Lasagne, családi ebédekre

Amikor nagy családi banzáj van, mindig fejtörést okoz az ebéd. Legyen olyan, ami nagy mennyiségben is könnyen elkészíthető és még a gyerekek is megeszik.

Azt mondják, hogy az a reklám, amiben gyerek vagy kutya van, biztos sikert arat. Én pedig azt mondom, hogy az az étel, amiben tészta, sajt és paradicsom van, nyerő lesz a gyerekeknél. Még a finnyásaknál is. :) Ezért a hétvégi, családi szülinapozásra lasagne-t készítettem. A recept amúgy is biztos siker, de be is vonhatjuk a gyerekeket a főzésbe, így még nagyobb kedvvel fogják megenni az ebédet.

A lasagne-nak két verziója van: a gyors és finom, és az időigényesebb, de még finomabb. A gyors és finomhoz konzerv bolognai szósz és száraz lasagne tészta lapot használok. Megéri azonban második verziót választani, már csak azért is, mert elő lehet vele készülni, és az összeállítás így sem vesz majd több időt igénybe, mint a gyors verzióé.

A lasagne lelke a ragu. Sokféle módon készítettem már, most Gennaro Contaldo receptje alapján dobtam össze, az olasz séf által tökéletesnek nevezett ragut. Igaza volt, tényleg nagyon finom lett és csupán az alábbi néhány hozzávaló kell hozzá:
250 g darált marha hús
250 g darált disznó hús
1,5 dl vörösbor
1 finomra aprított vöröshagyma
1 apróra kockázott répa
2-3 szál apróra kockázott angol zeller
1 nagyobb ág rozmaring
2 babérlevél
2 kanál paradicsom püré
1 l alaplé
só, bors

Egy lábost nagy lángon felhevítek, kis olajat öntök bele és megpirítom a húsokat. Addig hagyom pirulni, míg elfő a víz, melyet a húsok eresztenek. Ezután hozzáöntöm a vörösbort és hagyom rottyanni egyet, ez idő alatt elpárolog az alkohol tartalom a borból. Utána hozzáadom a zöldségeket, a fűszereket és a paradicsom pürét, majd jól összeforgatom. Sózom, borsozom és felöntöm az alaplével. Leveszem a lángot takarékra és a húst félig lefedve, időnként megkevergetve kb. 2 órán keresztül főzöm, míg be nem sűrűsödik a leve.
Ha vendégeket vársz, ezt elkészítheted előző este, így nem kell korán kelned.

img_2255.JPG

A lasagne másik fontos összetevője a besamel mártás. Ez nem csak ízt ad az ételnek, de ettől lesz puha a tészta. Egy lábosban felolvasztok 3 dkg vajat és leveszem a tűzről. Hozzáadok 3 dkg lisztet és egy kézi habverővel elkeverem. Ezután nagyon lassan elkezdek hozzáönteni 3 dl tejet, miközben folyamatosan kevergetem. A tejet apró adagokban adom a liszthez úgy, hogy mindig csomómentesre keverem azt. Ha kész, visszateszem a tűzre, sózom, borsozom és egy kis szerecsendióval ízesítem. Sűrű keverés mellett besűrítem.
Ezt mindig frissen készítsd, közvetlenül a tészta összeállítása előtt, mert ha sokáig állni hagyod, a besamel beleköt a lábosba.

Az utolsó lépés a tészta összeállítása. Kivajazok egy szögletes tepsit, leterítem a lasagne lapokat, megkenem besamellel és kanalazok rá a raguból. Újabb tészta réget jön, majd megint besamel és hús. Ezt a réteget megszórom reszelt parmezánnal vagy mozzarellát tépkedek rá. Jöhet egy újabb adag tészta, amit beborítok a maradék besamellel és vastagon megszórom sajttal.

img_2248.JPG

Az egészet letakarom alufóliával és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe. 30-35 perc után leveszem a fóliát és rápirítom a sajtot.

img_2250.JPG

Ha mindent házilag készítenél, akkor te magad is meggyúrhatod a tésztát, de használhatsz bolti lasagne lapokat is. A tészta készítésről szóló blog bejegyzésemet itt találod

 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő