Tortellini: levesbetét, vagy főétel?

2017. október 19. 10:37 - Városi konyha

Néhány évvel ezelőtt barátainkkal Jenei Tamás és Magos Zoltán lakáséttermében, a Capriccioban vacsoráztunk. Azóta a számban érzem annak a levesnek az ízét, amit a fiúk akkor főztek nekünk. Rettentő sok marha csont, kevés vízzel, nagyon lassan (7-8 órán keresztül) főzve. Ez már önmagában zseniális. Ami pedig feltette az i-re a pontot, a levesbetét: tortellini. Az egyik legjobb leves volt, amit életemben ettem. De nem csak nekem ízlett, Ádám barátunk repetázott is. :)

A tortellini, ami akkor a levesbe került, ugyan főétel is lehet, de most én is levesbetétet készítettem belőle. Ha töltött tésztára vágyunk, raviolit csinálok, mert ahhoz van egy szuper kis szerkezetem, így gyorsan össze tudom dobni. A tortellini készítés kicsit pepecslős munka, de azért megéri nekiállni. Ráadásul most igazi, olasz mortadellához jutottam a Lidl-ben, így a hagyományos verziót tudtam elkészíteni. Ha nem kapsz mortadellát sonkával, vagy maradék sült hússal is elkészíthető.

img_1716.jpg

Hozzávalók a tésztához
250 g liszt
3 tojás

Hozzávalók a tortellini töltelékéhez
140 g mortadella
1 tojás sárgája
1 evőkanál panírmorzsa
1 evőkanál parmezán
1 ág rozmaring
1 ág kakukkfű
1 evőkanál petrezselyem
só, bors

Elkészítés
A lisztet és a tojást gyúrd össze, majd a tésztát osztd négy részre, és részenként nyújtsd ki. Ha részletesen érdekel a tésztakészítés, katt ide.
A töltelék hozzávalóit tedd egy késes robotgépbe és keverd össze. A kinyújtott tésztát vágd fel egyenlő négyzetekre (ha van négyzetes tészta kiszúród, használd azt), a töltelékből minden négyzet közepébe helyezz egy borsónyit.
A tésztát hajtsd félbe úgy, hogy egy háromszöget kapj, közben a töltelék körül nyomkodd ki a levegőt. Vedd kézbe a háromszöget, a felső csúcsát hajtsd magad felé, a másik kettőt pedig hátra, és csippentsd össze. Így el is készültek a tortellinik.

tortellini.jpg

Sós logobó vízbe 3-5 perc alatt főzd meg.

Ha levest készítenél hozzá, az igazi, lassan főzött leves receptjét itt találod.
Ha főételként ennéd, egy serpenyőben olvassz meg vajat, dobj bele néhány zsálya levelet, és várd meg míg ropogósra sül. A vajjal locsold meg a tortelliniket, majd díszítsd a zsálya levelekkel.

Szólj hozzá!

Fűszeres lekvárok – 2. rész

2017. október 18. 09:47 - Városi konyha

Nyáron már megosztottam veletek néhány olyan lekvárt, amit különböző fűszerrel bolondítottam meg. Lekvárt készíteni azonban nem csak nyáron lehet, az őszi gyümölcsök is befőhetők, és természetesen feldobhatók némi extra ízzel.

Az alma, a körte, a szőlő mind olyan gyümölcsök, amikből ugyan olyan finom lekvárt főzhetünk, mint az eperből, vagy a málnából, de valamiért mégsem szoktunk. Ezek mellett a gyümölcsök mellett pedig ott van a sütőtök, ami igazi jolly joker az évnek ebben a szakában, mert holnap reggelig tartana felsorolni, hogy mennyi minden készülhet belőle. Természetesen lekvár is. Befőzésre fel ősszel is, töltsétek fel a maradék helyet a kamrában!

lekvar.jpgFotó: Pinterest

Kakukkfüves körte
A körte lekvárt úgy kezd el készíteni, mintha kompótot főznél, vagyis pucold meg a körtét (1,5 kg), darbolt fel és 3-4 ág kakukkfűvel, valamint annyi vízzel, ami épp ellepi a gyümölcsöt főzd puhára. A kakukkfű ágakat távolítsd el, öntsd le a körtéről a vizet, tedd vissza a tálba és turmixold össze. Kóstold meg, és ha még tennél hozzá kakukkfüvet, apróra vágott verziót adj hozzá.
Adj hozzá 1 csomag befőzőcukrot és forrald össze. Néhány percig főzd, majd kanalazd a lekvárt tiszta üvegekbe, Ha nem croissant mellé kerül, húsok kiváló kísérője.

Fahéjas szőlő
Szőlő jam készíthető fehér és piros szőlőből is. A fahéjas fűszerezés mindegyikhez illeni fog,
1,5 kg szőlőt paradicsompasszírozón passzírozz át, hogy a héja és a magjai ne kerüljenek a lekvárba. Az így kapott pépet tedd egy lábosba, adj hozzá egy nagy rúd fahájat, és 1 csomag befőzőcukrot, majd forrald össze. Főzd pár percig, vedd ki velőle a fahájrudat, és tedd a lekvárt tiszta üvegekbe. Pár percre fordítsd fejre az üvegeket, hogy a vákuum beszívja a tetejüket.
Linzerbe, vagy más, vajas süteménybe szuperül használhatod.

Gyömbéres, narancsos sütőtök
1,2 kg sütőtököt pucolj meg, és darabolj fel kis kockákra. Tedd egy fazékba, adj hozzá 270 ml vizet, egy narancs kicsavart levét és egy nagy ujjnyi reszelt gyömbért. Főzd addig, amíg a sütőtök meg nem puhul. Ekkor egy botmixerrel pürésítsd, adj hozzá 1 csomag befőzőcukrot. Forrald fel, majd főzd néhány percig. A lekvárt tedd tiszta üvegekbe, és pár percre fordítsd fejre, hogy a vákuum beszívja az üvegek tetejét.
Pékárú és húsok mellé is kínálhatod, sőt még kávé ízesítésére is szuper!

Szólj hozzá!

Őszi tiramisu sütőtökkel

2017. október 17. 13:12 - Városi konyha

Nem vagyok egy nagy tiramisu rajongó, mert nem szeretem a kávét. Két-három évente szoktam enni/készíteni. Ez a verzió azonban annyira más, könnyű a mascarpone-tól, miközben a fűszerek telt ízt adnak neki. Így már nem is emlkeztet arra a kávés desszertre, ami az eredeti. Persze ehhez is kell kávé, de cselesen jól megfűszerezem, így már nem zavar a kesernyés íze.
A sütőtöktől a mascarpore gyönyörű pasztel narancssárga lesz. Annyira szép, hogy legszívesebben egy hatalmas trifle-s kehelyben állítottam volna össze, de olyanom sajnos nincs, így maradt a tortaforma.

 sutotok_tiramisu01.jpg

Hozzávalók
1 bögre sült sütőtök püré
1/2 bögre barnacukor
fél teáskanál gyömbér
fél teáskanál fahéj
fél teáskanál szerecsendió
500 g mascarpone
2 dl tejszín
kb. 2 dl kávé
1 csomag babapiskóta (Aldiban a tiramisu piskótát szoktam venni)

Elkészítés
A tejszínt verd légy habbá, majd tedd félre. A sütőtökpürét keverd el a cukorral és a fűszerekkel, majd add hozzá a mascarponét is, és verd habosra. A mascarponehoz add hozzá a tejszínthab felét keverd el, majd add hozzá a másik felét is és nagy mozdulatokkal dolgozd össze.
Főzd le a kávét és szórd meg azokkal a fűszerekkel, amiket a krémhez is használtál. Elég egy-egy csipet, de ettől még finomabb lesz a tiramisu. A babapiskótákat forgasd bele a kávéba, majd bélelj ki velük egy edényt (én egy kerek torta formában készítettem) alul és körben. Borítsd bele a krém felét, egyengesd el, majd jöhet rá egy sor kávéba forgatott piskóta. A krém másik felével borítsd be az egészet, és egy lapát segítségével egyengesd el. Tedd hűtőbe 6-8 órára. Tálalás előtt kakaóporral szórd meg a tetejét.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

