Habcsók

2017. december 12. 08:18 - Városi konyha

Gyerekkoromban mindig volt a karácsonyfánkon habcsók dísz. Aztán az évek során ezek eltörtek, szétmorzsólódtak, így egy ideje eltűntek a fáról.

Az unokaöcsémék iskolájában karácsonyi vásár lesz, ahol a gyerekek saját készítésű díszeket árulhatnak, így a régi emlékeket felidézve, sütöttem neki egy adag habcsókot. 

Nagyon egyszerű, és még a gyerekek is élvezik a készítését, aki pedig nem a fára szeretné tenni, az meg is eheti. :)

habcsok.jpg

Hozzávalók
4 tojás fehérje
200 g porcukor
1 csipet só
étkezési keményítő (elhagyható)

Elkészítés
A tojásfehérjét érdemes hagyni, hogy szobahőmérsékleten felmelegedjen, mert így könnyebb felverni. Tedd őket a robotgép táljába, adj hozzá egy csipet sót és kezd el verni. Ha már hab állagú, adagold hozzá apránként a porcukrot és verd addig, míg a cukor el nem olvad, és egy selymes fényű, kemény habot nem kapsz. Ha szeretnéd, a végén keverhetsz bele egy kis keményítőt, így még masszívabb lesz a hab.
A habot töltsd habzsákba, és illessz rá egy közepes fejet. Én azt választottam, ami hullámosra nyomja a habot.
Ha elég ügyes vagy, elég egy tepsit sütőpapírral kibélelned, és formára nyomi a tojáshabot. Én a biztonság kedvéért a sütőpapírra rárajzoltam a formákat, és úgy készítettem el a habcsók figurákat. Csinálhatsz csak körvonalakat, de ki is lehet tölteni a formákat.  
A tepsiket told a 100 fokra előmelegített sütőbe, és lassan (kb. 1 óra alatt) szárítsd ki a formákat. 

TIPP: készíthetsz színes habcsókot ételfestékkel (néhány cseppet a felvert habba kell keverni), vagy díszítheted színes cukordarával, gyöngyökkel.

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat. Látogassatok el az oldalukra, ahol további szuper recepteket találtok! 

Fahéjas csiga

2017. december 10. 21:11 - Városi konyha

Csatlakoztam egy nagyon kedves kezdeményezéshez, amit a Szotyi Művek bloggere, Romics Bea indított el Vidám december néven. A kolléganőivel minden napra kitalálnak egy feladatot, és mindenki megoszthatja ezzel kapcsolatos élményeit, fotóit. Hát nem mondom, hogy eddig mindent sikerült teljesítenem, mert bizony van, amivel még "adós" vagyok, de a csoport tagjai a bejegyzéseikkel inspirálnak, ötleteket adnak, így biztos, hogy december végére minden feladat mellett lesz egy pipa.

Ahogy meglett emellett a fahéjas csiga mellett is. Ugyan ez egy pénteki feladat volt (egyél fahéjas csigát), amit akkor nem sikerült teljesítenem, de hétvégén rádupláztam, mert nem csak ettem, hanem én magam sütöttem. :) A receptet pedig megosztom veletek, mert akár Karácsonykor is szuper lehet reggelire.

fullsizeoutput_11e.jpeg

Hozzávalók - 16 csigához
1 dl tej
30 g friss élesztő
400 g liszt
100 g cukor
4 tojás sárgája
100 g vaj
10 evőkanál porcukor
2 csapott teáskanál fahéj

Elkészítés
A tejet langyosítsd fel, adj hozzá egy csipet cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Takard le, és tedd langyos helyre pár percre, hogy az élesztő felfusson. Közben egy tálban mérd ki a lisztet, a cukrot és add hozzá a tojások sárgáját. Ha felfutott az élesztő az is mehet bele, és a robotgép dagasztó karjával dolgozd ki a tésztát.
1 órát keleszd meleg helyen.
Ha a tészta duplájára kelt, tedd ki egy deszkára, gyúrd kicsit át, majd nyújtsd ki téglalap alakúra. Olvaszd fel a vajat és kend meg vele jó vastagon a tésztát, majd szórd meg a cukorral és a fahéjjal (akár össze is keverheted előre és úgy szórhatod meg a tésztát). Ezután a tésztát a hosszabbik felénél tekerd fel szorosan. A végeit csippentsd össze, vágd 16 részre, és a csigákat tedd egy sütőpapírral kibélelet magas falú tepsibe. A tetejüket kicsit nyomkodd meg, majd kend meg felvert tojással.
Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 30-35 percet, közben két-három alkalommal locsold meg fahéjas tejjel.

TIPP: a tetejére készíts mázat néhány kanál porcukorból és pár csepp citromléből.

 

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat! Látogassatok el az oldalukra, ahol további szuper recepteket találtok!

 

 

Rozmaringos sült alma

2017. december 06. 09:06 - Városi konyha

Tudom, hogy nem mindenki van oda a sült gyümölcsökért, de én nagyon szeretem. Általában húsok mellé sütöm, így télen azonban nasinak is szoktam készíteni, méghozzá almát.

Az almát legtöbbször fahéjas cukorral ízesítjük, gondoljunk csak a pitékre, vagy a rétesre, és lássuk be, a téli ízvilágtól ez nem is áll olyan messze. Én azonban szeretem a különleges ízeket, ezért rozmaringgal is szoktam készíteni.

Roppant egyszerű megcsinálni, és nem több, mint 30 perc. Mosd meg az almákat, szúrj beléjük néhány rozmaringágat, majd tedd egy sütőpapírral kibélelt magas falú tepsibe. Locsold meg kevés mézzel, majd takard le, és tedd 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 20 percre. Csodásan megpuhul, és isteni íze lesz.
A rozmaring ágakat húzd ki az almából, és kanalazd ki a krémes gyümölcsöt a héjából.

Akinek van a karácsonyi vásárokban kapható, divatos kerámia almasütője - én mindig is vágytam, sőt még mindig vágyok egy ilyenre - abban is készíthetni, bár így egyszerre csak egy almát lehet megsütni.

fullsizeoutput_111.jpeg
Fotó: Pinterest 

 

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Tépett, maradék pulykahúsos szendvics

2017. december 04. 10:49 - Városi konyha

A maradék sült húsok, mártások, szószok legjobb felhasználási módja, ha összedobunk belőle egy szuper szendvicset. Biztos ti is sokszor vagytok úgy, hogy csináltok egy kaját, de túl sok, és ha már kétszer, háromszor esztek belőle, nem is olyan finom. Akkor jöhet egy kis varázslat, és új ételt készíthetünk a maradékokból.

Mi a héten a sült pulykával jártunk így, persze, hogy kifogott rajtunk a 4 kilós madár :) Ezért a maradék húst leszedtem a csontról, szálakra tépkedtem és további maradékokat elhasználva szendvicset csináltam belőle.

Az ilyen megoldás azért jó, mert bármi kerülhet bele, amit otthon talál az ember, sőt még az is előfordulhat, hogy egy étkezésen belül az egyik szendvics ilyen, a másik olyan lesz. 

Én most saját készítésű bbq szószt, salsa szószt, házi wasabis majonét, uborkát és paradicsomot találtam a hűtőben, mindegyikből keveset, így ezeket használtam el, ezáltal a hűtőt is felszabadítottam a kis dobozoktól, amiket mindig csak jobbra-balra pakoltam.

A húst, miután "szétmarcangoltam", átforgattam libazsíron egy serpenyőben a bbq és salsa szósszal. A kenyér mindkét oldalát megkentem a wasabis majonézzel, rátettem az uborkát, majd a húst, végül a paradicsom szeleteket. Szombati vacsira isteni volt!

szendvics.jpg

 

 

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat! 

Hello decemer, hello forró tojáslikőr

2017. december 01. 08:00 - Városi konyha

A hóeséstől nem csak a mézeskalács sütéshez jött meg a kedvem, hanem a fűszeres, melengető italok készítéséhez is. A legegyszerűbb forralt bortól kezdve whisky-s, mézes, gyömbéres italokon át a legkülönfélébb forró csokoládékig válogathatunk a gőzölgő finomságokból, de akár egy teát is megbolondíthatunk egy kis rummal, ha valami másra, a megszokottól eltérőre vágyunk.

