Négy szuper köret krumpliból

A barátom nagypapája mondja mindig, hogy csak kevés krumplit eszik, mert izzad tőle a lába, és megsüketül. Akár így van, akár nem, én bevállalom a lábizzadást és a süketséget is, de nem tudok lemondani a krumpliról. Főleg tavasszal, amikor megjelenik az újkrumpli.
Az alábbi négy szuper köret közül bármelyik évszakhoz illőt találsz.

Petrezselymes újburgonya a tavasz sztárja
Apró szemű újkrumplit vegyél ehhez a körethez. Mosd meg és kicsit kapargasd le a héját, ha szükséges. A nagyobb szemeket felezd meg. Egy lábosban olvassz vajat, dobd rá a krumplit, fedő alatt, időnként megkevergetve addig főzd, míg meg nem puhul. Ekkor sózd, és szórd meg apróra vágott petrezselyemmel és jól forgasd össze.

Fűszeres parázsburgonya a nyári grillezésekhez
Folyó víz alatt most meg a krumplit, ha kell egy körömkefével kicsit dörzsöld meg a héját. Szurkáld meg egy villa segítségével és tedd egy olyan mikrózható tálba, aminek van teteje. Fedd le és tedd a mikróba legerősebb fokozatra 6-8 percre. Ha lehűlt kicsit a burgonya, a méretétől függőben vágd félbe vagy negyedbe, és süsd át forró olajban. Az olajból kivéve szórd meg sültkrumpli fűszerkeverékkel.

Sajtos chips ősszel
Hámozd meg a krumplit, késes szeletelővel karikázd fel vékonyra. A szeleteket folyó víz alatt jól most át, hogy kijöjjön belőle a keményítő, majd itasd le róluk a vizet.
Egy lábosban forrósíts olajat, süsd meg benne a krumpli karikákat. Ha roppanósak, szedd ki egy tálba, sózd és szórd meg vastagon reszelt sajttal. Így halmozd egymásra a rétegeket, míg az összes krumplit meg nem sütöd.

Isteni tepsis krumpli téli napokra
Hámozd meg a krumplit és kockázd fel. Terítsd szét egy sütőpapírral kibélelt tepsin. Sózd és szórd meg olyan fűszerkeverékkel, amihez épp hangulatod van. Lehet kapni kifejezetten sült krumplihoz való fűszerkeverék, de használhatsz bármilyen zöld vagy BBQ fűszert, chilit, ha szereted a pikáns ízeket, dobhatsz mellé fokhagymát, kakukkfüvet vagy rozmaringot. Jól locsold meg olíva olajjal is, forgasd össze, és mehet a 160 fokra előmelegített sütőbe. 30-35 perc alatt kész is!

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (98) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (84) ital (46) karácsony (29) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (34) saláta (23) tipp (32) ünnep (32) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő