A jó Cézár saláta titka
2017. május 30. írta: Városi konyha

A jó Cézár saláta titka

A jó öntet adja a Cézár saláta lelkét.

A Cézár saláta elkészítése nem egy bonyolult művelet, de a jó Cézár salátának lelke van. Ezt a lelket pedig nem más adja, mint az öntet. Mert, ha ez az öntet nem az igazi, akkor az egész étel harmóniáját elronjta akár csirkével, akár rákkal készítjük. 
Az alap, hogy az elkészítéséhez házi majonézt használunk és nem sajnáljuk belőle a parmezánt. Ezek mellett pedig van egy titkos hozzávalóm, ami megbolondítja, és fantasztikus ízt ad neki. 

cezar_salata_01.jpg

Hozzávalók - 2 személynek
fél csirkemell
1 csomag vegyes salátakeverék, vagy jég-, és római saláta keveréke
2 szelet kenyér
1 tojás sárgája
kb. 70 ml napraforgóolaj
fél citrom leve
20 g reszelt parmezán
1 olajos szardella filé
1 kávéskanál mustár
1 teáskanál Worcester szósz
1 kávéskanál fehérbor ecet
2 evőkanál barackbefőtt lé
só, bors, oregano

Elkészítés
A csirkét tisztítsd meg, és vágd apró kockákra. Egy serpenyőben hevíts olajat és pirítsd meg rajta. Ha a csikre minden oldala kifehéredett, sózd, borsozd és szórd meg oreganoval. Pirítsd addig a húst, amíg aranybarna nem lesz. Tedd kis egy tálba és hagyd hűlni. A serpenyőbe, ha szükséges önts még kevés olajat, és pirírtsd meg benne a felkockázott kenyeret. Én azért szeretem ugyan azt a serpenyőt használni, amiben a csirkét is sütöttem, mert átveszi a fűszeres ízt a kenyér is. Ha elkészült, ezt is tedd a hús mellé.
Most jöhet az öntet! A tojás sárgáját egy habverő segítségével keverd ki a mustárral. Lassan csurgasd hozzá az olajat folyamatos kevergetés mellett. Keverd addig, amíg homogén krémet nem kapsz. Ekkor mehet bele a citrom leve és az ecet. Keverés után jöhet a szardella, a Worcester szósz és a parmezán. Végül belekeverheted a baracbefőtt levét is.
Eztuán nincs más hátra, mint a saláta összeállítása. Egy nagy tálba tedd a saláta keveréket, add hozzá a csirkét és a kenyeret, majd keverd össze. Jöhet rá a szuper öntet, és megszórhatod még egy kevés parmezán forgáccsal.

süti beállítások módosítása