Yorkshire puding

2017. október 16. 11:34 - Városi konyha

A Yorkshire puding a leghíresebb brit köret, ami ugyan puding névre hallgat, de semmi köze az általunk ismert desszerthez. A Yorkshire puding, vagyis yorky ugyanis egy sós felfújt, amit hagyományosan sültekhez esznek a szigetországban.
A recept először az 1730-as években jelent meg „dripping pudding” (csöpögő puding) néven, ami utalt az elkészítés módjára, hiszen a tésztát belefolyatták, csepegtették a serpenyőbe. A Yorkshire puding nevet később kapta Hannah Glasse-tól, aki a 18. században írt szakácskönyveket.

A Yorkshire pudingot ma már sokféle módon készítik, a sós mellett már édes verziója is van. Azt még ugyan nem próbáltam, de hússal, párolt zöldségekkel, hallal kiegészítve vacsorára rendszeresen készítem. Kedvencünk Jamie Oliver 15 perces kaják könyvében lévő lazacos recept.

yorkshire_puding.jpg

Hozzávalók
2 tojás
150 ml tej
65 g liszt
100 g (1 csomag) füstölt lazac
só, rozmaring, olívaolaj

Elkészítés
Az elkészítéshez egy olyan serpenyőt válassz, amit be tudsz majd tenni a sütőbe, mert először a gázon/főzőlapon, majd a sütőben készül a puding.
A serpenyőbe önts egy kevés olajat, dobj hozzá 2 ág felaprított rozmaringot, majd tedd fel a gázra, hogy átmelegedjen. Közben a tojásokat, a tejet és a lisztet, tedd egy turmixgépbe, és turmixold őket habosra. Öntsd a tésztát a serpenyőbe és süsd kb. 1 percig, utána tedd a 200 fokra előmelegített sütőbe. 10-15 perc alatt készre sül, amit abból tudsz, hogy a tészta felpuffad. Vedd ki a sütőből, a tetején rendezd el a füstölt lazac szeleteket.
Kínálj mellé vegyes salátát joghuros-tormás öntettel. A kedvencünk:1 pohár joghurt, 1 teáskanál Koch wasabi krém, néhány csepp citromlé.

TIPP: lazac helyett készítheted sült chirozoval, serrano sonkáva, vagy olasz szalámival is.

Szólj hozzá!

Chilis alma chutney

2017. október 13. 13:00 - Városi konyha

A chutney Indiából származik, ahol tradicionálisan paradicsomból, mogyoróból, joghurtból, uborkából és mentából álló szósz volt, amit apróra daraboltak és összekevertek. A gyümölcsös, főzött verziót az angolok készítették először: ecettel és cukorral forralták a gyümölcsöket, hogy tartósítsák azokat.

A chutney nagyon jól megy a téli húsokhoz, például egy hagymával, fokhagymával egészben sült karaj mellé tökéletes.

alma_chatney.jpgFotó: Pinterest

Hozzávalók
1 kg savanyú alma (pl. Idared)
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ujjnyi gyömbér
2 dl fehérborecet
2 dl víz
fél citrom héja és leve
1 rúd fahéj
2 teáskanál szárított chili
2 dl cukor
só, bors

Elkészítés
Az almát és a hagymát pucold meg és vágd fel őket apróra, majd tedd egy nagy lábosba. nyomd bele a fokhagymát, reszeld rá a gyömbért és a citrom héját. Add hozzá a cukrot, és a folyadékokat, majd szórd meg chilivel, és dobd bele a fahéjat. Az egészet jól forrald össze. Ekkor kóstolt meg és állítsd be az ízeket: adj hozzá kevés sót és borsot, valamint cukrot és/vagy ecete, ha úgy érzed, hogy szükséges. Kis lángon 40-50 perc alatt főt puhára az almát. Ezalatt a leve is besűrűsödik és egy lekvárszerű lesz az állága azzal a különbséggel, hogy az alma darabos marad.
A chutneyt tedd tiszta, száraz befőttesüvegekbe, majd állítsd őket egy nagy lábosba úgy, hogy az üvegek félig forró vízben álljanak. Takard le a fazekat és gyöngyöztesd a vizet 30 percig. Mivel nem adtunk hozzá semmilyen tartósítót, így tudod eltenni télire a chutneyt. Fél óra után vedd ki az üvegeket a vízből, és egy pokrócba tekerve várd meg, hogy kb. 24 óra alatt szép lassan kihűljenek. Utána mehetnek az üveget a spejzba. :)

Szólj hozzá!

