Erdei gombás tagliolini

2017. augusztus 18. 15:08 - Városi konyha

Itthon a gomba nagyjából egyenlő a csiperkével. Ezt töltjük, rántjuk, grillezzük, készítjük el levesnek, vagy pörköltnek. Pedig számos finom gomba létezik még, amik a hazai erdőkben is megteremnek.

Az persze előnyben van, aki ismeri a fajtákat és maga is szeret/tud gombászni, hiszen így bármilyen ehető gombához hozzájuthat. Aki azonban nem szakértője a témának, például a Fővám téri csarnokban talál friss erdei gombákat a Triffla üzletben. Mindig az évszaknak megfelelően azokat a fajtákat, amik a természetben megtalálhatók.

Ezeket a gombákat vétek rántani, olyan ételekhez használjuk, amik minimális hőkezeléssel járnak, azaz nem főzzük őket agyon. Fogyaszthatjuk őket nyersen hajszál véknyra vágva fűszeres olajjal, vagy ecettel meglocsolva, grillezhetjük őket 1-2 percig, így lehet köret, vagy tehetjük salátákba. Ha pedig vegyesen használjuk, olyan finom, krémes tésztaételt készíthetünk belőlük, mint ami most következik.

tagliolini_gomba.jpg

Hozzávalók – 2 személynek
30 dkg tagliolini tészta
30 dkg vegyes erdei gomba (vargánya, sárga rókagomba, kucsmagomba)
2 gerezd fokhagyma
1 marék parmezán
olívaolaj, só, bors, kakukkfű

Elkészítés
A gombákat mosd meg, ha szükséges, és a nagyobb darabokat vágd félbe. A fokhagymát pucold meg, aprítsd fel, és futtasd meg egy kis olívaolajon. Add hozzá a gombát, pirítsd egy kicsit, majd sózd meg, amitől levet ereszt. Borsozd és ízesítsd kakukkfűvel, majd párold 8-10 percig. Közben sós vízben főzd ki a tésztát. Ha elkészült, add a gombához, tegyél bele 1-2 kanállal a főzővízből is, majd forgasd bele a parmezánt is.
Extra adag parmezánnal megszórva tálald.

 

Szólj hozzá!

Kitalálod, mi a Gin-Din?

2017. augusztus 17. 08:16 - Városi konyha

Nem más, mint egy dinnye alapú gines limonádé. Méghozzá a saját kreálmányom.

A héten vettem egy 3-4 kilós, kis görögdinnyét, amivel úgy jártam, hogy telis-tele volt apró maggal. Egy-egy szelet után feladtuk az evését, ugyanis mi azok vagyunk, akik kiszedik a dinnyéből a magokat.

Mivel azonban a dinnye íze finom édes volt, keresnem kellett egy másfajta felhasználási módot. Így született meg ez a koktél.

din_gin.jpgFotó: Pinterest

Hozzávalók
500 ml dinnyelé (ezt kb. 3 kg dinnyéből lehet kinyerni)
1 grépfriut
8 cl gin
2 ág menta

Elkészítés
A dinnyét kockázd fel, és botmixerrel turmixold össze. Egy szűrőn, vagy géz segítségével szűrd át, hogy megszabadulj a fránya magoktól. :)
Csavard bele a grépfriut levét, add hozzá a gint és dobd bele a mentát.
Jól hűtsd be, majd limonádéspohárban kínáld.

Szólj hozzá!

Tejszínes csirke spenóttal és szárított paradicsommal

2017. augusztus 16. 13:16 - Városi konyha

A nemrég készített szárított paradicsomot használtam fel ennek az ételnek az elkészítéséhez. Én önmagában is nagyon szeretem a szárított paradicsomot, de bármilyen ételt nagyon feldob. A tejszínhez és a spenóthoz pedig színben is jól passzol, olyan olaszos lesz tőle az egész. Máris Toszkánában érzheti magát tőle az ember.

tejszines_csirke.JPG

Hozzávalók – 2 személynek
1 csirkemell / 2 felsőcomb / 4 alsócomb
2 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
10 dkg spenót
egy marék szárított paradicsom
1 csokor bazsalikom
só, bors, szerecsendió, olívaolaj

