Sajttorta minden alkalomra

Legyen szó születésnapról, baráti összejövetelről vagy csak egy hétvégi ebédről, ha desszertet is készítenél, a sajttortával nem lehet mellé nyúlni. Nem ismerek olyat, aki ne szeretné ezt a könnyű édességet. Még az is biztos, hogy megnyalja utána a 10 ujját, aki nem kifejezetten édes szájú.

Ha valahova beülök, két desszert jöhet szóba, minek mindig hagyok helyet: csokiszuflé vagy sajttorta. Sportot is űzök abból, hogy teszteljem ezeket, és keresem azt a helyet, ahol a legjobban készítik. Közben magam is folyamatosan kísérletezem sajttorta téren.

Bár azt gondoljuk, hogy a sajttorta amerikai édesség, a neten talált cikkekből az derül ki, hogy már az ókori görögök is készítették. Akkoriban az olimpikonok csemegéje volt. Akár így van, akár nem, ma számos változata létezik. Bizonyítja ezt az is, hogy teljes szakácskönyvek foglalkoznak csak a sajtorttákkal. Nekem is van egy ilyen (Kreatív konyha, Sajttorták, Art Nouveau kidaó, 2009), a benne található különböző receptekből variáltam össze az én verziómat.

Hozzávalók az alaphoz:
150 g Győri zabfalatok
2 ek olvasztott vaj

Hozzávalók a krémhez:
370 ml tejföl
200 g barnacukor
2 egész tojás
1 tk vanília kivonat vagy egy csomag vanilin cukor
500 g krémsajt (én tubusosat használok)
2 ek olvasztott vaj

Elkészítés:
Először az alapot készítsd el: a zabfalatokat mozsárban törd össze apróra, olvaszd fel a vajat, add a kekszhez és keverd össze. A masszát nyomkodd bele egy 23 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába.
Most jöhet a krém: keverd habosra a tejfölt, a tojásokat és a cukrot. Ezután add hozzá a krémsajtot és a vanília kivonatot, majd keverd tovább pár percig. A krémet öntsd a tortaformába, és tedd az egészet hideg sütőbe. 180 fokon, kb. 35 percig süsd, majd hagyd kihűlni. 3-4 órára vagy akár egy egész éjszakára tedd hűtőbe.

Porcukorral  megszórva is tálalhatod, de felturbózhatod valamilyen piros bogyós gyümölcsszósszal. Az én kedvencem az erdei gyümölcs szósz, amihez mirelit erdei gyümölcsöt összefőzök 2-3 kanál áfonya/málna/eper lekvárral, 1-2 kanál mézzel és egy kis vízzel vagy szűrt almalével. 

img_2272.JPG

A recept már barátnőknél is bevált, próbált ki te is!

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő