrű legyen.
Egy lábosban forrósít fel olajat, majd egy evőkanál segítségével szaggass bele kis halmokat az almás tésztából. Ha aranybarnára sültek, szedd ki papírtörlőre. Tálalás előtt szórd meg fahéjas porcukorral.

süti beállítások módosítása