Kések a konyhában

2017. május 25. 14:00 - Városi konyha

Kés mániás vagyok, van is egy szép gyűjteményem a különböző méretű és pengéjű vágóeszközökből, melyeknek mind megvan a saját funkciója. Hámozó, daraboló, zöldséghez, húshoz, halhoz. Szépen rendben tartom őket, mindig megélezem, és nem utolsó sorban a konyhám is díszítik, mivel a falon, egy mágnesen tartom őket. 

De, ha jobban belegondolok, a késeim dísz funkcióját tudnám kiemelni, hiszem a legtöbbet nem is használom. Hiába főzök napi rendszerességgel, sokszor nagy adagokat és több félét is, arra lettem figyelmes, hogy a késeim közül mindig ugyan azon a néhányat veszem kézbe. Hiába a választási lehetőség, csupán hármat használok közülük. 

Zöldséges kés
Ez egy kisebb pengéjű kés, amit mindenféle zöldség és gyümölcs - legyen az puha, vagy kemény - pucolására és darabolására alkalmas. A pengéjében lévő kis bemélyedések megakadályozzák, hogy a zöldség, vagy gyümölcs ráragadjon a késre. A kés nyele legyen könnyű, hogy gyorsan lehessen vele dolgozni. 

kes_zoldseg.jpg

Hártyázó kés
Ez egy hosszú, vékony pengéjű, hegyes végű kés, amivel be tudunk nyúlni a húson lévő hártya, vagy zsír alá, és hosszú vágó mozdulatokkal - mintha a hegedű húrján húznánk oda-vissza a vonót - le tudjuk fejteni azt. Marhahúsnál, karajnál, combnál nagyon hasznos, a segítségével pillanatok alatt megszabadulhatunk a nem kívánt részektől.

kes_hartya.jpg

Húsos kés
Ez egy hosszú, vastag pengéjű kés, amivel akár szeletelni, akár kockázni szeretnénk a húst, gyorsan végezhetünk. Nem árt, ha a kés nyelében van egy kis súly, mert úgy könnyebben tudunk erőt kifejteni, ha szükséges. 
Én ezt a kést szoktam használni arra is, hogy a fűszereket apróra vágjam. Ha friss fűszert használok - és általában azt szoktam - a leveleket összetekerem, majd felaprítom, utána egy kupacba húzom, a kés hegyét lenyomom a vágódeszkára és a nyelével mozgatva a kést fel-le, jobbról balra, majd balról jobbra felaprítom a fűszereket. Miinél hosszabb a kés pengéje, annál könnyebb a művelet.

kes_hus.jpg

Természetesen van még egy kenyérvágó késem, és egy kis, recés pengéjű késem is, amit rendszeresen használok apróbb dologk (pl. a vacsorához paradicsom) felszeleteléséhez, de a nagy főzésekhez tökéletesen elég a fenti három fajta vágóeszköz. Egy főzőkurzuson Mautner Zsófi is azt mondta nekem, hogy elég, ha egy nagyon jó kése van az embernek, és mindent meg tud oldani vele a konyhában. Ha egy kevés is lenne, néhány alap darabnál nem kell több, ha csak nem gyűtő az ember. :)

Ha te is szeretsz főzni, ajánlom, hogy szerezz be egy-két tuti kést, mert nagyon megkönyítik a munkát. Tarts otthon egy élezőt is, és rendszeresen fend meg vele a késeket, mert csak a jól kiélezett késekkel lehet könnyen dolgozni. Ez kifejezetten igaz a hártyázó késre, hiszen, ha nem elég éles, nem tudjuk vele szépen, vékonyan, csak a hártyát és zsírt leszedni a húsról.

Ezek mellett természetesen vannak speciális kések is,például a serrano sonka szeleteléséhez, vagy a különböző sajtokhoz. Ezeket azonban nem használunk nap, mint nap, de talán egy következő cikkemben majd erről is írok.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://varosikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr3912536343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Alex Lavour 2017.05.26. 09:04:27

Én szeretem a gazdag kés választékot. Már az örömet okoz, ahogy kiválasztok egy kést az adott feladathoz. Biztosan három, vagy akár egy késsel is elvégezhető minden feladat, miként egyetlen hangszerrel is lehet zenélni, de én a több kés híve vagyok. A mágneses késtartón akár tíz kés is jól elfér, ezekből válogatok, és egy étel elkészítése során gyakran 5-6 kést is használok.

Piszkos Freud 2017.05.26. 20:08:30

Én nem szeretem a vastag pengéjű késeket. A vastag pengéjű kés az inkább bárd.

A széles és keskeny penge az persze más, mint a képeken itt is látható. Olyanok nekem is vannak

Treff Bubi 2017.05.26. 20:08:36

Kicsit eltérve a témától, használsz kerámiapengés késeket? Ha igen, mennyire váltak be hosszú távon?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.26. 20:08:44

Kenyérvágónak milyen kést ajánlasz? Én a széles pengéjű húsvágót használom most, mert ezzel könnyebb egyenletes vastagságúra vágni a kenyérszeletet.

Qkorica 2017.05.26. 20:08:48

Hol vetted a késeket?

Városi konyha 2017.05.26. 20:10:56

@Treff Bubi: Nincs kerámia késem, az acél pengéjűket szeretem. Egy kerámia pendés zöldséghámozóm van, de nem vagyok vele megelégedve. Nekem jobban bejön a hagyományos verzió, szerintem élesebb, és vékonyabban is pucolja meg a krumplit, répát.

Városi konyha 2017.05.26. 20:11:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A kenyérvágó késem sűrű recés és hosszú pengéjű. Nagyon szép szeleteket lehet vele vágni.

Városi konyha 2017.05.26. 20:16:10

@Qkorica: Minden kést máshol vettem. Amit a hús szeletelésére hazsnálok, az IKEA-s kés, de sajnos ilyet már nem lehet kapni. :( A zöldséges kés Thomas márkájú, a hártyázó kést kaptam, és sajnos nincs rajta márkajelzés. Van még egy-két Victorynox késem, amiknek szintén jó a pengéje, de kicsik, ezért nem hagyon használom őket, és nagyon jó szakácskések vannak a Vámház körúti Ázsia boltban. Ha szeretnél kést venni, ott érdemes körülnézni.