Az egyik nagy kedvencem a forró tojáslikőr. A tojáslikőrt eleve szeretem, karácsonyra anyukám szokott készíteni. De tovább lehet fokozni azzal, hogy forrón, szerecsendióval megbolondítja az ember, és így még finomabb. Ugyan ehhez nem a mama tojáslikőrjét használjuk el, mert amitől a tojáslikőr tojáslikőr, az frissen készül. Ehhez rumra,  vaníliára és szerecsendióra lesz szükség. Vigyázat addiktív! :)

fullsizeoutput_fb.jpeg
Fotó:Pinterest 

4 dl tejhez add egy rúd vanília kikapart magjait, egy csapott kávéskanál szerecsendiót, majd melegítsd fel, de vigyázz, nem kell forralni! 4 tojás sárgáját keverj ki 4 evőkanál cukorral, addig, amíg szép fehér színe nem lesz, majd gőz fölött, folyamatosan kevergetve főzd addig, míg sima krémet nem kapsz – de itt is vigyázz, mert ha túl sokáig főzöd, megsülhet.   
A tojások fehérjét verd kemény habbá úgy, hogy közben 5 evőkanál cukrot adsz hozzá. Először a langyos tojássárga krémet, majd a fehérjét add a meleg tejhez, önts hozzá 1,5 dl rumot, és jól keverd össze. Hőálló poharakban kínáld, a tetején tejszhabbal és egy kis szerecsendióval megszórva. 

 

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Pórés pogácsa kosár

2017. november 30. 08:27 - Városi konyha

Ha főzök, a háttérben általában szól a TV Paprika. Így csíptem el még nyáron félfüllel, hogy valamihez egy póráhagymás tölteléket készítettek, majd egy másik műsorban pogácsát sütöttek. Már akkor összekombináltam a fejemben a kettőt, mert az ugye egyértelmű, hogy a pogácsa finom, de én a póráhagymát is szeretem.

Így alkottam meg egy könnyen elkészíthető pogácsa tésztából és a kedvenc póréhagyma levesem alapján ezt a kosárkát, ami hidegen vendégváró fogás, frissen a sütőből pedig előétel is lehet. 

fullsizeoutput_d2.jpeg

Hozzávalók a pogácsa tésztához - kb. 20 kosárka lesz belőle
400 g liszt
2 evőkanál só
200 g vaj
20 g friss élesztő
1 dl telföl
1 tojás a kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez
2 póréhagyma
2 csapott evőkanál liszt
1 dl fehérbor
1 dj tej
só, bors, olívaolaj

Elkészítés
Először gyúrd össze a tésztát: a lisztet keverd el a sóval, majd morzsold el benne a vajat. Add hozzá az élesztőt és a tejfölt és gyúrj belőle egy ruganyos tésztát. Tedd félre pihenni, amíg a tölteléket elkészíted.
A póráhagymát pucold meg és karikázd fel. Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, majd dobd rá a hagymát. Ha egy kicsit öszeesett, szórd meg a liszttel, keverd el, és öntsd fel a borral. Nagy lángon hagyd, hogy az alkohol elpárologjon néhány perc alatt. Közben a liszttől a bor is besűrüsödik. Vedd kisebbre pár perc után a lángot, majd add hozzá a tejet, és főzd 5-6 percig. 
Jöhet a kosárkák összeállítása: bőven vajazd ki a formákat. A pogácsa tésztát osztd 20 golflabda méretű részre, ezekkel bélelj ki minden kosárkát úgy, hogy egyenletesen belenyomkodod. Mindegyiket töltsd meg a töltelékkel, majd a maradék tésztából készíts valamilyen mintát a tetejére. Ez lehet rácsos, vagy csak simán egy sütikiszúróval készült forma. A tészta tetejét kend meg felvert tojással.
Tedd a formákat egy tepsire, és toldd a 180 fokra előmelegített sütőbe. Süsd 20-25 percig. Ha kivetted, hagyd kicsit kihűlni a formákat, majd emeld ki belőlük a kosárkát, és egy rácson várd meg míg teljesen kihűlnek, ha nem melegen tálalod.

TIPP: ha nem szereted a póráhagymát, vagy csak egy jó pogácsát készítenél, a tésztát nyújtsd ki kétujjni vastagra, szaggasd ki, szórd meg sajttal, és úgy süsd meg. 

