Fűszerkisokos - koriander
2018. április 20. írta: Városi konyha

Fűszerkisokos - koriander

A közel-keleti és az ázsiai konyhával kötjük össze, hiszen elmaradhatatlan az ételeikből, mégis egy európai fűszerről van szó.

coriander.jpgFotó: Pinterest

Származás
A Földközi-tenger vidékéről származó fűszert ősidók óta használják. Az elnevezése a poloskára utal, mert hajtásának olyan szaga van, mint a büdösbogárnak is nevezett zöld poloskának. Én szerencsére ezt még sosem éreztem, és senkit ne tántorítson vissza attól, hogy használja. :)

Jellemzői
A koriander egynyári növény, melynek levelét és magját is használják a gasztronómiában. A növény akár 1,5 méter magasra is megnőhet. Sokan összetévesztik a petrezselyemmel, mert levelei nagyon hasonlóak, a koriander azonban aromásabb és kesernyésebb ízű. 

Ültetés
Tavasszal magról lehet ültetni. Kis palántázó edényekbe (vagy tejfölös, joghurtos dobozba) kell elvetni a magokat. A palántázót meg kell tölteni földdel, kicsit meglocsolni, majd lyukakat szúrni a magoknak. Egy edénybe 5-6 mag vethető el. A lyukba dobott magokat el kell takarni földdel, kicsit meglocsolni. A földet/magokat a kihajtásig folyamatosan nedvesen kell tartani. Néhány hét alatt elkezdenek kinőni a hajtások. Ha a hajtások elérik az 5-8 centi egyesével, óvatosan, hogy a gyökerek ne sérüljenek, átültethető nagyobb cserépbe.

Gondozás
Lakásban vagy erkélyen is lehet tartani. A túl meleget nem szeretni, azonban rengeteg napfényre van szüksége a növekedéshez. Szereti, ha folyamatosan nedves a talaja, de vigyázz, tocsognia nem kell a vízben. 

Jótékony hatásai
Magas a C-vitamin tartalma, jó a puffadáscsökkentő hatása és javítja az emésztést.

Felhasználás
A curry alapja a jó sok lepírított koriander mag és egy nagy csokor kodianderzöld, de igazából bármihez lehet használni, amibe petrezselymet tennénk. Ízesíthetünk vele leveseket, salátákat, tehetjük húspácokba, sőt, még limonádéba is!

 

süti beállítások módosítása