Rosé kacsa burgonyafánkkal és erdei gyümölcs szósszal

2017. október 12. 13:04 - Városi konyha

Vannak ételek, amikkel tesztelni szoktam az éttermeket. Az egyik ilyen a rosé kacsa. Ha van az étlapon szinte biztos, hogy azt rendelek, mert ha átmegy a rostán, az étterem biztos befutó.

Nagyon sokszor hiányolom az étlapokról a kacsa és/vagy liba ételeket, bár szerencsére az elmúlt években egyre több vendéglátóhely jön rá arra, hogy érdemes ezeket a szárnyasokat is a kínálatban tartani. Talán ezért is lett szokásom, hogy ezzel tesztelem a helyeket, mert ha kacsa, vagy a liba szerepelt az étlapon, már plusz pontokkal indított a hely. Ha pedig burgonya-,vagy túrófánk hozzá a köret, egyenesen csillagokat osztogatok az étteremnek. 

Azzal egy időben, hogy egyre több étlapon látni ezeket az állatokat, a húsuk a piacokon is állandó kínálat lett. Így sokszor tudok otthon is kacsát sütni. A legjobb köret hozzá a burgonyafánk és az erdei gyümölcs mártás. Próbáld ki!

img_1679.JPG

Hozzávalók – 2 személynek
fél kacsamell
140 g liszt
75 g főtt, áttört burgonya
20 g puha vaj
1 tojás sárgája
0,5 dl tej
10 g élesztő
2 marék erdei gyümölcs mix (mirelit)
1 evőkanál savanykás lekvár
0,5-1 dl víz
cukor, só, bors

Elkészítés
Először a burgonyafánkot készítsd el. Ehhez a tejet langyossítsd fel, keverd el benne az élesztőt. A lisztet, burgonyát, egy kis sóval keverd el, majd add hozzá a tojás sárgáját és az élesztős tejet. Gyúrj belőle lágy tésztát, majd takard le, és pihentesd 30 percig.
A tésztát tedd egy lisztezett deszkára, gyúrd át, majd nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra, szaggass belőle korongokat, és ismét pihentesd 30 percet.
A kacsa bőrét kereszt irányban irdald be, sózd, borsozd, majd bőrével lefelé tedd egy forró, száraz serpenyőbe. Zsiradék azért nem kell alá, mert a bőréből kisülő zsír miatt nem fog leragadni. Egy fedő és valami nehezék (pl. mozsár) segítségével nyomd a húst a serpenyőbe és oldalanként 5-6 percig süsd így. Ha elkészült, vedd ki és pihentesd.
Közben a burgonyafánk sütését is elkezdheted. Forrósíts fel egy magas falú edényben 3 ujjnyi olajat, és oldalanként 1-2 percig süsd a fánkokat.  
A gyümölcs szószhoz tedd a gyümölcsöt, a lekvárt, 1-2 evőkanál cukrot és egy kis vizet egy fazékba, forrald fel, majd gyöngyöztesd 2-3 percig, hogy sűrű szósz legyen belőle. Ha a gyümölcsök túl nagyok, egy botmixerrel kicsit pürésítheted.
A kacsát ferdén szeleted fel, tegyél mellé néhány burgonyafánkot és kínáld mellé a gyümölcs szószt.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

Sütőtök gnocchi

2017. október 10. 13:44 - Városi konyha

A gnocchi az olaszok krumplis nudlija, ami főtt burgonyából tojás és liszt hozzáadásával készül. Idővel azonban megjelentek az eltérő olasz régiók saját változatai: míg az északi megyékben ricottával, addig délen polentával készítik. Általában olvasztott vajjal és zsályával, sajtmártással, vagy pestóval kínálják.

