Fűszerkisokos - bazsalikom
2018. március 23. írta: Városi konyha

Fűszerkisokos - bazsalikom

Az egyik legnépszerűbb fűszer, ami számtalan módon felhasználható használható: ételekbe és italokba egyaránt.

A kedvenc fűszerem a bazsalikom, tele van vele a lakás, mert évente több kilót is elhasználok belőle. Otthon, cserépben nevelni is egyszerű, egy kis trükkel pedig folyamatosan hajtani fog.  

img_2884.JPGFotó: www.balintgazda.hu

Származás
A bazsalikom őshazája India, innen terjedt el, mint fűszernövény. Azonban már az ókori Egyiptomban is ismerték, számos sírkamrában találtak bazsalikom koszorúkat a hallottak mellett. A görögöknél pedig a mai napig temetői növényként tartják számon.
Mint fűszernövény Magyarországon már több száz éves múltra tekint vissza. Két fajtáját ismerjük, a nagyobb levelű dél-európai és a kisebb levelű afrikai típus.

Jellemzői
Egynyári növény, egy fő gyökérből ágazik szét sok ágra, levélre. A kifejlett növény, akár 40-60 cm magasra is megnőhet, és igazi kis bokorrá alakulhat.

Ültetés
Tavasszal magról lehet ültetni. Kis palántázó edényekbe (vagy tejfölös, joghurtos dobozba) kell elvetni a magokat. A palántázót 3/4-ig meg kell tölteni földdel, kicsit meglocsolni, majd rászrni a magokat, mintha sóznánk. Erre mehet egy kis réteg föld, majd ismét jól locsoljuk meg. A földet/magokat a kihajtásig folyamatosan nedvesen kell tartani. Néhány hét alatt elkezdenek kinőni a hajtások. Ha elérik az 5-8 centit a növények egyesével átültethetők nagyobb cserépbe, balkonládába. Ha balkonládába kerünek, kb. 20 centire kell őket egymástól elültetni.

Gondozás
A bazsalikomot lakásban is lehet tartani, egy napfényes (ám a tűző napot nem szereti) ablakban. Ha 20 fok körüli a hőmérséklet erkélyre, teraszra is ki lehet tenni. Szereti a vizet, így hetente többször is meg kell locsolni.
Ha folyamatosan leszedjük a nagy leveleket, teret adunk a kisebbek növekedésének és az új hajtásoknak, így sokáig hajtani fog a bazsalikom. Akkor is érdemes "szüretelni", ha épp nem akarjuk felhasználni. 
Ha kivirágzik, a virágot érdemes leszedni, megszárítani, így következő évben ebből lehet új bazsalikomot ültetni. 

Jótékony hatásai
A bazsalikom javítja az étvágyat, segíti az emésztést, szél-, és vizelethajtó. A népi gyógyászatban forrázatát gyomorrontás esetén alkalmazták.

Felhasználás
Számos felhasználási módja van: tökéletes fűszere a paradicsomos ételeknek, a tészta ételeknek, ízesíthetők vele sütemények, jó barátja az eper és a citrom. Használják frissítő italokba is, pl. limonádéba, és a bazsalikomból készül a pestó.
A levelei felhasználhatók frissen, vagy szárítva. Ez utóbbihoz a bazsalikom csokrot fejjel lefele, naptól védett száraz szobába kell fellógatni. Morzsolva bármilyen edényben sokáig eltartható.
A frissen szedett leveleket nedvesen egy papírtörlőbe csavarva a hűtő zöldséges fiókjában néhány hétig frissen tarthatjuk. 
Készíthetünk belőle fűszersót, fűszervajat, vagy a leveleket megszárítva ízesíthetjük vele az olívaolajat, vagy a borecetet (ez utóbbiakat salátákhoz használhatjuk). 
A pestóhoz pedig csak össze kell törni egy mozsárban kevés sóval, fenyőmaggal, parmezánnal, majd krémesre lehet keverni olívaolajjal. 

süti beállítások módosítása