Sült libacomb pezsgős lilakáposztával

2017. november 13. 09:25 - Városi konyha

A néphagyomány szerint, aki Márton napon nem eszik libát, az egész évben éhezni fog. De ne ezért, és ne csak november 11-én együnk libát, hanem bármikor az évben, egyszerűen azért, mert finom.
Ha liba, akkor én combot sütök, mert sokkal jobban ízlik, mint a melle, bár állítólag a liba sült mellcsontjából meg lehet mondani, milyen telünk lesz. Ha barna a csont, akkor esős, ha fehér, akkor pedig hosszú és fehér lesz a tél.
A liba mellé újbor dukál, mert úgy tartották, hogy a bort Szent Márton bírálja, ezért november 11-én mindenképp meg kellett kóstolni, milyen lett az új évjárat. 

A libasült otthon is nagyon egyszerűen, a sütőben elkészíthető. Mellé pedig káposztás tészta, vagy párolt káposzta jár. Bontsatok ki egy üveg finom bort is, mi megkóstoltuk a 2017-es Vylyan Bogyólét. 

img_1915.jpg

Hozzávalók - 6 személynek
6 libacomb
3 fej fokhagyma
4-5 ág rozmaring
só, bors

Hozzávalók a pezsgős káposztához
1 közepes fej lilakáposzta (kb. 1,5 kg)
5 púpozott evőkanál cukor
kb. 2 dl pezsgő
só, őrölt kömény

Elkészítés
A libacombokat mosd meg, töröld szárazra, majd egy szemöldökcsipesszel távolítsd el, ha maradt rajta toll. Mindkét oldalát sózd és borsozd, és egy forró serpenyőben először bőrével lefele pirítsd le, majd a másik oldalát is. Utána szintén bőrével lefele tedd egy nagy tepsibe, tedd közé a keresztben félbevágott fokhagyma fejeket és a rozmaring ágakat. Önts alá kevés vizet, takard le, és süsd 180 fokra előmelegített sütőben 1,5-2 órán keresztül.

img_1906.jpg1,5 óra sütés után

Közben tedd oda a káposztát. A káposzta külső leveleit távolítsd el, vágd ki a torzsáját és aprítsd fel. Egy nagy lábosban kevés vízzel karamellizáld a cukrot. Ha szép fényes, dobd rá a káposztát, és jól forgasd össze. Sózd, szórd meg őrölt köménnyel, majd öntsd rá a pezsgőt. Lefedve párold kb. 2 órát úgy, hogy időnként átforgatod.
A libákat nézd meg másfél óra sütés után. Egy hústűvel ellenőrizd, hogy megpuhult-e a húsa. Ha kell, takard vissza, és tedd a sütőbe. Ha a hús omlós, mehet vissza takarás nélkül a sütőbe. 10-15 perc alatt először az alsó részét, majd utána ugyan ennyi idő alatt a bőrét is pirítsd meg. Ha sütés közben sok zsír sült ki a combokból, egy kanállal merd le, és tedd el, később tudsz benne sütni, vagy zsíros kenyérnek is elfogyasztható.

img_1909.jpgRopogósra sülve

Jó lakmározást!

TIPP: a káposztába tehetsz almát is. Az almának elég 20 perc, így elég a végén hozzáadni 2-3 közepes almát gyufaszál vékonyra vágva.