Karácsonyi ajándék a Városi konyhától - vajas keksz

Idén karácsonykor is azt gondoltam, hogy a szokásos ajándékok mellett valami házi készítésűvel is meglepem a családom, barátaim. Mi más is lehetne ez, mint valami, ami a sütőben készül, finom, mutatós és sokáig eláll?!?! Ezért ebben az évben vajas kekszet sütöttem, amit ez alkalommal különleges hozzávalókkal turbóztam fel.

Angolszász szokás délután teázni és hozzá kekszet majszolni, de ki mondta, hogy csak a brit sziget lakói élvezhetik eme szertartás örömeit?!
Nagy-Britanniában a teázás eleinte az arisztokraták kiváltsága volt, hiszen az 1600-as évek végén a Kínából és Japánból érkező teafüveket csillagászati áron kínálták. De nem csak a forró ital egzotikuma teremtette meg a teázás hagyományát, annak is szerepe volt ebben, hogy a teával együtt érkező távol-keleti porcelán teáskészletek, csészék, tároló edények lenyűgözték az angol felsőosztályt. A teázás hagyománya - amit csak mi hívunk ötórai teának, pedig általában hamarabb fogyasztják, 3-4 óra között - a 18. századra tehető vissza: az arisztokrácia egyik társasági eseménye volt elegáns környezetben elfogyasztani egy csésze teát. Ahogy a szokás terjedt, úgy egészült ki a szertartás azzal, hogy omlós, vajas kekszeket, mini szendvicseket és más harapnivalót kínálnak a forró ital mellé.

Rengeteg finom, házi kekszet lehet kapni manapság, pedig elkészíteni is könnyű, és úgy variálható, ahogy éppen kedvünk tartja. Ez a saját keksz receptem:

30 dkg liszt
10 dkg porcukor
20 dkg hideg vaj
1 tojás

Az alap receptet kétféle hozzávalóval turbóztam fel, egy könnyebb és egy vagányabb verzió készült. A tészta egyik felébe kakaóport, chilipelyhet és egy narancs reszelt héját, valamit a fél narancs levét tettem, míg a másik feléhez étkezési levendulát és vaníliát kevertem. Mindegyikből használjatok ízlésetek szerinti mennyiséget, arra érdemes figyelni, hogy a chilitől ne lángoljatok, de a levendulával is érdemes csínján bánni, mert ha túl sokat használtok, szappan ízű lesz a keksz.

Elkészítés:
A hozzávalókat tedd egy keverőtálba. A porcukrot érdemes átszitálni, hogy ne legyenek benne nagyobb, összeállt cukorgombócok. Gyúrd addig, míg egy homogén masszát nem kapsz.

img_2124.JPG
Ha kész a tésztád, formázz belőle hengert, vágd fel kb. 1 cm vastag szeletekre, fektesd sütőpapírral kibélelt tepsire. Nem baj, ha nem egyformák, hanem rusztikusra sikeredik. A házi kekszben pont az a jó, hogy minden darab más.
Nekem van egy szuper keksznyomó berendezésem, amivel különböző formákat lehet készíteni. Egy egyszerű találmány az NDK-ból, egy időben eltűnt, de mostanság újra be lehet szerezni konyhafelszerelési üzletekben. Például itt is megrendelheted: http://cookori.com/Tescoma-keksznyomo-es-diszito-keszlet. De akár sütemény pecséteket is beszereszhetsz, melyekkel feldobhatod a kekszet. Karácsonyi kedvencem: http://cookori.com/Birkmann-Hopehely-keksz-pecset

img_2067.JPG

A telepakolt tepsiket told 180 fokra előmelegített sütőbe, a kekszeket nem kell sokáig sütni, épp csak kiszárítani 15-20 perc alatt.

img_2125.JPG
Fém dobozban hetekig elállnak a kekszek, de úgy sem kell olyan sokáig tárolni, mert pikk-pakk el fog fogyni. :)

Készítsd el saját kekszed és főzz hozzá egy finom teát!

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő