Minestrone: könnyű nyári zöldségleves

2017. július 25. 11:46 - Városi konyha

Múlt héten az egyik barátnőm kéthónapos kislányát mentünk meglátogatni, ahova a másik barátnőm hozta a 9 hónapos kisfiát. Brúnó már kúszik, mászik igazi kis kópé. Ahogy földre került, megtámadta a könyvespolcot. A legjobb helyen kezdett rámolni, a szakácskönyveket pakolta ki, majd hosszan bíbelődött egy leveses könyvvel. :)

Azt nem tudom, hogy a szakácskönyvben van-e minestrone recept, de minden esetre neki, illetve nekik ajánlom most ezt a receptet, hiszen olaszos família. A babalátógatóba is szinte az olasz tengerpartól estek be. :)

A recept anyukámtól van, aki ma már nem sokat főz. Ha viszont családi összejövetel van, akkor biztos, hogy kitesz magáért, és összedob valami nagyon finomat. Így volt ez pár éve is: ezzel a Minestrone levessel lepett meg minket. Ez egy tipikus „Emlékszel arra a Minestrone-ra?” leves jó sok zöldséggel és jó sok parmezánnal.

minestrone.jpgFotó: Pinterest

Hozzávalók
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3-4 sárgarépa
2 fehérrépa
fél zellergumó
1/4 kelkáposzta
20 dkg vajbab
2 marék zöldborsó
1 kisebb cukkini
3 teáskanál paradicsom püré
2-3 babérlevél
fél csokor bazsalikom
két marék mini makaróni tészta
só, bors, víz
pirítós és parmezán a tálaláshoz 

Elkészítés
A zöldségeket mosd meg és a zellergumó kivételével vágd apróra őket.
Egy nagy fazékban hevíts olajat, és dinszteld meg rajta a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát és a répákat is. Sózd, borsozd, és fedő alatt párold 8-10 percig. Ezután add hozzá a többi zöldséget, és mehet bele a paradicsom püré is. Forgasd össze, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. Tedd bele a babérleveleket és a felaprított bazsalikomot, ha kell még sózd és borsozd, majd kis lángon főzd 30-40 percig. Ekkor tedd belel a tésztát, ha kell pótold a vizet, és főz addig, míg a tészta is megpuhul.
Pirítós kenyérrel és parmezánnal megszórva tálald.  

Szólj hozzá!

Zöldséglekvárok

2017. július 24. 08:42 - Városi konyha

Igen, jól olvassátok. Nem csak gyümölcsökből készíthetünk lekvárt. Ha itt a befőzési szezon a barack, eper, málna mellett zöldségekből is főzhetünk lekvárt, jam-et, amiket kenyér, vagy kalács helyett húsokhoz kínálhatunk, és mártogatósnak használhatunk fel.

A nagy kedvencem a lilahagyma lekvár, aminek a receptjét már megosztottam veletek. Ez a házi hamburgerem elengedhetetlen hozzávalója. De e mellett számos más zöldségből lehet még lekvárt készíteni. Jöjjön három ötlet és recept.

fullsizerender_2.jpg

Rózsavizes répalekvár
1 kg répát pucolj meg és vízben főzd puhára. Ha kész, szűrd le, turmixold össze, majd adj hozzá 300 g cukrot, egy citrom levét és 3-4 evőkanál rózsavizet. 30-45 percig főzd sűrűre folyamatos kevergetés mellett, kis lángon, majd tedd üvegekbe.

Édes-savanyú paprika jam
1 kg kápia paprikát süss a sütőben 200 fokon addig, míg a héjuk megfeketedik és felhólyagosodik. Ekkor tedd a paprikákat egy nylon zacskóba, és zárd le. A gőzben a paprikák héja megpuhul, és könnyen le tudod húzni. Kb. 30 perc elég is nekik. A héjtól és magoktól megtisztított sült paprikákat tedd egy lábosba, és turmixold össze. Adj hozzá 400 g cukrot, 6-8 evőkanál fehérbor ecetet és 2-3 evőkanál balzsamecetet. 40-45 perc alatt kis lángon főzd jam állagúra, majd tedd üvegekbe.

Fűszeres paradicsom jam
1 kg paradicsomot darabolj fel, majd nyomd át passzírozón. Ha nincs passzírozód, akkor a paradicsomok alján a héját vágd be kereszt alakban, forrázd le a zöldséget, majd húzd le a héját. Ezután darabold fel, és turmixold össze. Adj hozzá 150 g cukrot, fél evőkanál sót, 1 citrom levét, 3-4 evőkanál balzsamecetet, 1 csokor apróra vágott bazsalikomot, és fél csokor apróra vágott koriandert. Forrald fel a keveréket, majd főzd lassú tűzön 1-1,5 órát, vagy amíg jam állagú nem lesz. Ha kész, tedd üvegekbe.

Mivel egyik lekvár sem tartalmaz tartósítót, ezért dunsztolással lehet eltenni őket télire: miután megtöltötted és lezártad az üvegeket, állítsd egy nagy lábosba, és önts bele forró vizet úgy, hogy az üvegek feléig érjen. A lábost fedd le, tedd a gázra és kis lángon gyöngyöztesd a benne lévő vizet 30 percig. Ezután vedd ki az üveget és csavard őket egy pokrócba, így várd meg, hogy kihűljenek. Ezután mehetnek a spájzba. :) 

Szólj hozzá!

Mentás-cukkinis kalács

2017. július 21. 11:43 - Városi konyha

Itt a cukkini szezon, de tudtad, hogy nem csak grillezni, rántani, vagy tölteni lehet? A cukkinit süteménybe is lehetjük?

A legtöbben elsőre idegenkednek a zöldséges édességek hallatán, pedig számos zöldség lehet torták, muffinok, kalácsok hozzávalója. Mára az egyik legelterjedtebb zöldéges sütemény, a répatorta (nekem is van hozzá receptem, amit itt találsz) nagyon népszerű lett, szinte nincs olyan cukrászda, kávézó, ahol ne lehetne kapni. De készíthetünk desszerteket céklával, sütőtökkel, édesburgonyával és avokádóval is. Ezek reszelve, vagy apróra vágva kerülnek a tésztába, így nem kell attól tartani, hogy evés közben dabarokban fogunk találkozni a zöldséggel, csupán az ízüket adják át a desszertnek.

cukkini_kalacs.jpgFotó: Pinterest

A most következő mentás-cukkinis kalácsban az édes és a frissítő ízek találkoznak, ami nyáron különösen jó. Elkészíteni könnyű, mert a hozzávalók kiméréséhez egy bögrére és kanálra lesz szükséged, összedolgozni pedig úgy kell, mint egy muffin tésztát. Egy nagy limonádéval igazi délutáni csemege.

Hozzávalók
2 bögre liszt
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1 bögre nádcukor
6 evőkanál olívaolaj
2 db tojás
1/3 bögre tej
2 citrom leve
1 citrom lereszelt héja
2 közepes, zsenge cukkini
fél csokor menta

Elkésztés
A lisztet, keverd össze egy tálban a sütőporral és a sóval.
A robotgép táljába mérd ki a cukrot és add hozzá az olívaolajat. A gép habverőjével kezd el habosra keverni. Miközben a gép folyamatosan dolgozik, add hozzá a tojásokat, a tejet, a citromok levél, majd a héját. Ha homogén a keverék, apránként kanalazd bele a lisztes keveréket, és hagyd, hogy a gép jól összedolgozza. A muffin tésztájánál egy kicsit sűrűbb keveréket kell kapnod.
Míg a gép dolgozik, a cukkinikat pucold meg és darabold fel apró kockákra. Majd aprítsd fel a mentát is. A kész tésztába keverd bele mindkettőt. Az egészet öntsd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe (nekem van egy kalács formám, azt használtam hozzá), és letakarva tedd 160 fokos sütőbe 25 percre.
Ha letelt a 25 perc, egy tűvel ellenőrizd, hogy megsült-e a kalács belseje is? Ha nem tedd vissza 10-15 percre, attól függően, mennyire ragacsos. Ha már nem ragad rá tészta a tűre, vedd le a fóliát a kalácsról, és 10 perc alatt süsd aranybarnára a tetejét is.
Fordítsd ki egy rácsra és hagyd, hogy kihűljön.

Reggelire, vagy ebéd utáni desszertnek is kínálhatod.

Szólj hozzá!

A koktél spanyolul: Sangría

2017. július 20. 15:16 - Városi konyha

A spanyolok igazi gasztro nagyhatalomnak számítanak. Mindig tudják, hogy mit kell enni, legyen szó tapasról, zöldségekről, gyümölcsökről, húsokról, vagy halakról. Aki Spanyolországban jár, és egyszer sem ül be egy tapas bárba, az nagy hibát követ el.

