Céklás csokoládétorta

Néhány éve egy születésnapon kóstoltam céklás csokoládétortát, és azóta magam is rendszeresen csinálok otthon.
A cékla savanyúság formáján kívül – amit egyébként én is nagyon szeretek, és be is mutattam, hogy készíthettek otthon savanyú céklát – nem igen kerül terítékre asztalainkon. Pedig más zöldségekkel köretet is készíthetünk belőle, olajban kisütve isteni cékla chips lesz belőle, és ebben az elsőre furának tűnő párosításban még a desszertbe is kerülhet belőle.
A cékla és az étcsokoládé íze tökéletesen kiegészíti egymást, és ha megkóstolja valaki a végeredményt, nem fogja tudni megmondani, hogy a sütemény fő alkotója a piros gumós zöldség.
Mivel a torta liszt nélkül készül, a liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Vigyázat! Csak édesszájúaknak, mert a rengeteg csokitól olyan tömény ez az édesség, hogy még én is megelégszem egy normál szelettel.

Hozzávalók
30 dkg 70% kakaótartalmú csokoládé
25 dkg cékla
10 dkg darált mandula
15 dkg barnacukor
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál kakaópor
4 tojás

Elkészítés
A nyers céklákat pucold meg és reszeld le őket nagyon finomra. Használj gumikesztyűt, ha nem szeretnéd, hogy megfogja a cékla a kezed. A reszelt zöldséghez add hozzá a mandulát, a cukrot, a sütőport és a kakaóport, majd keverd össze.
A csokiból mérj ki 20 dkg-t és gőz fölött olvaszd fel: ehhez vegyél egy lábost, amit kb. az edény 1/3-ig megtöltesz vízzel, keress egy másik edényt, amit a vizes lábos fölé tudsz tenni úgy, hogy az alja ne lógjon bele a vízbe, de a hő se szökhessen ki a két edény találkozásánál. Alacsony hőmérsékleten gyöngyöztesd a vizet, tedd rá a másik edényt, benne a csokit és hagyd, hogy a meleg hatására felolvadjon. A megolvasztott csokoládét öntsd a céklás keverékre, majd add hozzá a 4 tojás sárgáját és keverd jól össze. Az edényeket tedd félre, mert még szükség lesz rá. :)
A tojások fehérjéből verj kemény habot, és óvatosan apránként add hozzá a céklához.
A masszát tedd egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába, és már mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe.
A tortát 40-50 percig kell sütni, én 20-25 perc után le szoktam takarni, nehogy megégjen a teteje.

img_2322.JPG


Ha kész a torta, olvaszd fel a maradék 10 dkg csokit és borítsd be vele a torta tetejét. Tálald görög joghurttal.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő