Őszi galette sütőtökkel és juhsajttal
2017. október 27. írta: Városi konyha

Őszi galette sütőtökkel és juhsajttal

Sütőtökből nem lehet olyan kicsit venni, hogy egy ételt készítsen belőle az ember, ezért én mindig két, három féle receptet is a tarsolyomban tartok, ha sütőtököt sütök. Lehet, hogy csak megsütöm és megesszük vacsira, vagy egy részéből krém, leves, lesz, de ezek csak az egyszerűbb változatok, amik persze mindig jól esnek.

A mostaniból egy keveset a sütést követően gyorsan megettünk, néhány szeletet krumplival összetörtem, így köret lett, a magokat tartalmaző végeit pedig felkockáztam és ehhez a galette-hez használtam el.

img_1756.jpg

Hozzávalók a galette tésztájához
20 dkg liszt
1 nagy csipet só
10 dkg hideg vaj
4-5 evőkanál hideg víz

Hozzávalók a töltelékhez
két marok felkockázott, sült sütőtök
15 dkg juhsajt felkockázva
egy nagy csipet morzsolt rozmaring
só, bors
1 tojás

Elkészítés
Süsd meg a sütőtököt, amit a galette-hez használsz, vedd ki kicsit hamarabb, mert a pite sütése közben tovább fog puhulni. Ha szeretnéd – és más ételekhez is megy, amit majd a sütőtökből készítesz – már itt megszórhatod sóval, borssal és rozmaringgal.
A tésztához a lisztet keverd el a sóval, majd morzsold el benne a vajat. Ha morzsa állagú, adj hozzá kanalanként annyi vizet, hogy a folyadéktól és a kéz melegétől összeálljon a tészta. Ha kész, pihentesd 15-20 percig a hűtőben.
A tésztát nyújtsd ki úgy, hogy nagyobb kört kapj, mint a forma, amiben sütni fogod, majd béleld ki vele. A sült, felkockázott sütőtököt szépen rendezd el a tésztán, majd fűszerezd sóval, borssal és rozmaringgal. Ezután a feldarabolt juhsajtot is tedd rá. A tészta lelógó széleit hajtsd vissza, kend meg a felvert tojással a tészta széleit, majd süsd 20-25 percig 180 fokon.

Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása