Cékla savanyítva

Ha a magyar konyháról beszélünk, biztos, hogy mindenkinek a gulyás, a pörkölt, a lángos, a kovászos uborka és az ecetes almapaprika jut eszébe. A savanyúságok étkezéseink elmaradhatatlan részét képzik, melyet a svábok honosítottak meg hazánkban. 

A zöldség savanyítás az 1870-es évekre nyúlik vissza, amikor gróf Grassalkowich Antal a török pusztítás miatt a kiürült Vecsésre sváb családokat telepített. Ők hozták magukkal a káposzta savanyítás hagyományát. A nem hivatalosan, de hungarikumnak tartott vecsési káposzta mellett ma már számtalan más savanyított zöldséget kínálnak a hipermarketek és a piacok savanyúságos pultjai. Szerintem nem is létezik olyan zöldség, aminek ne lenne savanyított verziója. Paprika, hagyma, tök, dinnye és még sorolhatnám, hiszen egyik finomabb, mint a másik!

Egyik nagy kedvencem a savanyú cékla, amit rendszeresen csinálok otthon is, és sokszor csak úgy magában eszem, mert annyira finom.

A céklát meghámozom (érdemes gumikesztyűben csinálni, ha nem akarod, hogy a cékla megfogja a kezed) és kuktában 15-20 perc alatt megfőzőm. Vékonyan felkarikázom, a cékla szeleteket üvegekbe teszem.

img_2231.JPG

Ezután készítem el az ecetes levet, amivel leöntöm: egy lábosban elkezdek fél liter vizet melegíteni, majd hozzáadok 4-5 evőkanál ecetet és kb. 3 evőkanál cukrot. Érdemes nem egyszerre beletenni mindet, hanem felváltva adagolni, miközben kóstolgatja az ember, hogy az ízlésének megfelelő kellemes, savanykás ízű levet kapjon. Ezt követően felfőzöm, hogy a cukor teljesen elolvadjon. Még melegen a céklára öntöm, az üvegeket gyorsan lezárom, hagyom kihűlni, majd hűtőben érlelem 2-3 napig. 

img_2233.JPG

Tartósítószert nem használok, mert felbontás után 2-3 hétig eláll a hűtőben, és annyi idő alatt úgy is elfogy. :) Mivel télen céklát mindig lehet kapni, van megfelelő utánpótlás is, így nem kell betárazni a savanyúságból egyszerre nagyobb adagot.

Ha szereted a pikáns ízeket, tegyél hozzá egy gerezd tormát, kellemes ízt ad a savanyított cékládnak.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő