Chilis alma chutney

2017. október 13. 13:00 - Városi konyha

A chutney Indiából származik, ahol tradicionálisan paradicsomból, mogyoróból, joghurtból, uborkából és mentából álló szósz volt, amit apróra daraboltak és összekevertek. A gyümölcsös, főzött verziót az angolok készítették először: ecettel és cukorral forralták a gyümölcsöket, hogy tartósítsák azokat.

A chutney nagyon jól megy a téli húsokhoz, például egy hagymával, fokhagymával egészben sült karaj mellé tökéletes.

alma_chatney.jpgFotó: Pinterest

Hozzávalók
1 kg savanyú alma (pl. Idared)
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ujjnyi gyömbér
2 dl fehérborecet
2 dl víz
fél citrom héja és leve
1 rúd fahéj
2 teáskanál szárított chili
2 dl cukor
só, bors

Elkészítés
Az almát és a hagymát pucold meg és vágd fel őket apróra, majd tedd egy nagy lábosba. nyomd bele a fokhagymát, reszeld rá a gyömbért és a citrom héját. Add hozzá a cukrot, és a folyadékokat, majd szórd meg chilivel, és dobd bele a fahéjat. Az egészet jól forrald össze. Ekkor kóstolt meg és állítsd be az ízeket: adj hozzá kevés sót és borsot, valamint cukrot és/vagy ecete, ha úgy érzed, hogy szükséges. Kis lángon 40-50 perc alatt főt puhára az almát. Ezalatt a leve is besűrűsödik és egy lekvárszerű lesz az állága azzal a különbséggel, hogy az alma darabos marad.
A chutneyt tedd tiszta, száraz befőttesüvegekbe, majd állítsd őket egy nagy lábosba úgy, hogy az üvegek félig forró vízben álljanak. Takard le a fazekat és gyöngyöztesd a vizet 30 percig. Mivel nem adtunk hozzá semmilyen tartósítót, így tudod eltenni télire a chutneyt. Fél óra után vedd ki az üvegeket a vízből, és egy pokrócba tekerve várd meg, hogy kb. 24 óra alatt szép lassan kihűljenek. Utána mehetnek az üveget a spejzba. :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://varosikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr7012957625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.