Sókéreg alatt sült hal

2017. június 06. 09:48 - Városi konyha

A sókéregben sütés egy tuti módszer arra, hogy megőrizzük az ízeket, és ne száradjon ki az étel, amit készítünk. Mennyiségtől függően másfél-2 kg sóból szuper "takarást" lehet készíteni, de nem kell megijedni a rengeteg sótól, ez nem jelenti azt, hogy egy túlzottan sós ételt kapunk a sütés végén. 

Választhatunk hozzá bármilyen egész, tengeri halat, vagy jobbfajta tóban élőt, mint például a sügér, vagy a keszeg. Ez utóbbit tudom, hogy sokak szerint Oszi bácsi, a szigligeti strand keszegese süti a legjobban, de próbáld ki ezt a nagyon egyszerű módszert, mert nem csak a hagyományos módon, olajban lehet finomra sütni. 

aranydurbincs.jpg

Én most aranydurbincsot vettem, de minden hal esetében hasonlóan kell eljárni. Ha a hal nincs megtisztítva, és nem szeretnél a pikkelyezéssel otthon bajlódni, kérd meg az árust, hogy pikkelyezze le a halat. A belsőségeit általában kiszedik, és úgy árulják, de erre is érdemes esetleg rákérdezned. 

Hozzávalók - 2 db 400 grammos halhoz, ez két főnek bővel elég
másfél kg só
1 tojás
1 citrom héja és a felének a leve
1 csokor kakukkfű
víz

Elkészítés
A sót dolgozd össze a tojással, a citrom héjával és levével, majd adj hozzá annyi vizet, hogy egy masszát kapj. Az egyik felét öntsd egy tepsibe.
A megtisztított halat tömd ki kakukkfűvel, ez a mellett, hogy ízesíti a sütés közben, azt is megakadályozza, hogy belefollyon a só, és ehetetlenné tegye az ételt. A halakat fektesd a sóra, majd borítsd be a maradékkal úgy, hogy teljesen befedje. A tepsit takard le egy alufóliával és mehet a sütőbe 180 fokon 20-30 percre. Ennyi idő alatt a só kérget képez, megkeményszik, így amikor kiveszed, egy késsel szépen le tudod ütögetni a halról.
A halat emeld ki a sóból, tedd egy tálra és a felső részénél szedd ketté. Szépen szétnyílik és ki tudod emelni a gerincét. A héját szintén vedd le, mert az sós marad, de mivel nem sül úgy meg, mint az olajban, azt úgy sem fogod megenni. A húsa viszont elképesztően omlós és szaftos lesz így. 

Én köretnek egy gyors salátát szoktam összedobni hozzá: uborka, marinált paprika, paradicsom, olajbogyó, meglocsolva egy kis balzsamecettel és olívaolajjal. De dobhatsz rá petrezselymet, vagy mentát is.