Tortellini: levesbetét, vagy főétel?

2017. október 19. 10:37 - Városi konyha

Néhány évvel ezelőtt barátainkkal Jenei Tamás és Magos Zoltán lakáséttermében, a Capriccioban vacsoráztunk. Azóta a számban érzem annak a levesnek az ízét, amit a fiúk akkor főztek nekünk. Rettentő sok marha csont, kevés vízzel, nagyon lassan (7-8 órán keresztül) főzve. Ez már önmagában zseniális. Ami pedig feltette az i-re a pontot, a levesbetét: tortellini. Az egyik legjobb leves volt, amit életemben ettem. De nem csak nekem ízlett, Ádám barátunk repetázott is. :)

A tortellini, ami akkor a levesbe került, ugyan főétel is lehet, de most én is levesbetétet készítettem belőle. Ha töltött tésztára vágyunk, raviolit csinálok, mert ahhoz van egy szuper kis szerkezetem, így gyorsan össze tudom dobni. A tortellini készítés kicsit pepecslős munka, de azért megéri nekiállni. Ráadásul most igazi, olasz mortadellához jutottam a Lidl-ben, így a hagyományos verziót tudtam elkészíteni. Ha nem kapsz mortadellát sonkával, vagy maradék sült hússal is elkészíthető.

img_1716.jpg

Hozzávalók a tésztához
250 g liszt
3 tojás

Hozzávalók a tortellini töltelékéhez
140 g mortadella
1 tojás sárgája
1 evőkanál panírmorzsa
1 evőkanál parmezán
1 ág rozmaring
1 ág kakukkfű
1 evőkanál petrezselyem
só, bors

Elkészítés
A lisztet és a tojást gyúrd össze, majd a tésztát osztd négy részre, és részenként nyújtsd ki. Ha részletesen érdekel a tésztakészítés, katt ide.
A töltelék hozzávalóit tedd egy késes robotgépbe és keverd össze. A kinyújtott tésztát vágd fel egyenlő négyzetekre (ha van négyzetes tészta kiszúród, használd azt), a töltelékből minden négyzet közepébe helyezz egy borsónyit.
A tésztát hajtsd félbe úgy, hogy egy háromszöget kapj, közben a töltelék körül nyomkodd ki a levegőt. Vedd kézbe a háromszöget, a felső csúcsát hajtsd magad felé, a másik kettőt pedig hátra, és csippentsd össze. Így el is készültek a tortellinik.

tortellini.jpg

Sós logobó vízbe 3-5 perc alatt főzd meg.

Ha levest készítenél hozzá, az igazi, lassan főzött leves receptjét itt találod.
Ha főételként ennéd, egy serpenyőben olvassz meg vajat, dobj bele néhány zsálya levelet, és várd meg míg ropogósra sül. A vajjal locsold meg a tortelliniket, majd díszítsd a zsálya levelekkel.