Elkészítés
A csirkéket tisztítsd meg, ha mellet veszel, szeleteld fel, majd sózd és borsod. Egy forró serpenyőben, kevés olívaolajon pirítsd meg miden oldalát a húsnak. Ha kész vedd ki és tedd félre.
A serpenyőbe önts egy kis vizet, hogy ami a húsból leragadt, feljöjjön, ez része lesz a szósznak, amint mindjárt elkészítünk.
A víz után öntsd a serpenyőbe a tejszínt is, nyomd bele a fokhagymát. Ha fokhagyma nyomtó használok, mint ebben az esetben, nem szoktam lehúzni a fokhagyma héját, mivel így a nyomót sokkal könnyebb kitisztítani. A fokhagyma után mehet bele a spenót, ami lehet, hogy elsőre soknak tűnik, de hamar össze fog esni. Ha ez megtörtént, sózd, borsozd és ízesítsd a mártást szerecsendióval. Tedd vissza a tejszínes szaftba a húsokat, dobd rá a feldarabolt szárított paradicsomokat és csirkemell esetén 10-15 percig, combok esetén letakarva 30-35 percig főzd kis lángon. A végén add hozzá a felaprított bazsalikomot, forgasd fele össze, majd tésztával tálald.

Szólj hozzá!

Fornetti Bakefitt bagett szendvicsek őszibarackkal és serrano sonkával

2017. augusztus 15. 12:16 - Városi konyha

A Fornetti nemrég megkeresett azzal a felkéréssel, hogy készítsek nekik szendvics recepteket, melyek könnyen elkészíthetők az egészségtudatos termékcsaládjuk, a Bakefitt bagettekből. Mivel szendvicseket eddig nem nagyon osztottam meg, de sokszor eszembe jutott már a téma, és izgalmasnak is találtam a felkérést, örömmel álltam elébe. :)

A Fornetti új típusú, Food&Beverage üzleteiben tavaly tavasz óta kaphatók szénhirdátcsökkentett és cukor helyett sztíviával készített termékek. A Bakefitt termékcsaládban kakaóscsiga, túrós batyu, epres-rebarbarás levél és 3 féle bagett található. A fehér és a teljes kiőrlésű csavart bagettből készítettem most egy-egy verziót. Szerettem volna, ha a szendvicsek tükrözik az ízlésemet, de követik az egészségtudatos vonalat, így született meg ez a két verzió. Az egyik inkább csajos gyümölcsös, a másik pasis húsos változat. Remélem, tetszeni fognak a receptek. Próbáljátok ki őket! 

Kakukkfüves-ricottás szendvics őszibarackkal

Hozzávalók
1 db Fornetti Bakefitt teljes kiőrlésű csavart bagett
3 evőkanál ricotta
2-3 ág friss kakukkfű
1 őszibarack
1 evőkanál méz
só, bors

img_1281.JPG

Elkészítés
A ricottát tedd egy tálba, sózd, borsozd, majd add hozzá a felaprított kakukkfüvet és keverd össze. Tedd félre, hogy az ízek összeérjenek.
Az őszibarackot mosd meg, húzd le a héját, távolítsd el a magját, majd vágd gerezdekre. Tedd egy forró grill serpenyőbe, vagy elektromos grillre, és süsd meg minden oldalát. Ha kész, tedd egy tálba, és csurgass rá mézet.
A bagettet hosszában vágd félbe, az alsó felét kend meg a fűszeres ricottával. Fektesd rá a sült őszibarackot, majd tedd rá a bagett felső részét.

_mg_6116.jpg

Brie sajtos-lilamagyhamlekváros szendvics sült serrano sonkával

Hozzávalók
1 db Fornetti Bakefitt csavart bagett
vaj
3 evőkanál lilahagymalekvár
3 szelet brie sajt
3 szelet serrano sonka
só, bors

img_1283_1.JPG

Elkészítés
A sonkákat egy grill serpenyőben, vagy egy elektromos grillen süsd ropogósra.
Közben a bagettet hosszában vágd félbe, az alsó felét kend meg vajjal (margarin helyett használj igazi vajat), majd kanalazd rá a lilahagymalekvát, és oszlasd el a bagetten egyenletesen. Ha nincs otthon lilahagymalekvárod, így készítheted el: pucolj meg és karikázz fel 3 fej lilahagymát. Tegyél egy lábosba 4 evőkanál cukrot, és 2 evőkanál mézet, majd kis lángon karamellizád meg. Ha már aranybarna a cukor, dobd rá a hagymát. Amikor a hagyma megpuhult és színt kapott, locsold meg 1-2 evőkanál balzsamecettel, forrald össze, majd főzd 8-10 percig kis lángon.
A vajjal és lilahagymalekvárral megkent bagettre fektesd rá először a brie szeleteket, majd a sült serrano sonka szeleteket, és tedd rá a bagett felső részét.

_mg_8855.jpg

Jó étvágyat!

A csodás fotókért köszönet Hajdu Armandnak és Kertész Bálintnak (42Bit - www.42bit.hu)!

Szólj hozzá!

Fűszeres olajok

2017. augusztus 14. 10:17 - Városi konyha

Szeretem a különleges dolgokat, legyen az egy szendvicskrém, mustár, méz, fűszerkeverék. Főleg külföldi utazásaink során szoktunk ilyenekre vadászni, de itthon is van néhány üzlet, ahol a hipermarketek kínálatától teljesen eltérő ínyencségek kaphatók.

Természetesen ezek közül számos dolgot otthon is el lehet készíteni. Ilyen például a fűszeres olívaolaj, amit könnyen néhány alapanyagból magunk is összedobhatunk. Főzéshez és salátákhoz is egyaránt fel lehet őket használni. Sőt ajándéknak is nagyon jó, ha valaki szeret saját készítésű dolgokat ajándékozni - először én is ajándéba késztettem fűszeres olajokat. :)

 fuszer_olaj.jpg
Fotó: Pinterest

Három, négy féle fűszeres olaj mindig van nálunk a spejzban: bazsalikomos, chilis, fokhagymás, rozmaringos. De készíthetünk levendulás, kakukkfüves, mentás, citromfüves, vagy szarvasgombás olajakat is, vagy akár párosíthatjuk is az ízeket.

Nem kell más hozzá csak egy 2,5 decis üveg, 1-2 ág fűszer és 10-12 nap türelem, míg összeérnek az ízek.

A fűszereket és a chilit szárítva, míg a fokhagymát megpucolva, egészben teszem az olajba. Egy 2,5 decis üvegbe elég 1-2 ág fűszer, 1 chili, és 1-2 gerezd fokhagyma, attól függően, mennyire szeretnénk intenzív ízeket. Csak öntsd a jó minőségű extra szűz olívaolajat az üvegcsébe, dobd bele a fűszert és zárd le. 10-12 napra tedd sötét, hűvös helyre, hogy a fűszerek kiadják íz aromájukat. Ezután már használhatod is.

Amióta tartunk otthon fűszeres olajokat, a paradicsomot és mozzarellát mindig bazsalikomos olajjal locsoljuk meg, ha rozmaringos olajon sütjük meg a kacsát, isteni íze lesz, a chilis és fokhagymás olajokat pedig salátákhoz használjuk.

A fűszeres olajok 3-4 hónapig elállnak hűvös helyen. Ennyi idő alatt nálunk pont el is fogy egy kis üveg. 

Szólj hozzá!

Pestós tekercsek

2017. augusztus 11. 10:08 - Városi konyha

A leveles tészta rengeteg mindenre jó, és gyorsan össze lehet dobni belőle valamit. Lehet szó a kis falatoktól kezdve a komplettebb fogásokig. Egyszer egy vendégségben a pizza tésztáját helyettesítették leveles tésztával, és kész is volt az ebéd.

Az a jó benne, hogy fagyasztóban és hűtőben is sokáig eláll, így mindig tarthatunk belőle otthon. Ha pedig valamilyen finomságra vágyunk, csak előkapjuk, megtöltjük és megsütjük. A legegyszerűbb verzió, ha megkenjük felvert tojással, megszórjuk nagy szemű tengeri sóval, de készíthetünk lekváros, nutellás, sajtkrémes batyukat, tekercseket is.

Mivel több tő bazsalikom roskadozik a kis fűszerkertemben, most learattam, és pestót csináltam belőle. Ez lett a leveles tészta tölteléke.

pestos_tekercs.jpg

 

Hozzávalók
1 nagy csokor bazsalikom
1 marék fenyőmag
1 marék reszelt parmezán
1 csipet só
olívaolaj
1 csomag leveles tészta

Elkészítés
A bazsalikomot, a fenyőmagot egy csipet sóval tedd egy mozsárba, és kezd el összetörni, ha már pépes, adj hozzá egy kis olívaolajat, és dolgozd krémes állagúra. Ekkor mehet bele a parmezán, majd annyi olívaolaj lassanként hozzá csurgatva, hogy egy sűrű krémet kapj. Ha nem használod fel azonnal, vagy nem fogy el az összes, tedd kis üvegbe, a tetejére önts olívaolajat, és mehet a hűtőbe. Néhány hétig eláll.
A leveles tésztát tedd egy lisztezett deszkára, ha kell, nyújtsd ki, kend meg a pestóval, majd tekerd fel. Vágd fel ujjnyi vastagra, a tekercseket tedd egy sütőpapírral kibélelt tespibe, és kend meg a tetejüket felvert tojással.
180 fokon 10 perc alatt szép barnára sülnek.

1 komment

Tequila sunrise

2017. augusztus 10. 12:33 - Városi konyha

Ha Tequila sunrise, mindig a tengerpart és a naplemente jut eszembe. Tudom, tudom, hogy a sunrise napfelkeltét jelent, de én a koktélozást a naplementével kötöm össze. Talán azért is, mert hajnalban ágyúval sem lehetne kirobbantani az ágyból.:)

A koktél napfelkeltére hasonlító narancsos, vöröses színeit a gránátalma szirup és a narancslé adják. Én azonban a szirup helyett a gránátalma kicsavart levét szoktam használni. Sőt tovább lehet fokozni azzal, hogy a narancslé is frissen facsart.
Próbáld ki ezt a verziót!

tequila_sunrise.jpgFotó: Pinterest

Hozzávalók - 1 pohárhoz
4 cl Tequila
2 cl gránátalma lé
1 dl narancslé
1 mokkáskanál barnacukor
jégkocka

Elkészítés
A gránátalmát keresztben vágd félbe, egy kanál segítségével a magokat ütögesd ki belőle egy tálba. Egy villa segítségével nyomkodd ki a magokból a levet. Ezt öntsd egy kis csőrös pohárba, majd add hozzá a cukrot és jól keverd el benne.
Egy hosszúkás pohárba tegyél 1-2 jégkockát, öntsd rá előbb a tequilát, majd a narancslevet. Ezután nagyon lassan, a pohár belső szélén csurgasd bele a gránátalma levet is.

Már csak a tengerpart és a naplemente hiányzik. :)

Szólj hozzá!

Nyári zöldséges csirkecombok

2017. augusztus 09. 13:39 - Városi konyha

Csirkecombot ritkán szoktam készíteni, bár vannak ételek, amik igazán csak csirkecombból jók. Ilyen a most következő recept is, amit csakis combból szabad elkészíteni. Titka a vajon való átpirítás és a borban való sütés. Ettől olyan porhanyós lesz a hús, hogy már attól leomlik a csontról, hogy ránézel. :) 

img_0574.JPG

Hozzávalók - 2 személynek
4 csirke alsócomb, vagy 2 felsőcomb
4 szelet bacon
10 szem koktélparadicsom
1 piros kaliforniai paprika
1 szál sárgarépa
1 marék olívabogyó
1 teáskanál szárított rozmaring
2-3 babérlevél
1 dl vörösbor
só, bors, vaj, olívaolaj

