Fűszerkisokos - kakukkfű
2018. május 25. írta: Városi konyha

Fűszerkisokos - kakukkfű

A bátorság jelképe és a gomba legjobb fűszere. 

Az egyik legősibb gyógynövény, az ókori egyiptomban a halottak balzsamozására használták, a görögök pedig a csatában megsérült katonák sebeti fertőtlenítették vele. A középkori járványok idején szinte minden nap fogyasztották, és a bőrükbe dörzsölték az emberek. Provence a mai napig bővelkedik kakukkfű mezőkben, így a provence-i ételek egyik alapfűszere. 

fullsizeoutput_387.jpegFotó: Pinterest

Származás
Európában és Ázsiában is őshonos a mérsékelt övi területeken. Fűszerként a franciák körében lett népszerű. 

Jellemzői
Szárazságtűrő, évelő növény, ami 20-50 centis bokorrá fejlődik. Nagyon könnyen elszaporodik, és gyepként is megjelenhet a kertekben. Számos fajtája van, az egyik legismertebb változata a citrom illatú kakukkfű. 

Ültetés
Tavasszal magról lehet ültetni, ha pedig van áttelelt növényünk, tőosztással szaporítható. Magról ültetés esetén a palántázót 3/4-ig meg kell tölteni földdel, kicsit meglocsolni, majd rászórni a magokat, mintha sóznánk. Erre mehet egy kis réteg föld, majd ismét jól locsoljuk meg. A földet/magokat a kihajtásig folyamatosan nedvesen kell tartani. Néhány hét alatt elkezdenek kinőni a hajtások. Ha eléri az 5-8 centit átültethető nagyobb cserépbe, balkonládába kb. 20 cm távolságra egymástól.

Gondozás
Igényli a napfényt, de jól tűri a szárazságot is. Figyeljünk arra, hogy a locsolást követően ne álljon vízben, mert különben kirohad.

Jótékony hatásai
Étvágygerjesztő és gyomorjavító hatású, de mégis mindenkinek a köhögéscsillapító tulajdonsága jut először eszébe. Teájával, vagy fürdővízbe téve gyógyítható vele a megfázás és enyhíthető a köhögés.

Felhasználás
Elsősorban a nehezebben emészthető ételek, például a bab és a gomba fűszere. De halak sütéséhez is nagyon jól használható, és ízesíthetjük vele a körözöttet is. 

süti beállítások módosítása