Kínai gőzgombóc

A kis, gőzölt batyukba tölthetsz húst, halat, vagy zöldséget is. Én most az első verziót készítettem. 

A barátnőimmel néhány éve jártuk a Momotaro étteremben, ahol akkor a város legjobb kínai töltött gombócát készítették. Akkor nem nagyon volt másik, hasonló kínálatú étterem (most már ott a Sao és a Khan), ahol nem a magyar ízlésre formált édes-savanyú csirkét lehet kapni, hanem tényleg meg lehet ismerni az ázsiai ízvilágot. 

Azóta a momotarós este után vágytam egy bambusz párolóra, hogy otthon is lekészíthessen a kis gőzölgő batyukat. Szerencsére már több, mint egy éve ott lapul a konyhaszekrényemben, és rengeteg mindent készítek benne: például zöldségek és hal párolására is szuper. 

A most következő kínai gombócok receptje Mautner Zsófitól származik, a tölteléket abból dobtam össze, amit otthon találtam: ízlés szerint mehet bele bármilyen ázsiai hozzávaló és fűszer. Aki nem húsos verziója vágyik, készítheti zöldségekkel vagy rákkal is.  

kinai_gomboc01.jpg

Hozzávalók a gombóchoz - 8 db
150 g liszt
7 g sütőpor
1 teáskanál cukor
1 evőkanál olaj
1 dl langyos víz

Hozzávalók a töltelékhez
200 g darált sertéshús
1/2 fej vöröshagyma
1 kis gerezd fokhagyma
2-3 kávéskanál kínai ötfűszer keverék
2-3 evőkanál szójaszósz
1-2 evőkanál halszósz

Elkészítés
A gombóc hozzávalóit tedd a robotgép táljába és a keverő karral dolgozd össze. Tedd félre pihenni.
A hagymákat pucold meg, és párold üvegesre egy forró serpenyőben kevés olajon. Add hozzá a darált húst, és pirítsd le. Ha már színt kapott a hús, ízesítsd a fűszerekkel, és kis lángon főzd készre 10-15 perc alatt. 
Amíg a hús hűl, a tésztát tedd ki egy lisztezett deszkára, kicsit gyúrd át, majd oszd szét 8 részre. Csinálj belőlük kis gombócokat, majd nyújtsd ki mindegyiket kör alakúra. A húst oszd szét a 8 tésztán, majd a széleket behajtva csippents össze, és formázz kis gombócokat. 
Egy nagy edénybe gyöngyöztess vizet, tedd rá a bambusz párolót (ha nincs párolód jó egy rács és egy fedő is), és bélelt ki sütőpapírral, vagy tedd a gombócokat olvasztott vajjal megkent papír muffin formába. Gőzöld ki a gombócokat 10-15 perc alatt. 

Szójaszósszal és édes-savanyú chili szósszal kínáld.  

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (13) desszert (69) fűszer (9) gasztro túra (7) halak (14) húsok (61) ital (27) karácsony (19) kenyér (40) ki vagyok (1) könnyű (64) leves (24) négy szuper (22) nektek (37) pastamía (29) pénteki gyors (44) reggeli (25) saláta (15) tipp (26) ünnep (22) vega (62) vendégváró (18) Címkefelhő