Rosé kacsa burgonyafánkkal és erdei gyümölcs szósszal

2017. október 12. 13:04 - Városi konyha

Vannak ételek, amikkel tesztelni szoktam az éttermeket. Az egyik ilyen a rosé kacsa. Ha van az étlapon szinte biztos, hogy azt rendelek, mert ha átmegy a rostán, az étterem biztos befutó.

Nagyon sokszor hiányolom az étlapokról a kacsa és/vagy liba ételeket, bár szerencsére az elmúlt években egyre több vendéglátóhely jön rá arra, hogy érdemes ezeket a szárnyasokat is a kínálatban tartani. Talán ezért is lett szokásom, hogy ezzel tesztelem a helyeket, mert ha kacsa, vagy a liba szerepelt az étlapon, már plusz pontokkal indított a hely. Ha pedig burgonya-,vagy túrófánk hozzá a köret, egyenesen csillagokat osztogatok az étteremnek. 

Azzal egy időben, hogy egyre több étlapon látni ezeket az állatokat, a húsuk a piacokon is állandó kínálat lett. Így sokszor tudok otthon is kacsát sütni. A legjobb köret hozzá a burgonyafánk és az erdei gyümölcs mártás. Próbáld ki!

img_1679.JPG

Hozzávalók – 2 személynek
fél kacsamell
140 g liszt
75 g főtt, áttört burgonya
20 g puha vaj
1 tojás sárgája
0,5 dl tej
10 g élesztő
2 marék erdei gyümölcs mix (mirelit)
1 evőkanál savanykás lekvár
0,5-1 dl víz
cukor, só, bors

Elkészítés
Először a burgonyafánkot készítsd el. Ehhez a tejet langyossítsd fel, keverd el benne az élesztőt. A lisztet, burgonyát, egy kis sóval keverd el, majd add hozzá a tojás sárgáját és az élesztős tejet. Gyúrj belőle lágy tésztát, majd takard le, és pihentesd 30 percig.
A tésztát tedd egy lisztezett deszkára, gyúrd át, majd nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra, szaggass belőle korongokat, és ismét pihentesd 30 percet.
A kacsa bőrét kereszt irányban irdald be, sózd, borsozd, majd bőrével lefelé tedd egy forró, száraz serpenyőbe. Zsiradék azért nem kell alá, mert a bőréből kisülő zsír miatt nem fog leragadni. Egy fedő és valami nehezék (pl. mozsár) segítségével nyomd a húst a serpenyőbe és oldalanként 5-6 percig süsd így. Ha elkészült, vedd ki és pihentesd.
Közben a burgonyafánk sütését is elkezdheted. Forrósíts fel egy magas falú edényben 3 ujjnyi olajat, és oldalanként 1-2 percig süsd a fánkokat.  
A gyümölcs szószhoz tedd a gyümölcsöt, a lekvárt, 1-2 evőkanál cukrot és egy kis vizet egy fazékba, forrald fel, majd gyöngyöztesd 2-3 percig, hogy sűrű szósz legyen belőle. Ha a gyümölcsök túl nagyok, egy botmixerrel kicsit pürésítheted.
A kacsát ferdén szeleted fel, tegyél mellé néhány burgonyafánkot és kínáld mellé a gyümölcs szószt.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://varosikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr6612948815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.