Piacozz!

Imádok piacra járni! Nem azért mert manapság trendi dolog lett, és lépten, nyomon piacba boltik az ember, hanem azért, mert gyerekkorom óta ott vásárolunk. Szombatonként szüleimmel bevetettük magunkat a Nagycsarnokba és finom, friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, húsokkal, tej- és pékáruval telepakolt kosarakkal térünk haza.

A piac hangulata mindig is megfogott és a mai napig magával ragad. Jönni-menni a sorok között, keresni a legszebb, legzamatosabb paradicsomot, a legsoványabb húst, a legfrissebb kenyeret, már szinte rituálévá vált nálam. Hiába vannak kofák, akikhez rendszeresen visszatérek, először általában csak körbenézek és felmérem az adott napi kínálatot. A zöldséges soron káprázatos színekben, halmokban állnak az idényzöldségek és gyümölcsök. Az ember szinte felvásárolná az egészet! Tavasszal ott a sok retek, a saláta, a málna, nyáron az eper, a cseresznye, a dinnyék, ősszel a tökök, körték, almák, télen a narancsok, az ananász, a gránátalma. Bármikor kimegyek, mindig más a kínálat és ez tetszik! Nem szeretem, hogy a hipermarketekben mindig minden kapható, hiszen az epernek januárban csak víz íze van, a narancs júliusban savanyú, a retek télen pedig pudvás. Annak a híve vagyok, hogy együk azt, ami idényszerű és friss.

De nem csak a zöldségek, a húsok és a tejtermékek kínálata is hatalmas és friss. Vákumcsomagolt, egyen ízű felvágottak helyett kimérve kaphatsz finomabbnál finomabb falatokat. A hentespultnál válogathatsz, megmutatják neked a húst, igen, ezt az oldalát is, amit egyébként nem látnál! Levágják, kicsontozzák, felszeletelik, ledarálják, ahogy szeretnéd.

Tojást is mindig a piacon veszek, mert a farmon (és nem keltetőben) nevelt csirke tojásának igazi sárga színe van. Teljesen más az ilyen tojásból készült tészta, sütemény, de még a rántotta is.

Imádom a Nagycsarnok magos boltját! Kimérve kapható a rízs, olajos magvak, szárított gyümölcsök, babok, lencsék, de találsz náluk mindenféle egészséges alapanyagot is, pl. rozslisztet, olíva olajat, kókuszzsírt, tésztaféléket. A nagy kedvenc a wasabis mogyoró, amiből mindig veszek, ha arra járok.

A Nagycsarnokot sokszor éri az a vád, hogy drága a turisták miatt. Ha oda mennél vásárolni a főbejárattól balra eső zöldséges sort érdemes felkeresni. A középső soron minden drágább, jobb oldalon pedig a különlegességeket találod. Sajnos a Mészár steak már rég elköltözött innen, de jó húst most is kínálank, a fősor legutolsó húspultja jobb oldalon tuti befutó - onnan ismered meg, hogy egy hatalmas szarvasmarha koponya a cégére. A fent említett magos boltot pedig közép tájon jobbkéz fele az egyik keresztfolyosón találod.

A Nagycsarnok mellett számos szuper piac létezik még: A Hold utcai, a nemrég felújított Klauzál téri, vasárnaponként a Szimpla piac. Próbáld ki te is! Keress egy piacot a környéken és vásárolj ott minőségi termékeket!

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (102) fűszer (21) gasztro túra (7) halak (22) húsok (90) ital (46) karácsony (33) kenyér (54) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (106) leves (40) négy szuper (23) nektek (44) pastamía (46) pénteki gyors (46) reggeli (36) saláta (26) tipp (34) ünnep (33) vega (87) vendégváró (21) Címkefelhő