A modern konyha azonban számos gnocchi változatot hívott életre, hiszen a krumpli sok más zöldséggel helyettesíthető. A legelterjedtebb talán a céklás és a sütőtökös gnocchi. Ezutóbbi recept jön most.

sutotok_gnocchi.jpg

Hozzávalók – 2 személyre
150 g sült sütőtök püré
2 tojás
2 marék reszelt parmezán
200-250 g liszt (a tojások méretétől, amennyit felvesz)
só, szerecsendió
5-6 kanál vaj
6 zsályalevél

Elkészítés
A sütőtököt darabold fel, egy kanállal vájd ki a magjait, és tedd 180 fokos sütőbe 50 – 70 percre. ha szép puhára sült, hagy kihűlni.
Egy tálban mérd ki a lisztet, add hozzá a parmezánt, egy nagy csipet sót, ¼ teáskanál őrölt szerecsendiót, és keverd össze. A sütőtök beléből kanalazz a liszthez 150 grammnyit, majd üsd bele a két tojást, és gyúrd össze. Egy lisztezett deszkán formázz hengert a tésztából, majd egy késsel vágd fel ujjnyi darabokra. A kis darabokat forgasd át egy kevés lisztben, hogy ne tapadjanak össze.
A gnocchit főzd ki sós, lobogó vízben. Akkor készülnek el, ha feljönnek a gombócok a víz tetejére.
Egy serpenyőben olvassz fel 4-5 evőkanál vajat, dobd bele a zsályaleveleket, és süsd ropogósra. Ekkor vedd ki a zsályát, adj a vajhoz egy kevés szerecsendiót és forgasd át benne a gnocchit. Tálaláskor minden adag gnocchira tegyél 3 sült zsályalevelet és szórd meg parmezánnal.

TIPP: ha úgy járt, ahogy most én, hogy nem kapsz friss zsályát, akkor morzsoltat adja a vajhoz. Ezt nem kell kivenni, hanem elég beleforgatni a nudlikat. A húsimádók pedig kockázzanak fel egy kis bacon, és pirítsák meg, majd keverjék össze a gnocchival.

Szólj hozzá!

Banános-meggyes muffin kenyér

2017. október 09. 12:56 - Városi konyha

Biztos, hogy mindenkivel előfordult már, hogy a vasárnapi ebéd után evett volna valami finomságot, de lusta volt ahhoz, hogy összeszedje magát és elmenjen a legközelebbi cukrászdába. Sőt ahhoz sem volt kedve, hogy órákat töltsön a konyhában egy süti kedvéért.

Akkor jöhet ez a recept, amit a muffinból alakítottam át az olyan napokra, amikor szívesebben gubózok be a kanapéra és nézem, mondjuk a Julie & Julia – Két nő egy recept című filmet. De ha mégis jól jönne egy kis süti, ezt 10 perc alatt össze lehet dobni (plusz 20-25 perc sütés), és még a muffin formával sem kell bajlódni, mert szögletes formában szoktam sütni. Ezért érdemes felkelni a kanapéról.

muffin_kenyer01.jpg

Hozzávalók
1 tojás
125 g cukor
1 érett banán
80 ml olaj
250 ml író (ha nincs, a tejhez adj néhány csepp citromlevet)
200 g liszt
50 g zabpehely
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
fél üveg meggybefőtt

Elkészítés
Egy tálban keverd össze a lisztet, zabpelyhet, sütőport és szódabikarbónát.
A robotgép nagy táljába üsd bele a tojást, és keverd habosra. Ezután add hozzá a cukrot és keverd tovább. Ha egy fehér krém lesz belőle, mehet bele a banán az olaj és az író. Ezután kanalazd bele a száraz hozzávalókat és hagyd, hogy a gép jól összedolgozza. A végén keverd bele a meggyet is.
Egy 25x12 cm-es sütőformát bélelj ki sütőpapírral, öntsd bele a tésztát, és tedd 180 fokos sütőbe. Szépen meg fog emelkedni, mint a muffin, de lehet, hogy kicsit tovább kell sütni, ezért érdemes tűpróbát végezni kb. 20 perc után.
Ha elkészült, vedd ki a tepsiből, és hagyd kihűlni.

Szuper gyors és egyszerű! Egy csésze finom teával kínáld.

Szólj hozzá!

Thai édesburgonya leves

2017. október 06. 12:48 - Városi konyha

Az őszi nátha azt hiszem elkerülhetetlen. És ilyenkor nincs jobb gyógyszer, mint a forró leves. Nem csak húslevessel gyógyítható a torokfájás, én ilyenkor bármilyen meleg folyadékot szívesen fogyasztok. A mai gyógyszerem édesburgonya leves thai módra, gyömbérrel, fokhagymával és korianderrel, természetes gyulladáscsökkentő hatással és sok C-vitaminnal. Megelőzésnek is jó, vértezzétek fel magatokat a hűvös időkre! :)

edesburgonya_leves.jpgFotó: Pinterest

Hozzávalók
3 nagy édesburgonya
fél vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
negyed teáskanál koriander mag
fél csokor koriander zöld
fél thai citromfű
fél ujjnyi gyömbér
kb. 1 l alaplé
2 dl kókusztej
só, bors, olaj

Elkészítés
A koriander magot egy forró serpenyőben pirítsd addig, míg illatozni nemked. Ekkor törd össze egy mozsárban. Egy lábosban kevés olajon párold üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Add hozzá az összetört koriander magot, a felaprított citromfüvet. Forgasd át. Reszeld bele a gyömbért, majd add hozzá a felaprított koriander zöldet, végül mehet bele a megpucolt és felkockázott édesburgonya. Öntsd fel az alaplével, sózd és borsozd., és félig lefedve főzd puhára a burgonyát.
Egy kicsit hagy hűlni, majd botmixerrel turmixold össze. Öntsd fel a kókusztejjel, és forrald fel.
Kókuszchipsszel és korianderrel megszórva tálald.

 

1 komment

Almás-fahéjas pizza

2017. október 05. 13:38 - Városi konyha

Látom magam előtt, ahogy kerekedik a szemed, ahogy a címet olvasod. Az enyém is igen kérdőn nézett pár éve egy barátnőnkre, aki akkor egy pizzériában dolgozott, és egyszer azt mondta, bízzuk magunkat a szakácsra, csinál nekünk egy olyan pizzát, ami nem szerepel az étlapon. Nem ellenkeztünk, és jól tettük, mert ha előre tudjuk, hogy almás-fahéjas pizzát kapunk, soha nem kóstoljuk meg.

Azt hittem, amikor megláttam a pizzatésztán az almaszeleteket, hogy egy kóstoló falat elég lesz belőle egy életre. Tévedtem. Nagyot. Ugyanis nagyon finom! Azóta én is rendszeresen csinálok ilyet. Egy normál pizza után, 1-2 szeletet szoktunk desszertnek enni. Ha az első meglepettség után a szemetek visszaállt a normál állásba, próbáljátok ki! :)

almas_pizza.jpg

Hozzávalók
300 g liszt
5 g só
5 g élesztő
170 ml langyos víz
1 alma
1 csapott teáskanál fahéj 3-4 evőkanál cukorral elkeverve

Elkészítés
Az élesztőt keverd el a langyos vízben, a lisztet pedig a sóval. Öntsd az élesztős vizet a liszthez és gyúrj belőle egy ruganyos tésztát. Takard le nedves konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig. Addig az almákat pucold meg és szeleteld vékonyra
A tésztát osztd két részre, nyújtsd ki kerek pizza formára. Az egyik feléből csinálj normál pizzát, a másikat borítsd be az almaszeletekkel, és szórd meg a fahéjas cukorral. Használj nyugodtan kristálycukrot, mert úgy is elolvad a sütés közben. A pizzákat 200 fokon süsd 10-12 percig.
Sütés közben az alma levet ereszt, összekeveredik a fahéjas cukorral, ami beleolvad a tésztába. Isteni. :)

Szólj hozzá!