Pestós tekercsek

2017. augusztus 11. 10:08 - Városi konyha

A leveles tészta rengeteg mindenre jó, és gyorsan össze lehet dobni belőle valamit. Lehet szó a kis falatoktól kezdve a komplettebb fogásokig. Egyszer egy vendégségben a pizza tésztáját helyettesítették leveles tésztával, és kész is volt az ebéd.

Az a jó benne, hogy fagyasztóban és hűtőben is sokáig eláll, így mindig tarthatunk belőle otthon. Ha pedig valamilyen finomságra vágyunk, csak előkapjuk, megtöltjük és megsütjük. A legegyszerűbb verzió, ha megkenjük felvert tojással, megszórjuk nagy szemű tengeri sóval, de készíthetünk lekváros, nutellás, sajtkrémes batyukat, tekercseket is.

Mivel több tő bazsalikom roskadozik a kis fűszerkertemben, most learattam, és pestót csináltam belőle. Ez lett a leveles tészta tölteléke.

pestos_tekercs.jpg

 

Hozzávalók
1 nagy csokor bazsalikom
1 marék fenyőmag
1 marék reszelt parmezán
1 csipet só
olívaolaj
1 csomag leveles tészta

Elkészítés
A bazsalikomot, a fenyőmagot egy csipet sóval tedd egy mozsárba, és kezd el összetörni, ha már pépes, adj hozzá egy kis olívaolajat, és dolgozd krémes állagúra. Ekkor mehet bele a parmezán, majd annyi olívaolaj lassanként hozzá csurgatva, hogy egy sűrű krémet kapj. Ha nem használod fel azonnal, vagy nem fogy el az összes, tedd kis üvegbe, a tetejére önts olívaolajat, és mehet a hűtőbe. Néhány hétig eláll.
A leveles tésztát tedd egy lisztezett deszkára, ha kell, nyújtsd ki, kend meg a pestóval, majd tekerd fel. Vágd fel ujjnyi vastagra, a tekercseket tedd egy sütőpapírral kibélelt tespibe, és kend meg a tetejüket felvert tojással.
180 fokon 10 perc alatt szép barnára sülnek.

1 komment