Rosé kacsa burgonyafánkkal és erdei gyümölcs szósszal

Vannak ételek, amikkel tesztelni szoktam az éttermeket. Az egyik ilyen a rosé kacsa. Ha van az étlapon szinte biztos, hogy azt rendelek, mert ha átmegy a rostán, az étterem biztos befutó.

Nagyon sokszor hiányolom az étlapokról a kacsa és/vagy liba ételeket, bár szerencsére az elmúlt években egyre több vendéglátóhely jön rá arra, hogy érdemes ezeket a szárnyasokat is a kínálatban tartani. Talán ezért is lett szokásom, hogy ezzel tesztelem a helyeket, mert ha kacsa, vagy a liba szerepelt az étlapon, már plusz pontokkal indított a hely. Ha pedig burgonya-,vagy túrófánk hozzá a köret, egyenesen csillagokat osztogatok az étteremnek. 

Azzal egy időben, hogy egyre több étlapon látni ezeket az állatokat, a húsuk a piacokon is állandó kínálat lett. Így sokszor tudok otthon is kacsát sütni. A legjobb köret hozzá a burgonyafánk és az erdei gyümölcs mártás. Próbáld ki!

img_1679.JPG

Hozzávalók – 2 személynek
fél kacsamell
140 g liszt
75 g főtt, áttört burgonya
20 g puha vaj
1 tojás sárgája
0,5 dl tej
10 g élesztő
2 marék erdei gyümölcs mix (mirelit)
1 evőkanál savanykás lekvár
0,5-1 dl víz
cukor, só, bors

Elkészítés
Először a burgonyafánkot készítsd el. Ehhez a tejet langyossítsd fel, keverd el benne az élesztőt. A lisztet, burgonyát, egy kis sóval keverd el, majd add hozzá a tojás sárgáját és az élesztős tejet. Gyúrj belőle lágy tésztát, majd takard le, és pihentesd 30 percig.
A tésztát tedd egy lisztezett deszkára, gyúrd át, majd nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra, szaggass belőle korongokat, és ismét pihentesd 30 percet.
A kacsa bőrét kereszt irányban irdald be, sózd, borsozd, majd bőrével lefelé tedd egy forró, száraz serpenyőbe. Zsiradék azért nem kell alá, mert a bőréből kisülő zsír miatt nem fog leragadni. Egy fedő és valami nehezék (pl. mozsár) segítségével nyomd a húst a serpenyőbe és oldalanként 5-6 percig süsd így. Ha elkészült, vedd ki és pihentesd.
Közben a burgonyafánk sütését is elkezdheted. Forrósíts fel egy magas falú edényben 3 ujjnyi olajat, és oldalanként 1-2 percig süsd a fánkokat.  
A gyümölcs szószhoz tedd a gyümölcsöt, a lekvárt, 1-2 evőkanál cukrot és egy kis vizet egy fazékba, forrald fel, majd gyöngyöztesd 2-3 percig, hogy sűrű szósz legyen belőle. Ha a gyümölcsök túl nagyok, egy botmixerrel kicsit pürésítheted.
A kacsát ferdén szeleted fel, tegyél mellé néhány burgonyafánkot és kínáld mellé a gyümölcs szószt.

Jó étvágyat!

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (13) desszert (69) fűszer (9) gasztro túra (7) halak (14) húsok (61) ital (27) karácsony (19) kenyér (40) ki vagyok (1) könnyű (64) leves (24) négy szuper (22) nektek (37) pastamía (29) pénteki gyors (44) reggeli (25) saláta (15) tipp (26) ünnep (22) vega (62) vendégváró (18) Címkefelhő