A finom falatok mellett természetesen azt is tudják, hogy mit igyanak. Az egyik legelterjedtebb tapas kísérő a Sangría, ami egy bor alapú, gyümölcsös koktél. Mivel alkoholtartalma alacsony, nyáron ez közkedvelt üdítő. Meleg nyári estéken jó leülni otthon a kanapén, vagy kiülni a teraszra (ha van), és elkortyolni néhány pohár Sangríát, miközben egy jót beszélgetünk barátokkal, vagy akár csak kettesben.

sangria.JPGFotó: Pinterest

Hagyományosan vörösborból készítik, de ma már a pezsgős/prosecco-s változat is elterjedt. Ugyan lehet kapni dobozos és üveges, már előre bekevert Sangríát a nagyobb üzletekben, de inkább vegyél egy üveg könnyű vörösbort, például portugiesert, sok gyümölcsöt és készítsd el magad!

Hozzávalók – 1 kancsóhoz
1 üveg könnyű vörösbor (0,7l)
2 dl narancslé
1 citrom kicsavart leve
1-2 evőkanál cukor
1 narancs
1 lime
2 marék idénygyümölcs

Elkészítés
A bort öntsd egy kancsóba, add hozzá a narancslevet és a citrom levét, majd keverj el benne 1-2 kanál cukrot. Karikázd fel a narancsot és a lime-ot, add a sangría-hoz, majd tegyél még bele 1-2 marék gyümölcsöt. Ez lehet bármilyen friss gyümölcs, amit találsz a piacon: tavasszal, nyáron eper, sárga-, vagy görögdinnye, málna, áfonya, ősszel, alma, körte.
Jól hűtsd le, és jéggel kínáld. Hagyományosan kancsóban, egy fakanállal (hogy kordában lehessen tartani a kancsóban a gyümölcsöket) szolgálják fel a Sangría-t, és miután megitták az italt, a gyümölcsöket is elfogyasztják.

Szólj hozzá!

Málnakrémleves főzés nélkül

2017. július 19. 09:54 - Városi konyha

Nyáron csak egy jobb dolog van a gyümölcsös krémleveseknél, mégpedig az, ha főzés nélkül elkészíthetők. Ez az 5 perces málnakrémleves pont ilyen. Málna szezonban reggelire, ebédre és vacsorára is ezt enném a legszívesebben! Krémes, jéghideg, és málnás! Hát lehet ennek ellenállni? :)

malnakremleves01.jpgFotó: Pinterest

Hozzávalók – 4 személynek
30 dkg málna
4 dl tej
2 dl tejszín
2-3 evőkanál cukor

Elkészítés
A málnát tedd egy lábosba, öntsd rá a tejet és add hozzá a cukrot. Egy botmixerrel turmixold össze. Én szeretem, ha kicsit darabos, ezért nem szoktam teljesen krémesre pürésíteni. Ha kész, add hozzá a tejszít, keverd össze. Ha minden hozzávalót a hűtőből veszel elő, akkor arra sem kell várnod, hogy a leves lehűljön. Ezért én nyáron mindig tartok (felbontatlanul is ) tejet és tejszínt a hűtőben, és a gyümölcsöt is gyorsan bedobom oda miután megmostam.

TIPP: tegyél néhány menta levelet is a levesbe, így még frissítőbb lesz az íze. 

 malnakremleves02.jpg
Fotó: Pinterest

Szólj hozzá!

Te is lehetsz francia pék

2017. július 18. 09:56 - Városi konyha

Nem kell ahhoz Franciaországba utaznod, hogy hamisíthatatlan baguette-t egyél, az ikonikus francia kenyér otthon is elkészíthető. Sütés közben pedig hunyd le a szemed, és a konyhában keringő illatok segítségével máris egy szűk francia utcácskába képzelheted magad, ahol egyik pékség éri a másikat, és tele vannak a kirakatok finomabbnál finomabb, ropogós pékárukkal.

Már nagyon rég sütöttem kenyérfélét, hiányzott is a saját készítésű pékáru. A hétvégi hűvösebb idő szerencsére kedvezett annak, hogy ismét jól bedurrantsam a sütőt, és kipróbáljak egy újabb kenyér receptet.

A pékes bakancslistám következő tétele a baguette. Így megnéztem gyorsan, hogy az egyik kedvenc pékem, Paul Hollywood, hogy készíti ezt a francia kenyeret. A házi kenyér készítést népszerűsítő sorozta a Paul Hollywood mindennapi kenyere a baguette sütést is bemutatja, de mellette számos szuper receptet is elleshetünk belőle, amik közül többet már én is kipróbáltam.

A baguette-nek eddig azért nem mertem neki állni, mert azt gondoltam, nehéz, és baguette sütő formám sincs, így nem lesz majd szép formája a kenyérnek. Azonba forma nélkül is sikerült pacsnik helyett szép bucikat sütnöm. Mivel csak fél adagot készítettem – annyit, amennyi egyszerre elfogy – mini kenyereket formáztam.

baguette01.jpg

Nem szoktam szárított élesztőt használni, ezért nem is tudom, hogy viselkedik. A tészta, hiába kelesztettem 1,5 órát langyos helyen, nem nagyon akart megkelni. Kicsit nőtt csak meg, ennek ellenére azonban érezhető volt, hogy a tészta megtelt levegővel. Ezért óvatosan vettem ki a formából, hogy az a kevés levegő is a tésztában maradjon. Gyors formázás és újabb kelesztés következett. A bucik már jobban teljesítettek, azokon látszott, hogy 1 óra alatt majdnem a kétszeresükre nőttek.

Végül jött a sütés, ami sosem sikerült még ilyen jól. Egy tepsiben vizet tettem a forró sütőbe, így gőzben sült meg a kenyér. Olyan ropogós lett a héja, mintha egy francia pékségben vettem volna. A tésztából a baguette-től megszokott kis lyukacskák ugyan elmaradtak, ennek ellenére azonban egyáltalán nem volt tömör.

Jöjjön hát Paul Hollywood receptje.

Hozzávalók – 4 normál méretű baguette-hez
500 g kenyérliszt (BL80)
10 g só
10 g szárított élesztő
370 ml hideg víz
olaj

Elkészítés
A lisztet mérd ki egy tálban, majd az egyik felére szórd a sót, a másikra az élesztőt. A robotgép kelesztő karjával, alacsony fokozaton kezd el összedolgozni úgy, hogy először a víz háromnegyedét adod hozzá. Ahogy kezd összeállni a tészta, apránként add hozzá a többi vizet is. Dagasztd a tésztát 8-10 percig. Ha a tészta összeállt, borítsd ki egy lisztezett deszkára és kézzel is gyúrd át kicsit, majd tedd egy kiolajozott edénybe és folpakkal lefedve langyos helyen keleszd 1-1,5 órát, vagy amíg a duplájára nem nő.
A megkelt tésztát, borítsd ki a deszkára, és osztd 4 részre. A megkelt tésztával óvatosan kell bánni, hogy ne nyomjuk ki belőle az összes levegőt. Gyúrás helyett rögtön formázni kell: húzd ki a tészta széleit, majd hajtsd vissza. Így egy téglalapot kapsz. A hosszabbik szél harmadát hajtsd vissza, majd kétszer ismételd meg, így „feltekered” a tésztát. Ezután óvatos mozdulatokkal, a tenyereddel formázz hurkát belőle. A baguette-ket tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, vagy baguette formába, és egy nylonnal letakarva keleszd egy újabb órát.
Ezalatt melegítsd fel a sütőt 220 fokra. Mielőtt a baguette-ket betennéd sülni, szórd meg a tetejüket rétesliszttel és egy kés hegyével írdald be 3-4 helyen. A sütő aljába tegyél egy vízzel teli edényt, hogy sütést közben gőz alakuljon ki.
A baguette-ket süsd 20-25 percig. Egy rácson hagy kihűlni – ha ki bírod várni. :)

baguette02.jpg

2 komment

Spenótos batyu

2017. július 17. 09:50 - Városi konyha

Az utóbbi időben rákattantam a Pinterestre, órákig tudnék egyhuzamban böngészni az ételek, a grillezés, a konyhai kiegészítők és a kerti konyhák között. Persze sok „érdekes” dolgot is talál itt az ember, néha egy-egy videó, már a jóízlés határát súrolja, de lehet innen ötleteket is meríteni, nem is keveset. Valamint arra is jó, hogy ha nem sikerül egy-egy ételről készített kép, vagy miután megettük, akkor jut eszembe, hogy „basszus, nem fotóztam”, biztos, hogy mindenhez találok illusztrációt.

A spenótos batyu ötletét is egy kép adta. Leveles tésztából általában vendégváró falatokat szoktam csinálni – krémmel töltött tekercseket, kis húsos táskákat, sajtos falatkákat – pedig, ha tartalmasabb tölteléket készít az ember, könnyű nyári vacsora is lehet belőle. Egy salátával kiegészítve biztos, hogy jóllakik vele mindenki. A húsimádók fel is turbózhatják a lenti receptet: egy kis sült sonkával, vagy baconnel kiegészített verzióra még  férfiak sem fognak nemet mondani. :)

img_0861.JPG

Hozzávalók – 2 személynek
1 csomag azonnal felhasználható leveles tészta
20 dkg spenót
1 dl tejszín
1 tojás
só, bors, szerecsendió, olívaolaj

Elkészítés
A spenótot mosd meg, papírtörlővel szárítsd le, majd egy serpenyőben forró olajon párold meg. Ha már összeesett, ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval. Forgasd össze, és öntsd fel a tejszínnel. Rotyogtasd nagy lángon, hogy a tejszín besűrűsödjön, és a tölteléknek krémszerű állaga legyen.
A leveles tésztát egy lisztezett deszkára tedd ki, és vágd négy részre. A közepére kanalazz a spenótból, majd a tészta négy sarkát fogd össze és csinálj kis batyukat. A tetejüket kend meg felvert tojással, és tedd 180 fokos sütőbe 15-20 percre.
Melegen, hidegen, és önmagában is finom, de kínálhatod valamilyen zöld salátával is. 

Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

Citromos mascarpone krém

2017. július 14. 08:46 - Városi konyha

A könnyű, nyári pohárdesszert, ami pillanatok alatt elkészíthető, és nem kell bedurrantani hozzá a sütőt.

Ebben a melegben senkinek nincs kedve a konyhában tüsténkedni, főleg nem sütni, bár a meggy, a sárgabarack, a szeder, a ribizli szuper pite, vagy egyensúly tészta töltelék. A könnyű, nyári desszertekről azonban nem kell lemondani, mert sütés nélkül is lehet finomat készíteni.

citromkrem.jpg

Az egyik ilyen ez a citromos mascarpone krém, ami hűsít és frissít. Biztos, hogy nagy kedvenc lesz nyáron.

Hozzávalók – 4 pohárhoz
1 dobozos mascarpone
1 nagy citrom
3-4 evőkanál porcukor

Elkészítés
A mascarponét tedd egy keverőtálba, és egy kézi habverő segítségével habosítsd ki a cukorral. Reszeld bele a citrom héját, majd csavard bele a levét és forgasd össze. A citrom a mascarponét összehúzza, ettől összeáll a krém, ha mégis hígnak találnád – bár velem nem szokott előfordulni – egy kis habfixálót keverhetsz bele.
A krémet tedd négy puddingos pohárba, és jól hűtsd le.
Tálaláskor egy szelet citrommal díszítheted a tetejét.

Szólj hozzá!

Ezt issza James Bond

2017. július 13. 08:27 - Városi konyha

A kemény fiúk kemény italokat isznak. James Bond kemény fickó, így a koktélja is igen ütős.

Talán nincs olyan ember a földön, aki ne tudná, hogy a 007-es ügynök Vodka Martinit iszik rázva, nem keverve, arra azonban szerintem sokan nem lettek figyelmesek, hogy a fiatal ügynököt alakító Daniel Craig a Casino Royale című filmben nem csak egyszerű Vodka Martinit rendelt.

vesper_martini.jpgFotó: Pinterest

A pókerjáték közben azt kérte a pincértől, hogy hozzon neki egy italt, ami 3 rész Gordon’s gin, 1 rész vodka, fél rész Kina Lillet. Jégen rázza össze, majd töltse pohárba, és dobjon bele egy csík citromhéjat. A koktélt partnernőjéről, Vesper Lyndről nevezte el, mondván, hogy az ital is olyan fanyar, mint a lány.

casino_royale.jpgFotó a Casino Royale c. filmből - forrás: Pinterest

És egyben ütős is. Mivel aperitifnek isszák, iparkodni kell majd az evéssel, mert egy pohártól is igen jókedve lesz az embernek. :)

Hozzávalók – 1 martinis pohárhoz
3 cl gin
1 cl vodka
½ cl Lillet Blanc
citromhéj

Elkészítés
A gint, a vodkát és a Lillet Blanc-t tedd egy shakerbe, dobj hozzá jeget, majd jól rázd össze. Egy szűrő segítségével öntsd martinis pohárba, majd dobj bele egy kis citromhéjat.

A Kina Lillet egy francia likőr, amit nagyon magas kinin tartalma miatt már kivontak a forgalomból, helyette Lillet Blanc-ot lehet kapni, ami hasonló, és összetevői megfelelnek az EU-s szabályoknak. Beszerezheted például a Whiskyshop-ban.

Ha olyan kemények érzed magad, mint James Bond, húzz öltönyt, köss nyakkendőt és rázz magadnak egy Vesper Martinit!

Szólj hozzá!

Lecsó: ha bográcsban készül finomabb

2017. július 12. 09:42 - Városi konyha

Vannak ételek, amik sokkal finomabbak, ha bográcsban készülnek. Az egyik ilyen a lecsó, amit addig nem is igazán szerettem, míg kb. 10 éve meg nem kóstoltam egy bográcsban készült változatot.

A bográcsozás jó, mert extra ízt ad az ételeknek, amit semmilyen egyéb füstös hozzávalóval nem lehet utánozni, és baráti társaságoknak egy szuper program is.

A fiúk indulhatnak tüzet rakni, míg a lányok előkészítik a hozzávalókat. Így tettünk néhány éve barátokkal, az év szerintem legforróbb nyári napján, délben. Míg a fiúk tüzeskedtek, és közben nem győzték hűteni magukat jéghideg sörrel, addig mi, lányok a konyhában pucoltunk, daraboltunk, karikáztuk, és bőszen pusztítottuk a cidert (nagy fogyasztó vagyok, de a nyár többi napján nem ittam összesen annyit, mint akkor :)). Aztán csatlakoztunk a fiúkhoz a kertbe, a tűző napra. 40 fok és forró tűz ide, vagy oda, isteni lecsót készítettünk sok nevetéssel, sörrel, ciderrel és egy kis locsolkodással.

Szerintem ilyen egy tökéletes bográcsozás, barátokkal, jókedvvel, és persze finom végeredménnyel. :)

img_1044.JPG

Hozzávalók- 6 főnek egy étkezésre való és 4-5 befőttesüveg mennyiség
2 fej vöröshagyma
5 kg paprika
2,5 kg paradicsom
1 pár füstölt kolbász
12 tojás
2 bögre tarhonya
só, bors, olaj, víz

Elkészítés
A hagymát pucold meg, és kockázd fel. A paradicsomok héját húzd le (ha nem elég puha, vágj egy keresztet a zöldség alján és mártsd 1 percig forró vízbe), majd darabolt fel, és vágd fel a paprikát is. A kolbászt pedig karikázd fel.
Ha a fiúk elkészültek a tűzzel, hevíts egy kis olajat a bográcsban, majd futtatsd meg rajta a hagymát. Ezután mehet bele a paprika, majd ha kicsit összeesett, a paradicsom is. Forgasd össze, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a zöldséget. Sózd, borsozd, és főzd fél órát. Ekkor tedd bele a kolbászt, és főzd további fél órát. Ha kell, közben pótold a vizet.
Amikor már minden zöldség teljesen megpuhult, és sűrűvé főtt a lecsó, 4-5 tiszta befőttesüveget tölts meg, zárd le, és dunsztold ki: egy lábosba állítsd az üvegeket, öntsd fel az üveget 1/3 részéig forró vízzel, takard le, majd gázon/főzőlapon gyöngyöztesd 30 percig, utána tedd pokrócba 24 órára, vagy amíg az üvegek teljesen ki nem hűlnek.
A maradék lecsóhoz add a felvert tojásokat, és főzd addig, amíg a tojás meg nem szilárdul kicsit.
Én a lecsót tarhonyával szeretem, ezért mindig készítek hozzá: 2 bögre tarhonyát olajon lepiríts meg, majd öntsd fel 4 bögre vízzel. Sózd, és félig lefedve kb. 20 perc alatt főzd puhára.

TIPP: ha szereted a csípőset, dobj bele néhány bogyiszlói paprikát is.

Szólj hozzá!