Almás, fűszeres indiai csirkeleves

2017. szeptember 13. 11:23 - Városi konyha

Tegnap a Leves.-ben vettem egy levest, ami a hűvös időben annyira jól esett, hogy ma reggel muszáj voltam főzni egy hatalmas adag indiai, fűszeres levest.

Hasonlóan készül, mint a curry, hiszen el kell készíteni egy fűszeres, kókusztejes alapot, ami a leves fő karakterét adja. Ahogy a curry-nak is számos verziója van, a levest is lehet variálni. Én szeretem, ha jó színes, ezért az alapot paradicsomosan készítem, és olyan hozzávalókat válogatok össze, amiktől szivárványos lesz a színe. A mostani újításom, hogy vettem hozzá almát is, hiszen a leveshez használt fűszerek jól illenek ehhez az őszi gyümölcshöz. A másik, amin mindig változtatok, az a chili mennyisége. Ahogy hűl az idő, úgy lesz egyre csípősebb a leves, azaz egyre több chili kerül bele erekkel és magokkal együtt. Aki azonban nem szereti a csípőset, az elhagyhatja. 

indiai_csirkeleves.jpgFotó: Pinterest

Hozzávalók – 4 személyre
1 nagy csirkemell
1 vöröshagyma
2 evőkanál paradicsompüré
1 szál thai citromfű
chili ízlés szerint
1 csokor koriander (néhány levelet tegyél félre a tálaláshoz)
1 teáskanál curry fűszerkeverék
1 teáskanál reszelt, friss gyömbér
fél teáskanál fahéj
1 konzerv kókusztej
1-1,5 l víz
1 csokor sárgarépa (5-6 db)
2 alma
fél bögre kukorica
fél bögre zöldborsó
só, olaj

Elkészítés
A csirkét tisztítsd meg, és kockázd fel kis darabokra, a vöröshagymát is pucold meg és aprítsd fel. Egy lábosban hevítsd egy kis olajat, majd dobd rá a hagymát, és párold üvegesre. Ekkor mehet hozzá a csirke, amit kicsit pirítsd le.
Egy késes robotgépbe tedd a paradicsompürét, a fűszereket és a kókusztejet, majd dolgozd össze. A fűszeres lével öntsd fel a csirkét, majd adj még hozzá 1-1,5 liter vizet. Ekkor sózd a levest, ha szükséges. Kis lángon főzd 30 percig. Ez alatt pucold meg az almát és a répákat, majd mindkettőt vágd gyufaszál vékonyra. Add hozzá a leveshez a borsóval és a kukoricával együtt, és 5-10 perc alatt főzd össze. Akkor jó, ha a zöldségek és az alma még roppanós marad. 

Tortilla chipsszel és korianderrel megszórva tálald.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://varosikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr4012825996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

kun andras 2017.09.14. 13:15:36

" curry fűszerkeverék"...azmiaz? Hol lehet olyat kapni, ami ehhez kell?

Városi konyha 2017.09.14. 13:18:18

@kun andras: A curry fűszerkeverék indiai fűszereket tartlamaz. Általában 6-8 féle különböző fűszerből készítik, mint például a római kömyén, kurkuma (ettől lesz jellegzetes sárgás színe), lepkeszegmag, chili. Ázsia boltokban kapható. Bármilyen indiai ételhez használhatod.