Egres szósz

2017. július 31. 09:25 - Városi konyha

Nem értem, miért hiányzik a piacok kínálatából az egres, ha nem lenne egres bokrunk a telken, lehet, hogy nem is ismerném. Pedig érdemes beszerezni és kipróbálni, mert számos dolog készíthető belőle. A ribizlihez hasonlóan savanykás, van piros és sárga színű verziója is. Az egresből készülhet leves, szósz, fagylalt,jam, de tehetjük pitébe, vagy készíthetünk belőle crumble-t.

egres.jpgFotó: Pinterest

Sajnos az idei termésünk nem volt túl bő, így ecc, pecc, kimehetsz…. választanom kellett, hogy mit készítek belőle. Gyerekkorom kedvence az egres szósz, amit régen mindig sült hús mellé ettünk. Imádtam összekeverni a hideg szószt a meleg, kissé darabos krumplipürével.

Hozzávalók
1/2 kg egres
1 evőkanál vaj
3 evőkanál cukor
1 evőkanál liszt
2 tojás
víz

Elkészítés
Az egrest annyi vízzel, hogy épp ellepje, 1 evőkanál cukorral és a vajjal főzd addig, míg a szemek meg nem repednek. Közben a tojásokat választ szét, a fehérjét verd kemény habbá, majd add hozzá a tojások sárgáját, a maradék cukrot és a lisztet. Verd addig, míg egy homogén krémet nem kapsz. Ezt lassan add a forrásban lévő egreshez úgy, hogy közben egy kézi habverővel folyamatosan kevered. Hagyd, hogy rottyanjon egyet, így kész is.

Jól lehűtve kínáld, a sültek mellett uzsonnára is kiváló egy kis chia maggal, vagy zabpehellyel felturbózva.