Édes chilis hal könnyű salátával
2018. május 23. írta: Városi konyha

Édes chilis hal könnyű salátával

A hal és saláta jó párosítás, főleg a meleg nyári napokon, amikor könnyebb ételekre vágyunk.

Amikor halat készítek, mindig rájövök, hogy annyira kevés tengeri herkentyűt eszünk, pedig egyszerűen elkészíthetők, és finomak. Nyáron, főleg grill szezonban és nyaralás alatt jellemző, hogy megugrik a halfogyasztásunk annak ellenére, hogy ma már nem jelent gondot itthon sem beszerezni a halakat.
Ott van a budaörsi halpiac, vagy a Metro áruház, aminek roppant széles a kínálata. Szombaton például olyan különlegességek is voltak a Metroban, mint a rombuszhal, azonban a lazac, a vajhal, a tonhal, a tőkehal, a kagylók, a polip és a tintahal mindig megtalálhatók náluk. Most a tőkehalra esett a választásom, mert azt már nagyon rég ettünk. Ez a halat bátran megkóstolhatja az is, aki nem nagyon szereti, ami a tengerből jön, mert a tőkehalnak sincs az a hal íze, amit a "nem szeretem" táborba tartozók mindig felhoznak. :)

img_1440.JPG

Hozzávalók a halhoz - 2 személynek
30-40 dkg halfilé
4 evőkanál édes chili szósz
4 evőkanál olívaolaj
fél narancs leve
fél csokor koriander

Hozzávalók a salátához
1 doboz konzerv csicseriborsó
1 doboz konzerv kukorica
1 cukkini
1 csokor menta
olívaolaj, lime, só

Elkészítés
A halpáchoz keverd össze egy edényben az édes chili szószt, az olívaolajat, a narancslevet és az apróra vágott koriandert. Forgasd bele a felszeletet halat, majd hagyd állni 30 percet. 
Ezalatt készítsd el a salátát. A kukoricáról és a csicseriborsóról öntsd le a vizet és szárítsd le őket, majd egy száraz serpenyőben kicsit pirítsd meg. A cukkinit vágd gyufaszál vékonyra, a mentát pedig aprítsd fel. Az egészet tedd egy nagy salátás tálba, locsold meg olívaolajjal, 1 lime levével, sózd, majd forgasd össze. 
A hal mindkét oldalát 5-6 perc alatt süsd meg abban a serpenyőben, amiben a kukoricát és csicseriborsót lepirítottad. Isteni, ahogy az édes chili szósz karamellizálódik. Nehogy benne hagyd a serpenyőben, csurgasd rá az elkészült halra. 

TIPP: aki biztosra szeretne menni, az válassza a lazacot: a bőrét be kell írdalni, jól beledörzsölni a pácot, majd ezzel a felével kell a serpenyőbe tenni, ha félig átsült, akkor lehet megfordítani

süti beállítások módosítása