Käsespätzle
2022. január 18. írta: Városi konyha

Käsespätzle

Sajtos-hagymás nokedli, ahogy az osztrák hüttékben készítik.

Az az időjárást, amikor hideg van, a levegő eszméletlen friss, de elkél a napszemcsi, mert a nap süt, én csak síelő időnek hívom. Azért, mert ebben az időben szeretek leginkább síelni. A napos pályákon csodásan csillog a hó, ami délutánra sem olvad meg a hidegben. De, hogy jön ez a Käsespätzle-hez? Hát úgy, hogy napok óta síelő idő van, így szívem szerint a pesti lakás helyett egy osztrák pályán csúszkálnék, délidőben pedig egy hüttében melegednék. Ha pedig hütte, akkor nem maradhat ki a Käsespätzle, ami az egyik elismertebb hegyi fogadós kaja. 
A nokedlni tejjel készül, a rengeteg sajt pedig, ami körülöleli a kis tésztácskákat, mennyei. Titka nem csak a mennyiség (vagyis, hogy jó sok legyen), hanem a kétféle, karakteres ízű fajta, amik közül az egyik kézenfekvő, hogy Bergkäse, vagyis hegyi sajt. A másik nálam általában ementáli. Ha ez megvan, akkor már csak a pirított hagyma hiányzik, amivel most viszont csaltam egy kicsit. Nem volt kedvem könnyeimmel küszködve pucolni és sütni, így bolti sült hagymával szórtam meg, de ennyit szerintem megengedhetek magamnak. Ezzel folytatódni látszik a lusta háziasszony széria, igaz, most nem egy újabb csoda konyhai gép segítségét vettem igénybe, hanem egy, már jól bevált kész terméket. :) A végeredmény így is hozta a hütték megszokott ízét, így ha fél órára is, de az Alpokban érezhettem magam. :D

 kasespatzle_2208.jpg

Hozzávalók
∼2 főre∼
200 g liszt
2 tojás
5 g só
kb. 1,5 dl zsíros tej
100 g ementáli sajt
100 g osztrák hegyi sajt (Bergkäse)
1 csokor petrezselyem
pirított hagyma

Elkészítés
A lisztet keverd el a sóval, add hozzá a két tojást. Keverd össze, majd fokozatosan add hozzá a tejet, annyit, hogy lágy, sűrű masszát kapj. Nokedli szaggatóval szaggasd forrásban lévő sós vízbe, főzd ki.
Közben a kétféle sajtot reszeld le, tedd egy lábosba. Szűrőkanállal merd rá a kifőtt nokedlit kevés főzővízzel együtt. Jól keverd át, hogy a sajt elolvadjon és bevonja mindenhol a nokedlit.
A petrezselymet aprítsd fel és keverd hozzá.
Pirított hagymával megszórva tálald.

kasespatzle_2216.jpg

süti beállítások módosítása