Campari szóda, az Aperol-spritz nagymamája

2017. augusztus 03. 14:22 - Városi konyha

Tudom, hogy néhány éve mindenki Aperol-spritz lázban ég, én mégis egy olyan koktélt hoztam most nektek, ami akár rokona is lehetne a proseccós, kesernyés italnak.

Az Aperolt-spritzet néhány éve kóstoltam először, amikor egy baráti párnak adtuk ki a lakásom, és meghívtak minket a lakásavatóra. Akkor még nem volt ekkora hájp az ital körül, korábban nem is hallottam róla. A vendéglátónk mondta, hogy „tudod, olyan, mint a Campari”. És igen. Mindkettő Olaszországban készül, keserűnarancsból erjesztett aperitif ital. A Camparit Milánó környékén késztették, magasabb alkohol tartalommal, a kicsit gyengébb Aperol pedig Padua-ból származik. Ma már mindkét italt a Campari cég gyártja. Az utóbbit pedig a németek emelték a mai koktél őrület középpontjába.

camapri_soda.jpgFotó: Pinterest

De kanyarodjunk vissza a Camparihoz. A Campari szóda a ’80-as évek sztárja volt itthon. A szüleim és baráti társasága mindig ezt itta. Emlékszem, hogy a spájzban a konyak, és a vermut mellett mindig volt egy üveg Campari is. A Campari szóda népszerűségét, mi sem mutatja jobban, hogy Olaszországban 0,2 literes kiszerelésben még pár éve is kapható volt. Kár, hogy kicsit feledésbe merült, hiszen a nagy melegben a kesernyés íze miatt igazán kiváló hűsítő.

Hozzávalók – 1 pohárhoz
2 cl narancsszörp
4 cl Campari
2 dl szóda
jég

Elkészítés
Egy pohárba öntsd a narancsszörpöt, a Camparit és a szódát. Egy kanállal keverd össze, majd dobj bele pár jégkockát. Méltó elődje ez az Aperol-spritznek!

Nem is tudom, miért, de ahogy belegondoltam, hogy a szüleim buli közben ezt itták, elkezdtem dúdolni Kylie Minogue I should be so lucky című számát. :)