Chilis alma chutney

A chutney Indiából származik, ahol tradicionálisan paradicsomból, mogyoróból, joghurtból, uborkából és mentából álló szósz volt, amit apróra daraboltak és összekevertek. A gyümölcsös, főzött verziót az angolok készítették először: ecettel és cukorral forralták a gyümölcsöket, hogy tartósítsák azokat.

A chutney nagyon jól megy a téli húsokhoz, például egy hagymával, fokhagymával egészben sült karaj mellé tökéletes.

alma_chatney.jpgFotó: Pinterest

Hozzávalók
1 kg savanyú alma (pl. Idared)
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ujjnyi gyömbér
2 dl fehérborecet
2 dl víz
fél citrom héja és leve
1 rúd fahéj
2 teáskanál szárított chili
2 dl cukor
só, bors

Elkészítés
Az almát és a hagymát pucold meg és vágd fel őket apróra, majd tedd egy nagy lábosba. nyomd bele a fokhagymát, reszeld rá a gyömbért és a citrom héját. Add hozzá a cukrot, és a folyadékokat, majd szórd meg chilivel, és dobd bele a fahéjat. Az egészet jól forrald össze. Ekkor kóstolt meg és állítsd be az ízeket: adj hozzá kevés sót és borsot, valamint cukrot és/vagy ecete, ha úgy érzed, hogy szükséges. Kis lángon 40-50 perc alatt főt puhára az almát. Ezalatt a leve is besűrűsödik és egy lekvárszerű lesz az állága azzal a különbséggel, hogy az alma darabos marad.
A chutneyt tedd tiszta, száraz befőttesüvegekbe, majd állítsd őket egy nagy lábosba úgy, hogy az üvegek félig forró vízben álljanak. Takard le a fazekat és gyöngyöztesd a vizet 30 percig. Mivel nem adtunk hozzá semmilyen tartósítót, így tudod eltenni télire a chutneyt. Fél óra után vedd ki az üvegeket a vízből, és egy pokrócba tekerve várd meg, hogy kb. 24 óra alatt szép lassan kihűljenek. Utána mehetnek az üveget a spejzba. :)

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (13) desszert (69) fűszer (9) gasztro túra (7) halak (14) húsok (61) ital (27) karácsony (19) kenyér (40) ki vagyok (1) könnyű (64) leves (24) négy szuper (22) nektek (37) pastamía (29) pénteki gyors (44) reggeli (25) saláta (15) tipp (26) ünnep (22) vega (62) vendégváró (18) Címkefelhő