Fűszerkisokos - menta
2018. május 11. írta: Városi konyha

Fűszerkisokos - menta

Itthon a mojito tette népszerűvé, ma már azonban nem csak a legjobb nyári koktélhoz használják. Ha egyszer elültetted, biztos, hogy mindig lesz mentád.

Nő, mint a bolondgomba, szinte kiírthatatlan fűszernövény. De én ennek különösen örülök, mert tavasztól őszig rengeteg mentát használok a limonádéktól egészen a salátákig, mindenbe. 

fullsizeoutput_356.jpeg
Fotó: Pinterest 

Származás
Európai növény, állítólag az első mentákat Angliában találták, bár kétlem, mert már az ógörög kultúrában is használták balzsamozásra, sőt, nevét is a görög mitológiából, a növénnyé változtatott nimfáról, Minthé-ről kapta.

Jellemzői
Borkos növény,  60-70 centisre is megnőhet. Számos változatát ismerik a legelterjedtebb a borsmenta, a fodormenta és a vízi menta. 

Ültetés
Ez az a fűszernövény, amit még sosem ültettem magról. A már kifejlett növényt ültettem át balkonládába, ahol szépen elszaporodott. Mivel évelő növény, így gond sincs vele, mert minden éveben szépen kihajt. Csak arra kell ügyelni, hogy hagyjuk kivirágozni. 

Gondozás
Nem igényel különleges gondozást. Szereti a napot, de árnyékos helyen, még fák tövében is megél. A színe akkor a legszebb, ha rendszeresen van locsolva, de a hosszabb szárazságot is tűri. Ha rendszeresen szüreteled, mindig hoz új hajtást. 

Jótékony hatásai
Frissítő, élékínő és görcsoldó hatású. Alkalmazzák puffadásra, és hányinger ellen is. 

Felhasználás
Az arab kultúrában a barátság jelképe meginni egy menta teát. A tea mellett tehetjük bármilyen frissítő nyári italba, a koktélok egyik kedvenc ízesítő és díszítő eleme. Használhatod bármilyen csirkehús páchoz, halhoz, és salátákba is kiváló.
A gasztronómia mellett a kozmatikai ipar is előszeretettel használja.

süti beállítások módosítása