Elkészítés
A csirkecombokat mosd meg, majd minden oldalát dörzsöld be sóval és borssal. Egy serpenyőben hevíts 1-2 evőkanál vajat és pirítsd meg a csirkéket. Olajon is elkészítheted, de sokkal jobb íze lesz a húsnak, ha vajon pirítod le. Ha kész, tedd egy hőálló tálba, szórd meg rozmaringgal, dobd mellé a paradicsomokat - a nagyobbakat vágd félbe - a csíkokra vágott paprikát és sárgarépát, valamint az olívabogyót. A combokat borítsd be a baconnel, majd locsold meg egy kis olívaolajjal, és öntsd rá a vörösbort.
160 fokos sütőben először letakarva süsd 35-40 percig, majd vedd le a takarást, és tedd vissza, amíg a bacon és a csirke bőre megpirul.
Sült krumplival tálald.

Szólj hozzá!

Cup-keksz

2017. augusztus 07. 10:56 - Városi konyha

Van cup-cake, és keksz. Akkor miért ne lehetne cup-keksz? Én most kipróbáltam, milyen, ha megkoronázunk egy szuper kekszet valamilyen finom kérmmel. Íme, ilyen lett:

 cup_keksz.jpg

Én nem csak a látvány szép, hanem az íze is jó. A ropogós keksz, kiegészül a lágy krémmel. Isteni!

Az ötlet onann jött, hogy mostanában a muffin típusú édességek helyett sokkal jobban szeretek kekszeket sütni. Tízóraira, uzsonnára ezeket majszolom. Az Oreo féle töltött kekszekkel Dunát lehet rekeszteni, ezért gondoltam egyet, és a krémet nem a kekszek közé nyomtam, hanem a tetejükre. Így létrejött a cup-keksz.

Az első verzióm bazsalikomos keksz volt, citromos mascarpone krémmel.

Hozzávalók a kekszhez - 20 db
150 g vaj
50 g nádcukor
50 g fehér cukor
225 g liszt
1 csipet só
1 tojás
1/2 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál apróra vágott friss, vagy szárított bazsalikom

Hozzávalók a krémhez
1/2 dobozos mascarpone
1 nagy citrom
3-4 evőkanál porcukor

Elkészítés
A keksz hozzávalóit mérd ki egy tálban, és gyúrd össze. A tésztából nedves kézzel formázz 20 egyforma golyót, majd tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsire, és pihentesd 1 órát hűtőben. Ezalatt melegítsd fel a sütőt 180 fokra. Egy óra elteltével a folyókat osztd szét két tepsin, majd tedd a sütőbe 10-12 percre.
Míg a kekszek sülnek, keverd ki a krémet: egy tálba kanalazd a mascarponét, add hozzá a cukrot, a citrom héját, majd a levét és keverd össze. A krémet töltsd egy habzsákba. 
Ha a kekszek kihűltek, a tetejükre a krémből készíts kis kalapot. Bazsalikom levéllel díszítve tálald.

Szólj hozzá!

Nyári túrókrém

2017. augusztus 04. 09:47 - Városi konyha

Ha túrókrém, akkor a körözött jut az ember eszébe elsőként, pedig sokféle módon el lehet készíteni.

A túró semleges ízének köszönhetően, számtalan fűszerrel lehet ízesíteni, és feldobható zöldségekkel és gyümölcsökkel is. A nyári melegben ez a hűsítő verziót szoktam készíteni, majd jól behűtöm, és görögdinnyével kínálom. De mártogatósnak is fel lehet szolgálni, baguette-tel, sonkával, sajtokkal körítve.

turokrem.JPG

Hozzávalók
250 g tehéntúró
1 pohár joghurt
2-3 evőkanál citromlé
fél kígyóuborka
egy marék olívabogyó
egy csokor menta
só, bors

Elkészítés
A túrót és a joghurtot tedd egy tálba és keverd össze, míg krémes nem lesz. Sózd, borsozd és add hozzá a citromlevet is, majd keverd össze.
Az uborkát vágd kis kockákra, majd a mentát is aprítsd fel. Add a túróhoz, és jól keverd össze. A tetejére szórd rá az olívabogyókat és díszítsd egy kis mentával.

Szólj hozzá!