Francia reggeli

Évekkel ezelőtt hallottam először egy pesti reggelizőhelyen, hogy valaki croque monsieur-t rendel. Akkor nagyon csodálkoztam, miért akar valaki egy francia pasit elfogyasztani reggeli gyanánt. Természetesen, semmilyen kannibalizmusról nincs szó, az elnevezés a legfinomabb melegszendvicset takarja. Az elkészítése kicsit több időt vesz igénybe, mint egy szimpla sajtos melegszendvicsé, de az íz kárpótol mindenért. Ráérős hétvégének kötelező kipróbálni!

Hozzávalók 4 szendvicshez
12 szelet friss kenyér
2 dkg vaj
2 dkg liszt
2 dl tej
4-5 dkg aromás sajt - én lágy, de erőteljes ízűvel szeretem
8 szelet sonka
reszelt sajt (pl. emmentáli)
só, bor, szerecsendió

Elkészítés
Először a vajból, a lisztből, a tejből és a sajtból besamelt készítünk: olvaszd fel a vajat, húzd le a tűzről és egy kézi habverővel keverd bele a lisztet. Óvatosan, apránként add hozzá a tejet - keverd folyamatosan, hogy ne legyen csomós! Ezt követően tedd vissza a tűzre, és folyamatos keverés mellett sűrítsd be, sózd, borsozd és adj hozzá kevés szerecsendiót majd a lágy sajtot.
Jöhet a szendvics összeállítása! Vegyél egy szelet kenyeret, kend meg besamellel, tegyél rá egy szelet sonkát és egy kis reszelt sajtot.

img_3175.JPG

Borítd le egy újabb szelet kenyérrel és ismételd meg a műveletet. A szendvics tetejét egy újabb szelet kenyér zárja, melynek a külső oldalát kend meg besamellel és szórd meg reszelt sajttal.
img_3178.JPG

Az egészet tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süds addig, míg a sajt a tetején meg nem pirul.

img_3180.JPG

Az igazi ínyencek tovább fokozhatják az ízeket, ha még egy tükörtojást is összedobnak míg a kenyerek sülnek. Ha rádobod a kenyértorony tetejére, máris a croque madame-t készítettél, ami nem más, mint a francia melegszendvics "felesége".

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő