Pierogi, a derelye lengyel módra

2017. szeptember 21. 10:23 - Városi konyha

Krakkói gasztrotúrám során, tavaly többféle pierogit kóstoltam. Nincs olyan étterem Lengyelországban, ahol ne lehetne kapni a lengyel konyha egyik alap ételét akár sós, akár édes verzióban. Sőt kifejezetten pierogit kínáló éttermek is vannak, melyekben akár húsz féle pierogi közül válogathatunk: húsos, gombás, halas, diós, mákos, és számos gyümölcsös verzió létezik.

A mi derelyénkhez hasonló étel klasszikus verziója káposztával töltött, de nem forgatják prézlibe az én nagy örömömre, ugyanis nem szeretem azt. Most két különböző töltelékkel készítettem: káposztásat és meggyes-mákosat főztem.

pierogi_01.jpg

Hozzávalók a tésztához
300 g liszt
1 tojás
200 g tejföl

Hozzávalók a káposztás töltelékhez
20 dkg savanyúkáposzta
fél fej vöröshagyma
1 dl fehérbor
só, bors, babérlevél

Hozzávalók a meggyes-mákos töltelékhez
fél konzerv meggy
2 kávéskanál cukorral elkevert mák
1 evőkanál morzsa

Elkészítés
Először a töltelékeket készítsd el. A káposztát mosd át, hogy ne legyen túl savanyú, majd csepegtesd le. Egy lábosban párold meg a felaprított hagymát, majd dobd rá a káposztát. Forgasd át kicsit, utána öntsd fel a borral. Nagy lángon hagyd, hogy az alkohol elpárologjon, utána vedd kicsire a hőt. Add a káposztához a fűszereket, és ha kell, önts alá egy kis vizet. Félig lefedve 15-20 perc alatt párold puhára, közben időnkét kevergesd meg, nehogy leégjen.
A meggyes töltekékhez szűrj le egy fél konzerv meggyet, a gyümölcsöt kicsit nyomkodd meg, hogy minél több folyadék távozzon belőle. A meggyet egy tálban keverd össze a morzsával és a mákkal.
A kész töltelékeket tedd féle, amíg elkészíted a tésztát. Egy deszkára szitáld rá a lisztet, és fúrj egy krátert a közepébe. A kráterbe öntsd a tejfölt és a tojást. Először ezeket keverd el, majd kezd összeforgatni a liszttel. Gyúrj belőle egy laza, homogén tésztát. Ha kész, nyújtsd ki kb. fél centi vékonyra és egy bögre (vagy ha van olyan nagy pogácsa szaggatód, azt is, használhatod) segítségével szaggass belőle köröket.

pierogi_02.jpg

A közepükre halmozz a töltelékből, majd hajtsd félbe úgy, hogy ne maradjon benne levegő. A tészta szélét nyomkodd össze először kézzel, majd egy villa hegyével.

pierogi_03.jpg

Sós, lobogó vízben főzd készre 4-5 perc alatt. Ha a pierogi feljön a víz tetejére, kész is van.
A káposztás verziót olvasztott vajjal leöntve, és petrezselyemmel, vagy sült hagymával megszórva, a meggyeset porcukorral meghintve tálald.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://varosikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr9812882730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.