 

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Cukkini spagetti paradicsom mártással

2017. november 28. 08:02 - Városi konyha

Ugyan tészta mániás vagyok, mégis szeretem ezt az ételt, ami a neve szerint spagetti, mégsincs benne tészta. A spagettihez csupán annyi köze van, hogy a cukkinit hosszú, vékony csíkokra kell vágni, így lesz a zöldségnek a tésztához hasonló formája. A paradicsomos, bazsalikomos mártás pedig pont úgy illik hozzá, akárcsak a hagyományos spagetti tésztához. 

fullsizeoutput_d5.jpegFotó: Pinterest

Hozzávalók - 2 személynek
1 cukkini
1 gerezd fokhagyma
5 szem koktélparadicsom
fél csokor friss bazsalikom

Elkészítés
A cukkinit pucold meg, és csíkozd fel, a fokhagymát aprítsd fel, a koktélparadicsomokat pedig vágd ketté.
Egy serpenyőben hevíts kevés olajat, dobd rá a fokhagymát, majd add hozzá a paradicsomot. Sózd, borsozd, és főzd addig, míg a paradicsomok kicsit összeesnek. Ekkor add hozzá a bazsalikom leveleket és a cukkinit is. 2-3 perc alatt főzd készre.
Parmezánnal megszórva tálald.

Ünnepi köret: burgonya gratin

2017. november 27. 07:54 - Városi konyha

Ha krumpli köretről van szó, pürét, vagy sültkrumplit készítünk legtöbbször. Ugyan a krumplipüré jól variálható más zöldségekkel - répával, sütőtökkel, édesköménnyel - vagy fűszerekkel, egy idő után azonban unalmas lesz. De szerencsére itt a gratin, amivel új értelmet nyer a krumplis köret.

Magyar megfelelője (még) nincs, elnevezése a francia konyhatechnológiai kifejezésre, az au gratin, vagyis csőben sütve eljárásra utal. A csőben sütés lényege, hogy az, amit így készítünk, alulról és felülről is megsül, a teteje azonban egy extra rogogós réteget kap, amit morzsával vagy sajttal lehet elérni. A burgonya gratinnál sincs ez másképp. A rétegezett krumpli egy finom mártásban puhára sül, a tetején pedig az aranybarnára pirult sajt lesz a ropogós réteg. Aki még nem próbálta, itt az idő!

 fullsizeoutput_d1.jpeg
Fotó: Pinterest

Hozzávalók - 4 személynek
70 dkg krumpli
2 dl tejszín
2 dl tej
1 gerezd fokhagyma
10 dkg reszelt cheddar sajt
só, bors, vaj

Elkészítés
A krumplit pucold meg, öblítsd át vízzel, majd szeleted fel vékony karikákra. Egy konyharuhán itasd le róla a vizet.
A tejszínt, a tejet és a fokhagymát tedd egy lábosba, sózd és borsozd kicsit, majd forrald fel, utána vedd alacsonyra a lángot, és főzd 5-6 percig. Ha kész, vedd ki belőle a fokhagymát, mert csak az ízére volt szükség, ami ennyi idő alatt belefőtt a mártásba.
Vajazz ki egy kör alakú, vagy szögetes tepsit, és fektess le benne egy réteg krumplit úgy, hogy a szeletek között legyen egy kis átfedés. Sózd, borsozd, majd locsold meg egy kevés tejszínes mártással. Ismételd meg addig, amíg a krumpli el nem fogy. A legfelső rétegre a só és a bors után mehet a sajt, majd végül a maradék mártás. Ebből a mennyiségből 4-5 réteg lesz. A második és harmadik réteg után én egy kis sajttal is megszórom, de mehet az egész csak a végén, a tetejére. 
A tepsit fedd le alufóliával, és tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe. Süsd 30-35 percig, míg a krumpli megpuhul. Utána vedd le a fóliát, és tedd vissza 5-10 percre, hogy a sajt a tetején ropogósra süljön.

Ünnepi köret, de nem csak az ünnepekre ajánlom. 

Ajándékozd a tésztakészítés örömét Karácsonyra!

