Nem a nyulak eledele

Nemrég a barátom egyik kolléganője mesélte ezt a történetet:
A 3 éves kislánya találós kérdés elé állította őt. Azt kérte tőle, találja ki, mi a kedvenc édessége. Segítségnek pedig azt is elmondta, hogy j betűvel kezdődik. Az anyuka bátran rávágta, hogy joghurt, de a kislány azt mondta, hogy nem az. Talán jégkrém? Nem, nem talált. Akkor a juharszirupos palacsinta? A kislány csak csóválta a fejét, majd csalódottan mondta az anyukájának, hogy nem hitte, hogy nem fogja kitalálni, hogy a kedvence a jépatojta.

Én ugyan répatortának hívom, de nekem is ez az egyik kedvencem. Sokan félnek kipróbálni olyan édességeket, melyek összetevői között zöldség is található, pedig nem ördögtől való ám ez! A hiedelemmel ellentétben, a répatorta nem répa izű, hanem kellemesen vaníliás és fahéjas. Állagában a muffinra hasonlít a legjobban, nem hiába a tésztája is hasonló módon készül. Összeállítani nagyon egyszerű, ha hirtelen kell összedobnod egy sütit, kapóra jöhet ez a recept.

Hozzávalók
3 dl liszt
4 tk sütőpor
1 tk fahéj
1 tk só
1 csomag vanilin cukor
5 dl reszelt répa (4-5 közepes méretű répa)
3 dl barna cukor
4 tojás
1,5 dl olaj

Elkészítés
Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat, egy másikban pedig a verd habosra a tojásokat a cukorral. Ez utóbbit add hozzá a lisztes, répás keverékhez, jól forgasd össze, majd öntsd bele az olajat.
Öntsd a masszát egy 24 cm átmérőjű kivajazott, kilisztezett tortaformába, és tedd az egészet 180 fokra előmelegített sütőbe.
Eleinte alufóliával letakarva süsd 35-40 percig, majd a fóliát levéve még kb. 20 percig. Így nem ég meg a teteje, de belül is finomra sül.
Többféle módon tálalhatod: sajtkrémből vagy mascarponeból, citromból és porcukorból készíthetsz hozzá krémet, kínálhatod langyosan vanília, dió vagy mogyoró fagyival, megszórhatod a tetejét porcukorral és díszítheted mandula forgáccsal.

TIPP: Próbáld ki pumpkin spice fűszekreverékkel fahéj helyett! Egy véletlen során készítettem ezzel (elfelejtettem, hogy elfogyott a fahéj), és isteni lett!

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő