Citromos-levendulás keksz
Citromos-levendulás keksz

Virágzik a levendula, amit a konyhában is többféle módon lehet használni. Szárítva nagyon jó vele kekszet ízesíteni.

Már évek óta hagyomány nálunk, hogy levendula virágzáskor elmegyünk Tihanyba levendulát szedni. Ugyan tavaly egy kicsit csaltunk, mert a Balatontól nem messze fekvő monoszlói levendula mezőn jártuk, de az nem volt annyira hangulatos, mint Tihany. Így idén oda tértünk vissza. Azért, hogy már az úton is a levendulára hangolódjunk, sütöttem ...

Meggyes pite
Meggyes pite

Egyszerre édes és savanykás, ezért szeretem annyira a meggyes pitét. 

A nagymamám a pite tészta készítésének mestere volt, igaz ő mindig csak almával töltötte. A tepsi, amiben sütötte, a mai napig megvan, és most én használom. Az almás pite mellett a meggyes a finomsági listámon a következő, így szezonban mindig sütök egy-két adagot. A tésztát általában variálom, mert annyi receptem van. :) Amit most megosztok veletek, az egyik legegyszerűbb, csak pár ...

Caipirissima
Caipirissima

A Caipirinha egyik testévre, ha épp nincs otthon cachaca, ez a rumos verzió ugyan olyan üdítő lehet!

Tavaly már írtam a brazilok kedvencéből, a cukornád párlatból készül cachaca alapú koktélról. Ennek azonban számos testvérkéje létezik, attól függően, hogy épp milyen égettt szesszel készítik. A cachaca lecserélhető vodkára, rumra, sőt, a ma olyan népszerű Aperolra is. A rumos verziót Caipirissimanak hívják, és használhatunk hozzá fehér, vagy barna ...

Falalfel, a közel-keleti fasírt
Falalfel, a közel-keleti fasírt

Fűszeres csicseriborsó golyók, zöldségek és szószok egy pitában.  

Gimis koromban a Paulay Ede utcában volt egy falafeles - talán Budapesten akkor az egyetlen - ahova egy akkori barátnőm vitt el, mondván ezt meg kell kóstolnom. Az apró kis üzletben, épp, hogy el lehetett férni, mert mindig tele volt. A pultban kaptunk egy pitát, amit mi magunk tömhettünk tele falafel golyókkal és zöldségekkel, majd meglocsolhattuk mindenféle szósszal. Akkor lettem a falafel és a ...

Négy szuper snack a foci VB-re
Négy szuper snack a foci VB-re

A héten kezdődik a foci VB. Négy olyan gyors kaját hoztam nektek, amit akár pasik is össze tudnak dobni, ha a baráti társaság átugrik meccset nézni.

A világszintű sportesemények ideje alatt megnő a chips, sósmogyoró, ropi, perec fogyasztás. De ezeken túl is van élet, vagyis étel. Akár félkész alapanyagokból, vagy konzervek használatával is lehet olyan harapnivalókat készíteni, amiket ropogtathatunk a meccsek alatt. 

Pizzás rúd
Pillanatok alatt ...

Csokiszuflé, a legjobb csokis desszert
Csokiszuflé, a legjobb csokis desszert

Tömény csoki, ami kívül roppan, belül folyik. Vigyázat, csak csokifüggőknek!

Talán már írtam párszor, hogy vannak olyan ételek, amikkel tesztelni szoktam az éttermeket. Ha átmennek a "vizsgán", vagyis azt mondom az adott ételről, hogy "ilyen jót még sehol nem ettem", akkor biztos, hogy az étterem felkerül az "ide újra ellátogatunk" listára. Ilyen teszter a csokiszuflé is, mert bizony nem mindehol tudják jól elkészíteni. 
Néhány hónapja Évi, a Salt, wine, ...

Rebarbarás gin tonic
Rebarbarás gin tonic

Az olyan egyszerű és klasszikus koktélokat is, mint a gin tonic, fel lehet dobni egy kis fűszerrel, extra ízzel. 

A gin tonic kesernyés ízével az egyik legjobb nyári frissítő. Számos módon variálhatjuk, ha egy kis extra ízt szeretnénk csempészni bele. Már attól egy új italt élvezhetünk, ha a borókabogyóból készült gin helyett például uborkából előállított ginnel készítjük és vékonyra vágott uborkaszeletettel díszítjük. De adhatunk hozzá ...

Rebarbara szirup
Rebarbara szirup

Ha szereted a rebarbarát, így kerülheted el, hogy a zöldség fásan kerüljön az ételekbe.  

Nagyon szeretem a savanykás izű rebarbarát, a legjobb például eperrel párosítva. De általában csak akkor ettem, ha valahol rebarbarás ételt lehetett kapni. Otthon feldolgozni a legritkábban tettem, mert nagyon fás az egyébként ugye ehető levélnyél. Jártam úgy, hogy kárba ment egy egész adag rebarbarás eperlekvár, mert akármennyire is alaposnak gondoltam a nyelek ...

Zöld curry pillanatok alatt
Zöld curry pillanatok alatt

Ahány ház, annyi curry recept létezik. Néhány közös pont azonban mindegyikben van: a koriander, a thai citromfű és a lime isteni hármasa. 

Ha curry, akkor szinte csak zöldet készítek, mert annyira jól mutat a színe a sült csirkehússal és a fehér rizzsel. Ez pedig az én 20 perces verzióm, amit akár előre is megfőzhetünk, és másnap elvihetünk magunkkal ebédre. Vagy inkább legyen egyből dupla adag vacsorára és a másnap ebédre. :) 

img_1414.JPG

Hozzávalók - 2 ...

Frosé, a jeges epres frissítő
Frosé, a jeges epres frissítő

 Ez lesz az idei nyár slágere! Jeges rosé és eper, a Kir royale (pezsgő eperpürével) továbbfejlesztett verziója.

Tavasszal Palkonyán jártunk Ági barátnőmmel, mert egy jótékonysági főzés részesei lehettünk. Ott találkoztunk a froséval. Én sajnos nem tudtam megkóstolni, mert én vezettem, de Áginak azonnal nagy kedvence lett. Így nem maradt nekem más, minthogy kipróbáljam itthon. Azóta mindig van a fagyasztóban rosé, a spejzban pedig eper. :)

frose.JPG

...

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (81) fűszer (19) gasztro túra (7) halak (16) húsok (65) ital (33) karácsony (19) kenyér (47) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (17) könnyű (79) leves (25) négy szuper (23) nektek (42) pastamía (33) pénteki gyors (46) reggeli (29) saláta (19) tipp (29) ünnep (26) vega (77) vendégváró (20) Címkefelhő