2017. november 23. 12:54 - Városi konyha

Ha szeretnél felejthetetlen ajándékot adni karácsonyra, lepd meg barátod, barátnőd, anyukád, testvéred személyre szabott tésztakészítő workshoppal!

 2f571754-822c-4daa-92b1-265daae58ace.jpeg

A 3 órás foglalkozás alatt durum liszt és tojás felhasználásával elkészítjük a tésztát, majd megmutatom, hányféle módon formázhatjátok azt, és kipróbáljuk a tésztagép használatát is.
Az elkészült tésztákat díszzacskóba csomagolva vihetitek haza, az elkészítésükhöz pedig a Városi konyha receptfüzete lesz majd segítségetekre.

Választható témák
Alaptészták
Töltött tészták
Színes és csíkos tészták

Létszám: 2-4 fő
Helyszín: Budapest, belváros (de igény szerint Budapesten házhoz is megyek)
Ár: 3000 forint / fő
A kupon felhasználható: 2018. január 2. - március 31. között, előre egyeztetett időpontban. 
Vásárlás és további információk: varosikonyha.blog@gmail,com (Vermes Viki)

Sütőtök krémes pite

2017. november 22. 07:56 - Városi konyha

Nincs ősz sütőtökös pite nélkül! A sütőtök a szüret egyik ikonikus gyümölcse, így mi mással lehetne megünnepelni a bőséges őszi termések betakarítását, mint egy isteni sütőtökös pitével. 

Több receptem is van hozzá, és mindig azt gondolom, hogy a legutoljára készített verzió a legjobb. De mindig találok újabbat, amit érdemes kipróbálni. A neten láttam Jon Rotherham (a londoni Fifteen étterem chéfe) sütőtökös pitéjét, amit gyorsan a saját ízlésemre dolgozva meg is sütöttem. Annyi mindent változtattam rajta, hogy Jon el sem hinné, hogy az ő receptje ihlette az idei sütőtökös pitémet. Viszont finom lett, és ha jövőre nem találok új receptet, ismét ezt fogom megsütni. :)

fullsizeoutput_b7.jpeg

Hozzávalók a pite tésztájához
250 g liszt
50 g barna cukor
125 g vaj
1 csipet pumpkin pie fűszerkeverék
1 tojás
1 korty tej

Hozzávalók a sütőtökös krémhez
kb. 1,2 kg sütőtök
50 g olvasztott vaj
125 g cukor
2 teáskanál pumpkin pie fűszerkeverék
1 teáskanál vanília kivonat
4 evőkanál liszt
2 felvert tojás

Elkészítés
A lisztet keverd el a cukorral és a fűszerkeverékkel, majd morzsold el benne a vajat. Ha már morzsa állagú, add hozzá a tejet és a tojást. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze, majd tedd a hűtőbe legalább 1 órára. 
Ez idő alatt a sütőtököt darabold fel, kapard ki a magjait és egy fóliával lfedve süsd meg 180 fokos sütőben. Amíg a tészta pihen, a tök is puhára sül.
A tésztát vedd ki a hűtőből, egy vékony csíkot vágj le belőle. A többit két-három mozdulattal gyúrd át, majd nyújtsd ki, és bélelj ki vele egy kivajazott piteformát. A tésztát szurkáld meg egy villával, majd borístd be sütőpapírral, és öntsd bele nehezéknek babot, lencsét, vagy rizst. Ennek a súlya nem engedi, hogy tészta sütés közben felhólyagosodjon. A  tésztát tedd 180 fokra előmelegített sütőbe 15 percre. Utána a sütőpapír segítségével emeld ki a "nehezéket", és süsd további 5 percig.
Amíg a tészta sül, készítsd el a sütőtökös krémet: egy keverőtálba tedd a sütőtököt, add hozzá a vajat és dolgozd össze. Utána mehet hozzá a többi hozzávaló, amivel simára kevered.
A krémet öntsd a félig megsült tésztába. A félretett tésztát nyújtsd ki, egy rácsos vágóval csíkozd fel, és fektesd rácsosan a pite tetejére. Kend meg tojással, és mehet vissza a sütőbe 30-35 percre.
A tetejét szórd meg porcukorral, vagy fahájas cukorral.

Jó étvágyat!