Almás, fűszeres indiai csirkeleves

Tegnap a Leves.-ben vettem egy levest, ami a hűvös időben annyira jól esett, hogy ma reggel muszáj voltam főzni egy hatalmas adag indiai, fűszeres levest.

Hasonlóan készül, mint a curry, hiszen el kell készíteni egy fűszeres, kókusztejes alapot, ami a leves fő karakterét adja. Ahogy a curry-nak is számos verziója van, a levest is lehet variálni. Én szeretem, ha jó színes, ezért az alapot paradicsomosan készítem, és olyan hozzávalókat válogatok össze, amiktől szivárványos lesz a színe. A mostani újításom, hogy vettem hozzá almát is, hiszen a leveshez használt fűszerek jól illenek ehhez az őszi gyümölcshöz. A másik, amin mindig változtatok, az a chili mennyisége. Ahogy hűl az idő, úgy lesz egyre csípősebb a leves, azaz egyre több chili kerül bele erekkel és magokkal együtt. Aki azonban nem szereti a csípőset, az elhagyhatja. 

indiai_csirkeleves.jpgFotó: Pinterest

Hozzávalók – 4 személyre
1 nagy csirkemell
1 vöröshagyma
2 evőkanál paradicsompüré
1 szál thai citromfű
chili ízlés szerint
1 csokor koriander (néhány levelet tegyél félre a tálaláshoz)
1 teáskanál curry fűszerkeverék
1 teáskanál reszelt, friss gyömbér
fél teáskanál fahéj
1 konzerv kókusztej
1-1,5 l víz
1 csokor sárgarépa (5-6 db)
2 alma
fél bögre kukorica
fél bögre zöldborsó
só, olaj

Elkészítés
A csirkét tisztítsd meg, és kockázd fel kis darabokra, a vöröshagymát is pucold meg és aprítsd fel. Egy lábosban hevítsd egy kis olajat, majd dobd rá a hagymát, és párold üvegesre. Ekkor mehet hozzá a csirke, amit kicsit pirítsd le.
Egy késes robotgépbe tedd a paradicsompürét, a fűszereket és a kókusztejet, majd dolgozd össze. A fűszeres lével öntsd fel a csirkét, majd adj még hozzá 1-1,5 liter vizet. Ekkor sózd a levest, ha szükséges. Kis lángon főzd 30 percig. Ez alatt pucold meg az almát és a répákat, majd mindkettőt vágd gyufaszál vékonyra. Add hozzá a leveshez a borsóval és a kukoricával együtt, és 5-10 perc alatt főzd össze. Akkor jó, ha a zöldségek és az alma még roppanós marad. 

Tortilla chipsszel és korianderrel megszórva tálald.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (13) desszert (69) fűszer (9) gasztro túra (7) halak (14) húsok (61) ital (27) karácsony (19) kenyér (40) ki vagyok (1) könnyű (64) leves (24) négy szuper (22) nektek (37) pastamía (29) pénteki gyors (44) reggeli (25) saláta (15) tipp (26) ünnep (22) vega (62) vendégváró (18) Címkefelhő