Pasta mía

Pizza, pasta! Pizza, pasta! Pizza, pasta! Ezt kiabálták Albuferia minden étterme előtt, hogy becsábítsák a vendégeket. Ami alapesetben jól is hangzik, de nem Portugália déli részén, ahol egyik nyaralásunk során inkább a helyi ételekre voltunk kíváncsiak.

Egyébként, ha még nem mondtam volna, szenvedélyesen szeretem a tésztát, pizzát, focacciat. Így a tésztakészítés és a tészta ételek állandó téma lesz a blogomon.

Ha olasz, tésztás finomságra vágytam korábban, megvettem a hozzá illő kész tésztát. Nemrég azonban egy nagy álmom vált valóra, a barátomtól tészta nyújtó gépet és egy ravioli készítőt kaptam karácsonyra. Beindult a tésztagyár! :)

Az alaptészta elkészítése pofon egyszerű, még egy gyerek is meg tudja csinálni: liszt és tojás, majd sok-sok gyúrás és voilà, kész a tésztánk.

Az alaptészta hozzávalóinak különböző verziója kering a neten. Ami nekem bevállt: 250 g liszthez 3 egész, szoba hőmérsékletű tojás. Lisztet két félét használok: sima búzalisztet és semolinot fele-fele arányban. Ha növelnéd a mennyiséget, minden 100 g liszhez 1 egész tojást kell adni.

img_0540.JPG

A kimért liszt mennyiséget egy nyújtódeszkára szitálom (javaslom mindenkinek, mert sokkal könnyebb lesz tőle a tészta). A liszt közepébe egy kis krátert csinálok, ebbe ütöm bele a 3 tojást. És most jön a trükk! Nem esek neki azonnal a gyúrásnak. Először egy villával eldolgozom a tojást, majd apránként elkezdem hozzáadni a lisztet. Körkörösen dolgozom mindaddig, míg a lisztgyűrű közepén létrejött masszát már nem tudom tovább keverni a villával. Ekkor indul a kézimunka! A maradék lisztet fokozatosan gyúrom bele a masszába, míg egy homogén tésztát nem kapok.

Itt azonban nincs még kész! Jól át kell gyúrni. Az egyik kézemmel a tészta szélét lefogom, a másikkal olyan messzire, amennyire csak tudom, kinyújtom, majd visszahajtom. Ezt a mozdulatot ismételgetem mindaddig, míg ruganyos állagú nem lesz a tészta. Ezt honnan tudom? A tészta akkor jó, ha belenyomom az ujjammal és az halvány nyomot hagy. A tésztát 4 részre osztom, azt, amit épp nem használok, folpakkba tekerem, mert különben megszárad.

Most már jöhet a nyújtás! Most géppel dolgozom, de aki elég bátor, kézzel is nekiállhat. Ha így próbálkozol, olyan vékonyra nyújtsd a tésztát, hogy ha aláfújsz, "lebegjen" a nyújtódeszkán.

Ha kész a nyújtás, jöhet a darabolás. Felvághatod vékonyabb, vastagabb csíkokra, szelhetsz belőle lasagne lapokat, de akár kézzel is darabokra tépkedheted.

A szószok tárháza pedig szinte végtelen. Jönnek majd hozzá receptek! :) Addig is jó tésztakészítést!

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő